Share
Tweet
Share
Send to friend

Istraživanje o visini plaća 2007./2008.

Istraživanje je tijekom rujna 2006. proveo MojPosao na uzorku od preko 9.000 ispitanika.

Prema ukupno 174 radna mjesta, od managerskih funkcija, kao što su članovi uprave, voditelji odjela itd., preko specijalista u raznim područjima, kao što su programeri, kreditni referenti, specijalisti u marketingu, … do raznih operatera i službenika, drugu godinu za redom ispitivala se mjesečna neto plaća osoba zaposlenih u svim djelatnostima. U odnosu na prošlogodišnje istraživanje, dodano je 26 radnih mjesta, a neka od njih su: izvršni direktor, voditelj projekata, samostalni knjigovođa, referent u financijama...

Donosimo vam analizu sistemskih podataka o plaćama u Hrvatskoj u 2006.

U odnosu na prošlogodišnje istraživanje o visini plaća, prosječna mjesečna neto plaća povećala se za 5,1 posto.

Istraživanje je provedeno prema radnim mjestima pri čemu je naglasak bio na stvarnim i traženim zanimanjima.

Podaci su prikupljani direktnim pozivima, oglašavanjem na Internetu i oglašavanjem na radio stanicama. Rezultati istraživanja pružaju informacije o: visini plaća prema spolu, radnom iskustvu, obrazovanju, strukama, županijama, djelatnosti tvrtke, tipu vlasništva, veličini tvrtke i poziciji u tvrtki.

 

Vrijednost radnog iskustva raste najviše u prvih 5 godina

Prosječno, zaposlenik s godinom radnog iskustva ima 2,5% veću plaću (što ne znači da plaća raste 2,5% godišnje). U prvih 5 godina vrijednost radnog iskustva iznosi prosječno 6,0% po godini radnog iskustva, a od 6. do 10. godine 2,6 posto.

 

 

Spolna diskriminacija

Muškarci u Hrvatskoj imaju u prosjeku 20% veću plaću od žena. Razlika je najmanja na početku karijere kada muškarci počinju sa 12,2% većom plaćom u odnosu na žene, a najveća između 10. i 14. godine radnog iskustva kada muškarci imaju 22,3% veću plaću.

 

 

Najveće plaće u Gradu Zagrebu

Najveće plaće isplaćuju se u Gradu Zagrebu (20,1% iznad prosjeka). Slijede: Zagrebačka županija (12,4% iznad prosjeka), Karlovačka (3,5% iznad prosjeka) i Koprivničko-križevačka županija (1,4% iznad prosjeka). Najniže plaće su u Vukovarsko-srijemskoj županiji (15,8% ispod prosjeka), Ličko-senjskoj (15,2% ispod prosjeka) i Brodsko-posavskoj (15,0% ispod prosjeka).
Prema podacima ovogodišnjeg istraživanja, plaće u Gradu Zagrebu su se, u odnosu na prošlu godinu, povećale za 3,4 posto. U Istarskoj županiji porast je veći te iznosi 5,7%, a u Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji plaće su porasle za 4,1 posto. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji porast plaća iznosi 7,3%, dok su plaće ostale na istom nivou kao i prošle godine u Osječko-baranjskoj, Vukovarskoj-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

 

 

Rast plaća sa stupnjem obrazovanja

Osobe sa završenim fakultetom ili akademijom imaju 45,2% veću plaću od osoba sa završenom srednjom školom. Razlika je još veća s višim stupnjem obrazovanja. Osobe s magisterijem ili doktoratom imaju 71,3% veću plaću, a osobe s diplomom MBA ili slične poslovne škole imaju čak 115,7% veću plaću u odnosu na SSS.

 

 

Najniže plaće u uslužnoj i zaštitarskoj djelatnosti

Najbolje se plaća posao u tvrtki kojoj je primarna djelatnost zračni promet i prijevoz (31,6% iznad prosjeka), a zatim slijede farmaceutska djelatnost (30,7% iznad prosjeka) i ICT – telekomunikacije (20,3% iznad prosjeka). Najniže su plaće u uslužnoj djelatnosti (28,3% ispod prosjeka), zaštitarskoj djelatnosti (25,9% ispod prosjeka) te u tekstilnoj industriji (19,6% ispod prosjeka).

 

 

Informatički inženjeri i dalje najbolje plaćena struka

Inženjeri informatike su, kao i prošle godine, najbolje plaćena struka sa plaćom koja je 20% iznad prosjeka. Ne zaostaju ni ostali inženjeri (strojarstvo, elektrotehnika,…) kojima je plaća 18,7% iznad prosjeka. Najniže plaćene struke su: "osobne usluge" - 38,8% ispod prosjeka i radnici u industriji kojima je plaća 35,1% ispod prosjeka.

 

 

Veće plaće u tvrtkama u stranom vlasništvu

U odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću u privatnoj tvrtki u domaćem vlasništvu, plaća u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu je veća za 28,8%, a u stranoj instituciji za 25,8 posto. Najniže plaće su u udrugama u kojima je plaća za 11,8% niža u odnosu na plaće u tvrtkama u domaćem vlasništvu.

 

 

Plaće rastu s povećanjem broja zaposlenih u tvrtki

U tvrtkama s manje od 20 zaposlenih plaća je 11,9% ispod prosjeka dok je već u tvrtkama s 21-50 zaposlenih plaća 0,5% iznad prosjeka. Zaposleni u tvrtkama sa 51-100 zaposlenika imaju plaće 3,2% iznad prosjeka, sa 101-200 zaposlenika 3,6% iznad prosjeka, dok su u tvrtkama s više od 200 zaposlenih plaće prosječno 7,7% iznad prosjeka.

 

 

Plaća na početku karijere 27,5% ispod prosjeka

Pripravnici imaju plaću koja je 27,5% ispod prosjeka. Plaća specijalista je 2,1% iznad prosjeka, nižeg managementa 4,2% iznad prosjeka, srednjeg managementa 23,2% iznad prosjeka, a visokog managementa čak 60,2% iznad prosjeka.

 

 

  • Krajnji rezultati istraživanja (dostupni u prosincu) sadržavat će podatke o plaćama za pojedina radna mjesta. Osim visine plaća, istraživanje sadrži i podatke o bonusima, božićnicama, regresima, povišicama te opise glavnih radnih zadataka svakog radnog mjesta.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.