Share
Tweet
Share
Send to friend

Istraživanje o božićnicama 2007.



Istraživanje je proveo MojPosao tijekom studenog 2007. godine na više od 1.100 ispitanika.

Ovim istraživanjem smo nastojali saznati kakve su navike poslodavaca u isplaćivanju božićnica. Koliko su božićnice česte, visoke i jesu li u novčanom obliku.

 

1. Očekivanje božićnica

77% ispitanika očekuje ove godine božićnicu. Od toga, 59% ispitanika očekuje da će dobiti novac i to prosječno 1.572 kune što je 146 kuna ili nominalno 10% više nego prošle godine. Novac i bon očekuje 9% ispitanika, a samo bon za kupovinu 8% ispitanika.

 

60% ispitanika smatra da je božićnica pravo radnika (tj. zamjera poslodavcu ako je ne isplati), a 40% ispitanika smatra da je to stvar dobre volje poslodavca (tj. isplaćena u skladu s poslovnim rezultatima i slično).

Ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 2.294 kuna što je za 46% više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine.

Grafikon: Visina očekivane i adekvatne božićnice

 

2. Božićnice zaposlenika u 2006. godini

76% sudionika ovogodišnjeg istraživanja dobilo je božićnicu prošle godine. Poslodavci su svojim zaposlenicima božićnicu najčešće isplaćivali u novcu – 62% ispitanika 2006. godine dobilo je u prosjeku 1.426 kuna. 13% ispitanika dobilo je bon za kupovinu, a vrijednost bona prosječno je iznosila 757 kuna. Umjesto novca, 3% ispitanika dobilo je poklon, pri čemu su najčešći prehrambeni poklon paketi, rokovnici, kalendari i razni proizvodi tvrtke.

 

Od ispitanika koji su sudjelovali u ovogodišnjem istraživanju, njih 24% prošle godine nije dobilo božićnicu. Od onih koji su božićnicu ipak dobili, 10% njih je dobilo i trinaestu plaću, a 2% ispitanika dobilo je trinaestu plaću umjesto božićnice.

Od ispitanika koji imaju maloljetno dijete, poklon za maloljetni dijete prošle godine dobilo je 49% ispitanika od čega je njih 80% dobilo novac, prosječno 420 kuna po djetetu, što je za 9% više nego prošle godine, a 20% dobilo je poklon paket ili bon za kupovinu.

Ako pogledamo rezultate prema primarnoj djelatnosti poslodavca, prošle godine najmanje su bili darežljivi u turističkoj djelatnosti, gdje je samo 52% ispitanika dobilo božićnicu dok je u državnoj upravi čak 87% ispitanika dobilo božićnicu.

Gledajući vlasništvo tvrtke, najmanje je ispitanika koji su dobili božićnicu zaposleno u stranim institucijama (67%), a najviše u tvrtkama u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu (87%).

Samo 43%ispitanika koji primaju dohodak do 2.000 kuna dobilo je božićnicu, s druge strane čak 88% ispitanika sa dohotkom većim od 10.000 kuna dobilo je božićnicu. Općenito visina prosječne božićnice dobivene u novcu raste s povećanjem visine mjesečnog neto primanja.

Gledajući četiri najzastupljenije županije (Zagrebačka županija i Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska, Osječko-baranjska te Primorsko-goranska županija), prosječno je 72% ispitanika dobilo božićnicu, pri čemu je najmanje ispitanika dobilo božićnicu u Splitsko-dalmatinskoj županiji (njih 68%), a najviše u Osječko-baranjskoj županiji (78%), dok se novac za božićnicu najviše dijeli u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu (83% ispitanika koji su dobili božićnicu).

Download cijelog teksta (pdf)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.