Share
Tweet
Share
Send to friend

Istraživanje o najboljim poslodavcima 2010.

Istraživanje o najboljim poslodavcima u 2010. godini proveo je portal MojPosao (www.MojPosao.net) u razdoblju između veljače i svibnja 2010. Istraživanje se provodi četvrtu godinu za redom, u njemu je ove godine sudjelovalo više od 30 tvrtki i provedeno je među gotovo 3.000 njihovih zaposlenika. U ovogodišnjem Istraživanju o najboljim poslodavcima sudjelovale su tvrtke iz svih grana gospodarstva u privatnom, državnom, stranom te domaćem vlasništvu.

Cilj istraživanja bio je saznati u kojim je tvrtkama trenutno najbolje raditi u Hrvatskoj, a na temelju iskustava i percepcije samih zaposlenika. Istraživanjem se nastoji naglasiti kako je upravljanje ljudskim resursima jedina dugoročna konkurentska prednost tvrtki, a za potrebe istraživanja korišten je upitnik kojim se procjenjuje organizacijska klima i zadovoljstvo zaposlenika.
 

Metodologija istraživanja

U Istraživanju o najboljim poslodavcima sudjelovale su tvrtke koje su bile suglasne s provođenjem istraživanja među njihovim zaposlenicima, a samo istraživanje provedeno je putem upitnika koji se sastoji od 50 ključnih tvrdnji iz šest područja istraživanja:

Strategija i vodstvo: poznavanje ciljeva tvrtke te želja da se doprinese u ostvarenju istih
Rad, motivacija i nagrađivanje: procjena radne uspješnosti i sustav nagrađivanja
Usavršavanje i razvoj: mogućnost profesionalnog razvoja i napredovanja
Međuljudski odnosi: odnos s nadređenima i kolegama
Lojalnost trenutnom poslodavcu
Doživljaj sigurnosti posla

Zaposlenici su određivali stupanj slaganja sa svakom tvrdnjom ocjenama od 1 do 5, a prosjekom ocjena za svako područje istraživanja dobivena je ocjena pojedine tvrtke. Usporedbom ocjena svih tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju dobiven je poredak najboljih poslodavaca u 2010. godini.

Tvrtke su podijeljene u dvije skupine prema veličini – velike tvrtke s 200 ili više zaposlenih te srednje i male tvrtke s manje od 200 zaposlenih. U istraživanju su mogle sudjelovati samo tvrtke koje imaju 50 ili više zaposlenika, a analizom podataka dobiveni su sljedeći rezultati:

Najbolji poslodavci u kategoriji velikih tvrtki za 2010. Godinu su:

1. dm-drogerie markt d.o.o.
2. Puljanka d.d.
3. Belupo d.d. lijekovi i kozmetika


Najbolji poslodavci u kategoriji malih i srednjih tvrtki za 2010. Godinu su:

1. Procter & Gamble d.o.o.
2. Kožul d.o.o.
3. DHL International d.o.o.

 

Karakteristike najboljih poslodavaca

Tvrtke u kojima je najbolje raditi dobile su u prosjeku veće ocjene u svim područjima istraživanja od ostalih tvrtki. Pri tome je važno napomenuti da su uglavnom kvalitetne tvrtke i pristale sudjelovati u istraživanju, što je naročito pohvalno ukoliko se uzme u obzir da su ove i prošle godine brojne hrvatske tvrtke bile prisiljene pribjegavati nepopularnim mjerama kao što su smanjivanje povlastica zaposlenika, smanjena ulaganja u edukaciju i razvoj zaposlenika te čak i smanjenje broja zaposlenih. Tvrtke koje su ove godine sudjelovale u istraživanju stoga u svakom slučaju predstavljaju najbolje hrvatske poslodavce te je realno očekivati kako je razlika između najboljih tvrtki i ostalih koje su sudjelovale u istraživanju manja nego što bi bila između najboljih i prosječne hrvatske tvrtke.

Najbolje ocijenjena kategorija kod malih i srednjih tvrtki, ali i kod velikih tvrtki je kategorija 'Međuljudski odnosi', dok su slabije ocijenjene kategorije 'Doživljaj sigurnosti posla' te 'Usavršavanje i razvoj' što je i razumljivo s obzirom da su zbog smanjenja troškova u gotovo svim tvrtkama smanjena ulaganja u dodatno obrazovanje zaposlenika, dok je istovremeno zbog općenite gospodarske situacije smanjen osjećaj sigurnosti radnog mjesta. Najbolji poslodavci kod velikih tvrtki najviše odskaču od prosjeka u kategoriji 'Lojalnosti', dok Najbolji poslodavci kod malih i srednjih tvrtki od prosjeka najviše odskaču u kategoriji 'Usavršavanje i razvoj'.

Srednje i male tvrtke u gotovo svim područjima imaju bolje ocjene u odnosu na velike tvrtke. Najbolje male i srednje tvrtke razlikuju se od najboljih velikih tvrtki prije svega u području 'Usavršavanje i razvoj' (razlika u prosječnim ocjenama je 0,59). Najmanje razlike su u području 'Lojalnost i 'Doživljaj sigurnosti posla'

Izbor Najboljih HR praksi

Od ove godine, MojPosao je pokrenuo i izbor Najboljih HR praksi kako bi se istaknuo rad, trud i inovacije koje se primjenjuju za upravljanje ljudskim potencijalima. Nagrada je dodijeljena tvrtkama koje su u vrijeme velikih izazova pronašle način kako unaprijediti vlastito poslovanje primjenom kreativnih rješenja. Te tvrtke ostvaruju zavidnu razinu u upravljanju ljudskim potencijalima, potiču razvoj, osiguravaju priliku za učenje i služe kao primjer drugima.

Dobitnici nagrade za Najbolje HR prakse za 2010. godinu su:

1. Cemex Hrvatska d.d. za projekt 'CEMEX BRINE - Gradimo zdravu i sigurnu budućnost zajedno'
2. Podravka d.d. za projekt 'Procjeniteljski razvojni centar Podravka'
3. SOS Dječje selo Hrvatska u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb za projekt 'Škola za SOS mame' (Proces regrutacije i selekcije u SOS Dječjem selu Hrvatska)

Iako nisu nagrađene jednim od prva tri mjesta, stručna komisija dodatno je istaknula prakse tvrtki L'Oreal Zagreb d.o.o. zbog inovativnosti te OBI trgovina d.o.o. zbog inicijative.

Kriteriji prema kojima je sedmeročlana komisija koju su sačinjavali stručnjaci s područja ljudskih potencijala, iz medija i poslovnog svijeta ocjenjivala najbolje HR prakse su:

• Davanje dodatne vrijednosti organizaciji (mjerljivi poslovni uspjeh)
• Uspješno ostvarenje cilja projekta
• Originalnost, inovativnost, pravovremenost i kreativnost samog projekta
• Broj obuhvaćenih zaposlenika i utjecaj na njih
• Uloga i razvoj HR funkcije u organizaciji
Izbor Najboljih poslodavaca i Najboljih HR praksi podržali su: Selectio d.o.o. za upravljanje ljudskim potencijalima kao Stručni partner, Cotrugli Business School kao Edukacijski partner te Business.hr i Lider kao Medijski partneri.

Svečana dodjela nagrada za Najbolje poslodavce i Najbolje HR prakse 2010. održana je 20. svibnja u hotelu The Regent Esplanade Zagreb. U sklopu dodjele održano je i predavanje g. Željka Perića na temu 'Upravljanje ljudskim resursima za bolju budućnost Hrvatske', predavanje mag. Primoža Hvale na temu 'Talent management – izazovi i rješenja' te panel rasprava 'Što je dobra HR praksa' koju je moderirala Adrijana Strnad, Savjetnik za organizacijski razvoj, na kojoj su vodeći stručnjaci s područja ljudskih potencijala, iz medija i poslovnog svijeta raspravljali o tome što čini dobru prakse u ljudskim potencijalima te kako ljudski potencijali mogu doprinijeti uspjehu tvrtke i njenih zaposlenika.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.