Share
Tweet
Share
Send to friend

Kakav je vaš šef?

Istraživanje je proveo MojPosao u siječnju 2007. na uzorku od 1603 ispitanika.

Kaže se da ljudi pristupaju tvrtkama, a napuštaju managere. Istraživanjem se želi provjeriti je li to uistinu tako.

Struktura ispitanika

U istraživanju je sudjelovalo: 13% managera - srednji ili visoki management, 13% managera – niži management, 6% savjetnika, 29% specijalista, 6% pripravnika, 26% administrativnih radnika i 9% proizvodnih radnika.

Većina sudionika istraživanja, njih 78%, mlađa je od svojih nadređenih. Nadređeni je istih godina za 14% ispitanika, a samo 8% ispitanika ima nadređenog koji je mlađi od njih.

Već je poznato da je većina osoba na managerskim pozicijama muškog spola. Tako je i u ovom istraživanju gdje je žena nadređena samo za nešto više od četvrtine zaposlenika.

Rad s nadređenom osobom

Većina sudionika istraživanja (77%) izjavila je da ih je njihov nadređeni uglavnom ili uvijek spreman saslušati. Ostali sudionici smatraju da njihov nadređeni uglavnom izbjegava kontakt s njima (18%), a 6% sudionika smatra da ih nadređeni potpuno ignorira.

Relativna dob nadređenog i podređenog bitna je za njihov odnos. Ispitanici koji su stariji od svog nadređenog u nešto većoj mjeri smatraju da ih ta osoba uglavnom izbjegava ili potpuno ignorira (28%) u odnosu na one ispitanike koji su mlađi od svog nadređenog (23%). Samo 24% ispitanika koji su stariji od svog nadređenog izjavili su da ih je nadređeni uvijek spreman saslušati dok je taj postotak veći kod ispitanika koji su mlađi od svog nadređenog (34%).

Profesionalni razvoj i napredovanje

Čak 55% ispitanika smatra da njihovog nadređenog ne zanima njihov profesionalni razvoj i napredovanje.

Povratna informacija za rad

Nikakvu povratnu informaciju za svoj rad ne dobiva 28% ispitanika. Povratnu informaciju za rad od nadređenog izjavilo je da uvijek dobiva 28% ispitanika. Uglavnom samo pohvale dobiva 15% ispitanika, a uglavnom samo kritike 28% ispitanika.

Pogreške nadređenog

Zanimljive su izjave ispitanika o reakciji nadređenog u slučaju svoje pogreške. Mišljenja su različita:

  • 40% ispitanika je navelo da njihov nadređeni najčešće ili uvijek priznaje svoju pogrešku
  • 33% ispitanika navelo je da njihov nadređeni najčešće ili uvijek negira pogrešku
  • 24% navelo je da uglavnom ili uvijek okrivi nekog drugog pri čemu su to ponekad baš oni
  • ostalih 3% navelo je da nadređeni uglavnom ili uvijek reagira na neki drugi način, primjerice 'viče na zaposlenike', 'nastoji pobjeći od problema' ili 'niti ne zna da je pogriješio'


  • Ispunjavanje obećanja

    Jednako zanimljivi su rezultati ispitivanja u vezi održavanja obećanja:

  • Samo je 7% ispitanika izjavilo da njihov nadređeni uopće ne ispunjava obećanja koja im daje
  • 27% ih je izjavilo da uglavnom ne ispunjava obećanja
  • za 52% ispitanika nadređeni uglavnom ispunjavaju obećanja
  • 14% ispitanika je odgovorilo da im nadređeni u potpunosti ispunjava dana obećanja


  • Pohvale za rad

    Točno polovica ispitanika (50%) izjavila je da uglavnom ili nikad ne dobiva pohvale od strane nadređenog, a polovica da uvijek ili uglavnom dobiva pohvale kada nešto dobro napravi.

    Omalovažavanje rada

    Svaki peti ispitanik (22%) smatra da nadređeni omalovažava njihov rad pred drugim zaposlenicima. Ispitanici s 50 ili više godina starosti (30%) smatraju da nadređeni omalovažava njihov rad u većoj mjeri nego što to smatraju ispitanici s 29 ili manje godina (18%).



    Ugrožavanje privatnosti

    Na pitanje 'Je li vaš nadređeni ikada otkrio neki povjerljivi podatak o vama ili na sličan način ugrozio vašu privatnost' 18% ispitanika odgovorilo je potvrdno.

    Prisvajanje tuđih ideja

    Čak 37% ispitanika izjavilo je da je njihov naređeni prisvojio njihovu ideju kao svoju.

    Pravednost

    U odnosu na druge zaposlenike, 72% ispitanika smatra da se njihov nadređeni prema njima ponaša pravedno. Više žena (32%) nego muškaraca (25%) smatra da se nadređeni ponaša prema njima nepravedno u odnosu na druge zaposlenike.

    Strah od nadređenog

    Čak 13% ispitanika boji se svog nadređenog. Više žena, njih 16%, u odnosu na 9% muškaraca se boji svog nadređenog.

    Kome se obratiti za savjet

    Svaki drugi ispitanik za savjet vezan za posao prvo bi se obratio kolegi ili kolegici na poslu. Slijedi nadređena osoba kojoj bi se prvo obratilo prosječno svaki peti ispitanik. Najmanje ispitanika obratilo bi se partneru/ici (13%) ili prijatelju/ici (16%). Više muškaraca (54%) nego žena (48%) za savjet bi se obratilo kolegi ili kolegici na poslu. Više žena (15%) nego muškaraca (10%) savjet bi tražilo od partnera/ice.

    Osobine nadređene osobe

    Sudionici su za ponuđene negativne osobine nadređenog trebali ocijeniti stupanj slaganja s pojedinom osobinom. Pritom su ocijene: 1 – u potpunosti se ne slažem, 2 – uglavnom se ne slažem, 3 – niti se slažem niti se ne slažem, 4 – uglavnom se slažem, 5 – u potpunosti se slažem. U analizi su spojene ocjene 1 i 2, te 4 i 5.

    Ponuđene osobine su:
  • hirovit/a (sklon/a iznenadnim ispadima, nepredvidljiv)
  • skeptičan/na (lako se uvrijedi te sumnja u zaposlenike i njihove motive)
  • pretjerano oprezan/a (pretjerano brine te sumnja u sebe i svoje odluke)
  • ravnodušan/na (nezainteresiran/na za osjećaje drugih)
  • pruža pasivni otpor (naizgled surađuje i odobrava, ali zapravo zadržava svoje početno mišljenje)
  • arogantan/na (pretjerano siguran/na u sebe s tendencijom podcjenjivanja drugih)
  • pretjerano sklon/a rizicima (traži uzbuđenje, uvijek testira svoje granice)
  • melodramatičan/na (voli biti u centru pozornosti te očekuje da ga/ju svi vole)
  • ekscentričan/na (ponaša se i razmišlja na način koji nije uobičajen)
  • perfekcionist/ica (pretjerano brine o detaljima)
  • želi ugoditi (uglavnom se slaže s mišljenjima drugih te na taj način izbjegava sukobe)


  • Pasivni otpor. Najveći postotak ispitanika, njih 45%, se slaže (u potpunosti ili uglavnom) da njihov nadređeni pruža pasivan otpor (naizgled surađuje i odobrava, ali zapravo zadržava svoje početno mišljenje), a 33% se ne slaže (u potpunosti ili uglavnom).

    Arogancija. 39% ispitanika se slaže (u potpunosti ili uglavnom) je njihov nadređeni arogantan (pretjerano siguran u sebe s tendencijom podcjenjivanja drugih), a 43% se ne slaže (u potpunosti ili uglavnom)

    Hirovitost. 39% ispitanika se slaže (u potpunosti ili uglavnom) da je njihov nadređeni hirovit (sklon iznenadnim ispadima i nepredvidljiv), a 37% se ne slaže (u potpunosti ili uglavnom).

    Zadovoljstvo

    Više od polovice ispitanika zadovoljno je ili potpuno zadovoljno poslom (58%). Podjednako zadovoljni poslom su i muškarci i žene. Neznatno su više zadovoljni kolegama na poslu (62% ispitanika je zadovoljno ili potpuno zadovoljno).

    Ispitanici su manje zadovoljni svojim nadređenim. Dok je postotak onih ispitanika koji su vrlo nezadovoljni poslom i kolegama na poslu zanemariv, čak 17% ispitanika ocjenjuje da su vrlo nezadovoljni svojim nadređenim, a dodatnih 19% ih je nezadovoljno.

    Nezadovoljstvo poslom povezano je s nezadovoljstvom nadređenom osobom. Od ispitanika koji su nezadovoljni ili vrlo nezadovoljni poslom, 78% ih je nezadovoljno nadređenim.

    Download cijelog teksta

    We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.