Share
Tweet
Share
Send to friend

Restriktivne odredbe 2

Istraživanje je proveo MojPosao u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP). Podaci su prikupljani u listopadu 2005. i u veljači 2006. godine.


Svrha istraživanja bila je dobiti mišljenje poduzetnika i direktora tvrtki o tome koji su radni propisi prepreka poslovanju na način da otežavaju rast tvrtki i veće zapošljavanje.

Pozivnom anketom dobiven je uzorak od 94 poslodavca.
Prema veličini tvrtke sudjelovalo je:

  • 15% ispitanika iz malih tvrtki (do 19 zaposlenika)
  • 43% ispitanika iz srednje velikih tvrtki (od 20 do 199 zaposlenika)
  • 43% ispitanika iz velikih tvrtki (200 i više zaposlenika).Istraživanje je pokazalo da sljedeće odredbe poslodavci smatraju najvećim preprekama zapošljavanja:

  • 'Otkaz, otkazni postupak i definicija otkaznih razloga',
  • 'Teret dokazivanja u slučaju spora' i
  • 'Radno vrijeme, prekovremeni rad i raspored i preraspodjela radnog vremena'


  • Rezultati

    Sudionici su za svaku od navedenih odredbi trebali naznačiti stupanj slaganja (u potpunosti se slažem, uglavnom se slažem, uglavnom se ne slažem, u potpunosti se ne slažem (NE utječu negativno), nisam upoznat/a s odredbama / nemam stav) s pojedinom odredbom, tj. slažu li se da odredbe ograničavaju poslovanje i istovremeno otežavaju rast tvrtki i novo zapošljavanje.

    'Otkaz, otkazni postupak i definicija otkaznih razloga' odredba je za koju se 73% ispitanika u potpunosti ili djelomično slaže da je jedna od najvećih zapreka zapošljavanju. Slijedi 'Teret dokazivanja u slučaju spora' za koju 67% ispitanika smatra (u potpunosti ili djelomično) najvećom preprekom te 'Radno vrijeme, prekovremeni rad i raspored i preraspodjela radnog vremena' (63%).
    Prema mišljenju poslodavaca, odredbe: 'Sudjelovanje radnika u odlučivanju (radničko vijeće)', 'Ravnopravnost sindikata i udruga poslodavaca' te 'Štrajk i lock-out, mirenje i arbitraža' nisu prevelika prepreka zapošljavanju.

    Odgovorom 'u potpunosti se slažem' 49% ispitanika snažno je izrazilo da se slaže da 'Otkaz, otkazni postupak i definicija otkaznih razloga' najviše ograničava poslovanje i zapošljavanje. Slijede 'Teret dokazivanja u slučaju spora' (45%) i 'Privremeno zapošljavanje – nemogućnost produženja na više od godinu dana' (38%).

    Sljedeći rezultati dobiveni su promatranjem ocjena poslodavaca za svaku odredbu posebno:

    Zaštićene kategorije radnika (velik broj kategorija)

    Za ovu odredbu, 23% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 32% ispitanika uglavnom se slaže, 23% uglavnom se ne slaže, 5% u potpunosti se ne slaže, a 16% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Zaštićene kategorije radnika (ostale odredbe)
    Za razliku od prethodne odredbe, 15% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 36% ispitanika uglavnom se slaže, 22% uglavnom se ne slaže, 9% u potpunosti se ne slaže, a 18% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Definicija malog poslodavca – granica do 20 radnika
    19% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 34% ispitanika uglavnom se slaže, 18% uglavnom se ne slaže, 14% u potpunosti se ne slaže, a 15% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Otkaz, otkazni postupak i definicije otkaznih razloga
    Već spomenuta odredba jedna je od najvećih prepreka - 49% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 24% ispitanika uglavnom se slaže, 14% uglavnom se ne slaže, 12% u potpunosti se ne slaže, a 1% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Horizontalne migracije radnika
    18% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 37% ispitanika uglavnom se slaže, 18% uglavnom se ne slaže, 7% u potpunosti se ne slaže, a 19% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Privremeno zapošljavanje – nemogućnost produženja na više od godinu dana
    38% ispitanika u potpunosti se slaže da ova odredba ograničava zapošljavanje, 23% ispitanika uglavnom se slaže, 17% uglavnom se ne slaže, 15% u potpunosti se ne slaže, a 6% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Privremeno zapošljavanje – ostale odredbe
    26% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 29% ispitanika uglavnom se slaže, 19% uglavnom se ne slaže, 13% u potpunosti se ne slaže, a 14% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Otpremnine
    23% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, a 28% ispitanika uglavnom se slaže, 31% uglavnom se ne slaže da ova odredba ograničava zapošljavanje, 16% u potpunosti se ne slaže, a 2% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Otkazni rokovi
    27% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 30% ispitanika uglavnom se slaže, 23% uglavnom se ne slaže, 20% u potpunosti se ne slaže, a svi ispitanici su upoznati s ovom odredbom.

    Teret dokazivanja u slučaju spora
    45% ispitanika u potpunosti se slaže da ova odredba ograničava zapošljavanje, 22% ispitanika uglavnom se slaže, 13% uglavnom se ne slaže, 14% u potpunosti se ne slaže, a također 6% nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Rad na određeno vrijeme
    32% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 21% ispitanika uglavnom se slaže, 28% uglavnom se ne slaže, 16% u potpunosti se ne slaže i 3% nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Radno vrijeme, prekovremeni rad i raspored i preraspodjela radnog vremena
    32% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 31% ispitanika uglavnom se slaže, 19% uglavnom se ne slaže, 16% u potpunosti se ne slaže, a 2% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Odgovornost, nemogućnost prijeboja i naplata naknade štete od radnika prema poslodavcu
    30% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 27% ispitanika uglavnom se slaže, 23% uglavnom se ne slaže, 13% u potpunosti se ne slaže, a 7% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Sudjelovanje radnika u odlučivanju (radničko vijeće)
    16% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 29% ispitanika uglavnom se slaže, 30% uglavnom se ne slaže, 19% u potpunosti se ne slaže, a 6% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Obavezno predstavništvo radnika u Nadzornom odboru
    22% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 21% ispitanika uglavnom se slaže, 28% uglavnom se ne slaže, 22% u potpunosti se ne slaže, a 6% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Ravnopravnost sindikata i udruga poslodavaca
    13% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 29% ispitanika uglavnom se slaže, 30% uglavnom se ne slaže, 18% u potpunosti se ne slaže, a 11% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Kolektivni ugovori (zaključenje, proširenje, produženje primjene)
    16% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 42% ispitanika uglavnom se slaže, 20% uglavnom se ne slaže, 12% u potpunosti se ne slaže, a 8% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Štrajk i lock-out, mirenje i arbitraža
    14% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 27% ispitanika uglavnom se slaže, 25% uglavnom se ne slaže, 14% u potpunosti se ne slaže, a 20% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Kaznene odredbe iz Zakona o radu
    20% ispitanika u potpunosti se slaže da ograničava zapošljavanje, 39% ispitanika uglavnom se slaže, 20% uglavnom se ne slaže, 8% u potpunosti se ne slaže, a 12% ispitanika nije upoznato s ovom odredbom ili nema stav.

    Prema veličini tvrtke, najveće prepreke poslovanju i zapošljavanju u malim tvrtkama (do 19 zaposlenika) su:
  • Otkaz, otkazni postupak i definicije otkaznih razloga, 57%
  • Otkazni rokovi, 57%
  • Radno vrijeme, prekovremeni rad i raspored i preraspodjela radnog vremena, 57%


  • U srednje velikim tvrtkama poslodavci navode sljedeće odredbe koje najviše ograničavaju:
  • Radno vrijeme, prekovremeni rad i raspored i preraspodjela radnog vremena, 73%
  • Otkaz, otkazni postupak i definicije otkaznih razloga, 70%
  • Teret dokazivanja u slučaju spora, 70%


  • U velikim tvrtkama, koje u najvećoj mjeri izražavaju svoje nezadovoljstvo odredbama, poredak je sljedeći:
  • Otkaz, otkazni postupak i definicije otkaznih razloga, 83%
  • Kaznene odredbe iz Zakona o radu, 73%
  • Horizontalne migracije radnika, 70%


  • We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.