Share
Tweet
Share
Send to friend

Rad nedjeljom

Istraživanje je MojPosao proveo u prosincu 2005. na uzorku od 611 ispitanika koji su pozivno ispunili on-line anketu.
Cilj istraživanja bio je provjeriti stavove javnosti o zabrani rada trgovina nedjeljom te općenito rada nedjeljom.


Od 611 ispitanika, otprilike je podjednako onih koji se slažu (44%) i koji se ne slažu (43%) s prijedlogom Zakona o zabrani rada trgovina nedjeljom. Nešto više od desetine ispitanika (11%) niti se slaže niti se ne slaže, dok 1% ispitanika još nije niti upoznato s tim prijedlogom.

[" target="_blank" border="0" style="text-decoration:none">[" alt="Povećajte sliku!" border="0"> Grafikon 1.
Slažete li se s prijedlogom Zakona o zabrani rada trgovina nedjeljom?
(za uvećanje kliknite na sliku)
Istraživanje je pokazalo da se veći dio ispitanika koji rade svaku nedjelju (57%) u potpunosti i/ili uglavnom slaže s prijedlogom Zakona o zabrani rada trgovina nedjeljom, dok se najmanje s tim prijedlogom slažu oni koji nedjeljom rade rijetko (52%), odnosno jednu do dvije nedjelje mjesečno (46%).

To je opravdano podatkom da od ispitanika koji rade nedjeljom, čak 45% uopće nije plaćeno za taj rad, a 17% nije plaćeno više nego u 'redovnom' radnom vremenu. Od onih koji su plaćeni, nedjeljni sati su im plaćeni u prosjeku 21,5% više.

Kod ispitanika koji nikad ne rade nedjeljom, prevladali su oni koji se u potpunosti i/ili uglavnom slažu s prijedlogom Zakona o zabrani rada trgovina nedjeljom; njih je 47% u odnosu na 41% koji se ne slažu s prijedlogom Zakona, dok se 11% niti slaže niti ne slaže s tim prijedlogom (grafikon 2).

86% zaposlenika pristalo bi raditi nedjeljom kad bi dobili u prosjeku 77% veću plaću po satu u odnosu na plaću u 'redovnom' radnom vremenu.

[" target="_blank" border="0" style="text-decoration:none">[" alt="Povećajte sliku!" border="0"> Grafikon 2.
Slažete li se s prijedlogom Zakona o zabrani rada trgovina nedjeljom u ovisnosti o radu nedjeljom
(za uvećanje kliknite na sliku)
Očekivano, ispitanici koji kupovinu obavljaju svaku nedjelju nisu za ukidanje rada trgovina nedjeljom (68%) za razliku od ispitanika koji nikad ne kupuju nedjeljom – većina (92%) se u potpunosti ili djelomično slaže s prijedlogom Zakona.

[" target="_blank" border="0" style="text-decoration:none">[" alt="Povećajte sliku!" border="0"> Grafikon 3.
Slažete li se s prijedlogom Zakona o zabrani rada trgovina nedjeljom u ovisnosti o kupovini nedjeljom
(za uvećanje kliknite na sliku)
Stupanj obrazovanja utječe na stav ispitanika prema prijedlogu Zakona. Što je viši stupanj obrazovanja ispitanika time i njihov stav ide prema nepodržavanju zabrane rada nedjeljom. Ispitanici sa srednjom stručnom spremom uglavnom podržavaju prijedlog Zakona (između 50 i 56%) dok ispitanici sa visokom stručnom spremom, magisterijem ili doktoratom uglavnom ne podržavaju prijedlog Zakona o zabrani rada trgovina nedjeljom (52-67%).

[" target="_blank" border="0" style="text-decoration:none">[" alt="Povećajte sliku!" border="0"> Grafikon 4.
Slažete li se s prijedlogom Zakona o zabrani rada trgovina nedjeljom u ovisnosti o obrazovanju
(za uvećanje kliknite na sliku)
Stav se znatno razlikuje s obzirom na tip vlasništva; rad u stranim tvrtkama donosi drugačiju radnu etiku. Za očekivati je da će se daljnjom privatizacijom i uključivanjem u EU i stav radnika prema radu nedjeljom mijenjati u smislu fleksibilnosti. Privatne tvrtke u stranom vlasništvu i strane institucije uglavnom ne podržavaju prijedlog Zakona (51-61%) dok hrvatske institucije, privatne tvrtke u domaćem vlasništvu i tvrtke u državnom vlasništvu uglavnom podržavaju prijedlog Zakona (41-46%).

[" target="_blank" border="0" style="text-decoration:none">[" alt="Povećajte sliku!" border="0"> Grafikon 5.
Slažete li se s prijedlogom Zakona o zabrani rada nedjeljom u ovisnosti o tipu vlasništva tvrtke u kojoj ste zaposleni
(za uvećanje kliknite na sliku)
Iz grafikona 6 jasno je vidljivo kako se stav ispitanika s obzirom na visinu primanja mijenja iz potpunog podržavanja prijedloga Zakona onih s najnižim primanjima prema potpunom nepodržavanju prijedloga Zakona onih čija su primanja visoka (iznad 10.000 kn). Iz toga se može zaključiti kako oni s visokim primanjima imaju vrlo jasan stav protiv prijedloga Zakona. Možemo pretpostaviti kako takav jasno izražen stav proizlazi iz činjenice kako s obzirom na poslovni ritam nisu u mogućnosti obavljati kupovinu kroz tjedan.

[" target="_blank" border="0" style="text-decoration:none">[" alt="Povećajte sliku!" border="0"> Grafikon 6.
Slažete li se s prijedlogom Zakona o zabrani rada nedjeljom u ovisnosti o visini primanja
(za uvećanje kliknite na sliku)
S obzirom na djelatnost tvrtke u kojoj su zaposleni ispitanici, najviše onih koji uglavnom podržavaju prijedlog Zakona dolazi iz područja proizvodnje (52%), dok 36% ispitanika koji su zaposleni u trgovini uglavnom ne podržava prijedlog Zakona o zabrani rada trgovina nedjeljom. Prijedlog Zakona najmanje podržavaju zaposlenici koji rade u području kulture i medija (30%), a njihovom stavu bliski su i oni zaposleni u području ICT-a (36%).

[" target="_blank" border="0" style="text-decoration:none">[" alt="Povećajte sliku!" border="0"> Grafikon 7.
Slažete li se s prijedlogom Zakona o zabrani rada nedjeljom u ovisnosti o djelatnostima
(za uvećanje kliknite na sliku)
Većina ispitanika (54%) ne podržava prijedlog Crkve o radu vikendom dok se svega 32% ispitanika u potpunosti i/ili uglavnom slaže s navedenim prijedlogom. Ukoliko usporedimo stavove ispitanika prema prijedlogu Crkve o radu vikendom i prijedlogu Zakona o radu nedjeljom, možemo zaključiti kako veći broj ispitanika podržava prijedlog Zakona (44%) u odnosu na prijedlog Crkve (32%).

[" target="_blank" border="0" style="text-decoration:none">[" alt="Povećajte sliku!" border="0"> Grafikon 8.
Slažete li se s novim prijedlogom Crkve o radu vikendom (ograničen rad subotom i neradna nedjelja)?
(za uvećanje kliknite na sliku)
Od 44% ispitanika koji se u potpunosti ili djelomično slažu sa zabranom rada trgovina nedjeljom, ipak bi njih 71% podržalo rad nedjeljom KAD BI SE poštivali postojeći zakoni. To znači da nije problem u zabrani rada nedjeljom kao takvom, nego u poštivanju zakona, odnosno ispitanici smatraju da BUDUĆI DA SE POSTOJEĆI ZAKONI NE POŠTUJU, ili se djelomično poštuju, treba ih još postrožiti kako bi se time kompenziralo njihovo nepoštivanje.

[" target="_blank" border="0" style="text-decoration:none">[" alt="Povećajte sliku!" border="0"> Grafikon 9.
Biste li podržali rad nedjeljom kada bi se postojeći zakoni poštivali, ako podržavate prijedlog Zakona o zabrani rada nedjeljom?
(za uvećanje kliknite na sliku)
Većina ispitanika, njih 57% smatra kako će stav pojedine političke stranke vezan uz rad nedjeljom utjecati na njihovu odluku na idućim izborima. Ovako veliki postotak može se interpretirati na način kako je pitanje o zabrani rada trgovina nedjeljom trenutno u Hrvatskoj jedno od gorućih pitanja.

[" target="_blank" border="0" style="text-decoration:none">[" alt="Povećajte sliku!" border="0"> Grafikon 10.
Hoće li na Vašu odluku na idućim izborima utjecati stav pojedine političke stranke vezane uz rad nedjeljom?
(za uvećanje kliknite na sliku)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.