Share
Tweet
Share
Send to friend

Istraživanje o božićnicama u 2005.

MojPosao, centralno mjesto hrvatskog tržišta rada, u prosincu 2005. godine, proveo je istraživanje na temu božićnica, na uzorku od 269 ispitanika.

Samo 79% ispitanika, ove godine očekuje božićnicu, što je 6% manje u odnosu na prošlu godinu. Polovica ispitanika smatra da će dobiti novac i to prosječno 1.332 kune što je 93 kune ili nominalno 8% više nego prošle godine, a realno (uzevši u obzir cijene i troškove života) 4% više. Novac i bon očekuje 17% ispitanika, a vrijednost bona za kupovinu ove će godine biti manja za 53 kune i iznosit će prosječno 460 kuna. Bon za kupovinu dobit će 7% ispitanika, a poklone će dobiti 5% ispitanika. Zanimljivo je da veći postotak ispitanika nego prošle godine, njih 21%, uopće ne očekuje božićnicu.
 

[" target="_blank" border="0" style="text-decoration:none">[" alt="Povećajte sliku!" border="0"> Grafikon 1.
Božićnice
(za uvećanje kliknite na sliku)

Ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 2.330 kuna što je 75% više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine.

Božićnica je pravo radnika, smatra 58% ispitanika (tj. zamjera poslodavcu ako je ne isplati), a 42% ispitanika smatra da je to stvar dobre volje poslodavca (tj. isplaćena u skladu s poslovnim rezultatima i slično). Promotrimo li prošlu godinu, 85% zaposlenika, sudionika istraživanja, dobilo je božićnicu. Poslodavci svojim zaposlenicima najčešće su božićnicu isplaćivali u novcu46% ispitanika 2004. godine dobilo je u prosjeku 1.240 kuna. Bon za kupovinu, uz novac, dobilo je 18% ispitanika, a vrijednost bona prosječno je iznosila 513 kuna. Samo bon za kupovinu dobilo je 9% ispitanika. Umjesto novca, 12% ispitanika dobilo je poklon.

Prošle godine, božićnicu nije dobilo 15% ispitanika.

Uz božićnicu, 9% ispitanika dobilo je i trinaestu plaću, a 1% ispitanika dobilo je trinaestu plaću umjesto božićnice.

Božićni poklon za maloljetno dijete prošle godine nije dobilo 30% ispitanika. Od 70% ispitanika koji su dobili božićni poklon za dijete, njih 72% dobilo je novac, prosječno 395 kuna po djetetu, a 28% dobilo je poklon paket ili bon za kupovinu.
 

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.