Share
Tweet
Share
Send to friend

Najsretnija zanimanja


U anketi provedenoj na MojPosao 2886 ispitanika otkrilo je koliko ih njihov posao čini sretnima. Iz njihovih odgovora pokušali smo procijeniti koja su danas najsretnija i najmanje sretna zanimanja, čija je karijera najcjenjenija, tko je zadovoljan visinom svojih primanja te koliko visina primanja utječe na zadovoljstvo poslom.
U zadnje vrijeme sve je veći broj ljudi koji posao ne doživljava samo kao sredstvo (koje omogućuje ostvarenje nekog drugog cilja) već zadovoljstvo poslom postaje cilj. U posao ulažemo ogromnu energiju, gotovo je neograničeno vrijeme koje mu posvećujemo, pa zauzvrat očekujemo nešto više od novčane nagrade. Novac je sigurno jedan od (važnijih) razloga zbog kojeg se svako jutro ustajemo i odlazimo na posao, ali tu su i izazov, osobni identitet, druženje, samoostvarenje...

Daleko od toga da zadovoljstvo poslom može zamijeniti male stvari koje nas svakoga dana čine sretnima. Ali kada smo nezadovoljni poslom, unatoč svemu ostalom na što se ne možemo požaliti, postajemo tužni, nervozni i depresivni i sve se ostalo čini nedovoljno dobrim.
Rezultati:

  • na pitanje 'Zamislite svoj tipičan dan na poslu. Koliko ste sretni?' čak 45% ispitanika kaže da su sretni ili čak vrlo sretni. Većina je negdje u sredini, ne osjećaju se posebno sretnima, ali su ipak daleko od nesretnih (38%). Ne iznenađuje da nisu svi zadovoljni poslom, ali raduje da je značajno manje onih koji se osjećaju nesretnima ili vrlo nesretnima (17%).
  • na pitanje 'Za koja od sljedećih zanimanja smatrate da ih obavljaju zadovoljni ljudi?' ispitanici procjenjuju da su najsretniji sportaši, umjetnici i znanstvenici.
  • na pitanje 'Ukoliko biste promijenili svoje zanimanje, izabrali biste...', čini se da najprivlačnija karijera nije ujedno i ona za koju ispitanici smatraju da čovjeka čini sretnim. Iako privatne poduzetnike ne procjenjujemo posebno zadovoljnim ljudima, poduzetnička karijera ipak nam je najprivlačnija.
  • Djelatnici u marketingu i PR-u također su visoko cijenjeni iako nam se ne čine posebno zadovoljnima. Na trećem mjestu željene karijere je ona uspješnog umjetnika. Dok je karijera marketinškog stručnjaka privlačna ženama, muškarci bi ipak radije bili informatičari.
  • iako ih takvima ne procjenjujemo, zanimanja koja su nam najprivlačnija ipak su uglavnom i ona čiji su djelatnici zadovoljni ljudi.
  • Najsretnija zanimanja:

  • Prvo mjesto 'najsretnijih zanimanja' dijele privatni poduzetnici i oni čiji je posao na različite načine vezan za dizajn (grafički, modni,...): njih čak 63% osjeća se sretno je ili vrlo sretno tijekom svog tipičnog radnog dana. Blizu su i umjetnici sa 61% sretnih ili vrlo sretnih. Privlačna karijera marketinškog ili PR stručnjaka ipak nešto manje usrećuje sa 54% pravih sretnika.
  • najmanje sretnih ima među arhitektima: njih samo 15% osjeća se barem sretno tijekom svog tipičnog radnog dana. 'Najnesretnija zanimanja' su ono inženjera ili proizvodnih radnika: njih 32% osjećaju se nesretni ili vrlo nesretni tijekom svog tipičnog radnog dana.
  • Čini se da oni svoje nezadovoljstvo izražavaju dovoljno glasno jer su to ujedno i najmanje željena zanimanja: manje od 1% ispitanika navodi da bi, ukoliko bi imali priliku promijeniti svoje zanimanje, izabrali ono inženjera ili djelatnika u industrijskoj proizvodnji.
  • među odgovorima na pitanje 'Jeste li adekvatno plaćeni za posao koji obavljate?' nema puno iznenađenja: 65% ispitanika nije zadovoljno svojom plaćom jer smatra da je premala, 35% smatra svoja primanja adekvatnima, a neznatna manjina (manje od 1%) smatra da prima preveliku plaću.
  • s obzirom da je malo tko zadovoljan visinom svojih primanja, teško je govoriti koliko su visoka primanja važna u zadovoljstvu poslom. Ipak, 67% onih koji smatraju da je njihova plaća adekvatna za posao koji rade ujedno se osjeća sretno ili vrlo sretno tijekom svog tipičnog radog dana, za razliku od 34% sretnih unatoč preniskoj plaći.
  • najnezadovoljniji niskom plaćom su arhitekti (njih čak 82% smatra da im je plaća preniska), a blizu su i profesori sa 79% nezadovoljnih visinom primanja i 77% nezadovoljnih znanstvenika.
  • Jedino među privatnim poduzetnicima može se naći podjednaki broj onih koji su zadovoljni i nezadovoljni visinom primanja. Kod svih drugih zanimanja puno je više onih koji smatraju da su premalo plaćeni.

    We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.