Share
Tweet
Share
Send to friend

'Vječni honorarci' i porodiljni dopust

Već pune dvije godine radim na radnom mjestu dramaturga - urednika na HRT-u kao vanjski suradnik premda sam na to mjesto pozvana (i prihvatila ga) nakon što je dotadašnji urednik preminuo, a mjesto ostalo upražnjeno. On je, dakako, imao stalan posao s punim radnim vremenom kao i moji kolege u redakciji koji su svi od reda zaposleni na poslu kakav ja obavljam honorarno. Premda zadovoljavam sve uvjete za zapošljavanje (stručna sprema, iskustvo, radni rezultati) nisam zaposlena. No, pitam se mogu li se kome pravno žaliti i tražiti zaštitu jer mi se čini da sam prema Zakonu o radu trebala biti zaposlena već nakon 6 mjeseci. (Napominjem da ne radim kao novinar nego dramaturg urednik što je bitno drukčije tretirano). Sada mi je ponuđeno da prihvatim posao zamjene kolegice koja ide na porodiljski dopust, ali pitam se imam li pravo ako i sama tijekom toga perioda zamjene (dakle rada na određeno vrijeme) ostanem noseća, otići na porodiljski i koliko mi on može trajati (do povratka djelatnice na posao ili punih godinu dana)?

Kao što je rečeno, po svemu sudeći Vi biste morali imati ugovor o radu. Iako se iz samog pitanja ne može odrediti karakter Vašeg rada, ako je Vaš prethodnik isti posao obavljao u radnom odnosu i ako tako rade svi ostali, zaključujem da se radi o poslu koji ima sva obilježja ugovora o radu.

Ako se radi o ugovornom odnosu koji ima sva obilježja ugovora o radu, onda bi se isti morao obavljati putem ugovora o radu, a ne putem nekog drugoga ugovora jer se ugovorom o radu ostvaruju prava koja se drugim ugovorima ne ostvaruju (uvjeti rada iz Zakona o radu, te plaćanje doprinosa čime se ostvaruje mirovinsko i zdravstveno osiguranje).

Nastavno, ako radnik radi za poslodavca temeljem nekog drugog ugovora, a ne ugovora o radu, a rad ima sva obilježja ugovora o radu, radnik bi mogao putem suda utvrđivati da se u stvari radilo o ugovoru o radu, o čemu sam detaljnije već pisao u ovoj rubrici.

Što se tiče porodiljnog dopusta, možete ići na porodiljni dopust za vrijeme ugovora o radu na određeno vrijeme. Porodiljni dopust može trajati godinu dana neovisno o trajanju ugovora o radu na određeno vrijeme. Dakle, ako Vam ugovor o radu prestaje prije godine dana od početka korištenja porodiljnog dopusta, imate pravo porodiljni dopust koristiti do kraja, tj. jednu godinu.

Međutim, ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom vremena na koje je sklopljen (dakle ili protekom roka na koji je sklopljen ili povratom radnika na rad, ako je na taj način određeno njegovo trajanje), neovisno o korištenju porodiljnog dopusta.


Preporuka:
  • Porazgovarajte s poslodavcem oko Vašeg radnopravnog statusa kod uredničkog posla te o tome što Vam prihvaćanje novog posla na određeno vrijeme znači za raniji posao.
  • Upozorite poslodavca na mogućnost sudskog postupka.
  • Obratite se sindikatu.
  • Obratite se inspekciji rada, budući radite, a nemate ugovor o radu, da vidite kako bi oni mogli reagirati.
  • Naposljetku, pokrenite sudski postupak za utvrđivanje postojanja ugovora o radu.
  • We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.