Share
Tweet
Share
Send to friend

Posljedice nepotpisivanja sporazuma o prestanku ugovora o radu

Prvi dan nakon povratka s porodiljnog dopusta poslodavac je supruzi ponudio unaprijed pripremljen ugovor o obostranom raskidu radnog odnosa u kojem se ona odriče prava na korištenje otkaznog roka, otpremnine (ima preko 5 godina neprekinutog radnog staža u njegovom poduzeću), godišnjeg odmora, ukratko svih prava koja bi joj po Zakonu o radu pripadala. Naravno, da u ugovoru nije naveden razlog otkaza. Supruga je odbila potpisati takav ugovor. Da li je takav (nepotpisani) za radnika nepovoljan ugovor o otkazivanju radnog odnosa utuživ ili se radi o rupi u zakonu prema kojoj poslodavac može ucijeniti radnika na prihvaćanje nemogućih uvjeta?

Iako pitanje nije sasvim jasno, zaključujem da je poslodavac Vašoj supruzi ponudio prijedlog sporazuma o prestanku ugovora o radu iz članka 111. Zakona o radu ('obostrani raskid').

Bilo koja strana ugovora o radu, i poslodavac i radnik, može drugoj strani ponuditi sporazumni prestanak ugovora o radu, pod bilo kojim uvjetima (i bez otpremnine i bez otkaznog roka i sl.). Međutim, za sporazum je nužna obostrana suglasnost, pa ako druga strana, i to pisano, ne prihvati takav sporazum, on nije sklopljen, što znači da ugovor o radu nije prestao.

Strana kojoj se nudi sporazum nije ga dužna prihvatiti i zbog toga ne nastupaju nikakve pravne posljedice. Znači Vaša supruga nije imala obvezu prihvatiti sporazum, a neprihvaćanjem nije došlo ni do kakvih promjena u pravima (nije prestao ugovor o radu i sl.) niti za Vašu suprugu zbog toga smiju nastupiti ikakve štetne posljedice.

Dakle, ugovor o radu nije prestao. Prema tome Vaša supruga je u radnom odnosu odnosno ima važeći ugovor o radu.

Ponavljam, budući radnik nema obvezu prihvatiti prijedlog poslodavca o sporazumnom prekidu ugovora o radu, poslodavac ne može radnika na taj način ucjenjivati, jer odbijanjem prihvata niti nastaje ikakva promjena niti ikakve štetne posljedice za radnika (mislim u pravnom, ne u praktičnom smislu).

Iz tog razloga nema se što utužiti jer se ništa nije niti dogodilo, tj. neprihvaćanjem sporazuma nije nastupio prestanak ugovora o radu. Dakle, situacija za radnika je nepromijenjena.

Zaključujem - na navedeni način ugovor o radu nije mogao prestati te Vaša supruga i nadalje mora biti u radnom odnosu pod nepromijenjenim uvjetima.

Međutim iz Vašeg pitanja bih također mogao zaključiti da je Vaša supruga možda prestala raditi, tj. da je poslodavac možda faktički raskinuo radni odnos, kakvih slučajeva ima u praksi. (Naime, čemu uopće pitanja o utuženju ako se ništa nije dogodilo i ako Vaša supruga normalno radi).

Ako se to dogodilo, tj. da joj je poslodavac samo rekao da je otkaz nastupio iako sporazum nije potpisala i jednostavno joj nije više dao raditi, naravno niti tada ugovor o radu nije prestao. Naime, ugovor o radu može prestati samo na zakonom propisan način, a ovo nije taj način.

No, i u takvom slučaju Vaša supruga treba odmah reagirati. Trebala bi uputiti poslodavcu pisani podnesak da ima ugovor o radu tj. da je u radnom odnosu, da nikakav prestanak ugovora o radu nije nastao, da privremeno nije radila (ako je to tako) jer joj on, poslodavac, to nije dopustio i da želi odmah raditi u skladu sa svojim važećim ugovorom o radu.

Nakon odgovora poslodavca ili ako u roku 15 poslodavac ne da nikakav odgovor, u daljnjem roku od 15 dana valja podnijeti tužbu sudu u kojoj će osporavati takav, nevažeći prestanak ugovora o radu odnosno tražiti od poslodavca da joj omogući rad u skladu s ugovorom o radu koji nije niti prestao.


Preporuka:
  • Obratite se sindikatu.
  • Obratite se inspekciji rada.
  • We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.