Share
Tweet
Share
Send to friend

Uskraćivanje korištenja godišnjeg odmora

Ako poslodavac ne dopusti odlazak na godišnji odmor do 30. lipnja ima li radnik pravo iskoristiti taj godišnji odmor poslije. Kakve su sankcije za poslodavca za uskraćivanje godišnjeg odmora.

Nakon toga datuma radnik više ne bi imao pravo na taj godišnji odmor, ali bi imao pravo na naknadu štete zbog neiskorištenog godišnjeg odmora. Međutim, u praksi se godišnji odmori iz prethodne godine vrlo često koriste i nakon 30. lipnja iduće godine, iako to nije sasvim u skladu sa Zakonom.

Ako se radi o godišnjem odmoru za ovu godinu, onda se takav godišnji odmor ne mora iskoristiti do 30. lipnja ove godine nego do konca godine. Prema tome, poslodavac ne mora radniku dati godišnji odmor u lipnju ili ranije nego to može učiniti tijekom cijele kalendarske godine.

Ako poslodavac ne omogući radniku korištenje godišnjeg odmora najmanje u minimalnom trajanju određenom Zakonom o radu čini prekrašaj koji je svrstan u grupu najtežih prekršaja poslodavca, a za koje je predviđena kazna od 61.000 do 100.000 kuna za poduzeće, i od 7.000 do 10.000 kuna za odgovornu osobu, tj. direktora.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.