Share
Tweet
Share
Send to friend

Otkaz za vrijeme porodiljnog dopusta

Zaposlena sam u jednoj privatnoj ordinaciji od 26.8.2002. godine (ugovor o radu na neodređeno vrijeme). Od 2.5.2003. godine sam na bolovanju zbog komplikacija u svezi s trudnoćom na koje se nadovezuje porodiljni dopust koji ističe 24. 11. 2004. godine kada dijete navršava godinu dana života. Od strane poslodavca nagovješten mi je otkaz zbog viška radne snage, tj. rečeno mi je da se više ne vraćam na posao jer ću dobiti otkaz. Zanimalo bi me koja su moja prava, ako ih imam, s obzirom na godišnji odmor, otkazni rok (u ugovoru piše da je 30 dana) i otpremninu.

Kako u tekstu navodite da Vam je nagovješten otkaz ugovora o radu zbog viška radne snage, očito se može raditi samo o redovitom i to poslovno uvjetovanom otkazu.

U tome slučaju, budući da ste u radnom odnosu kod poslodavca već više od dvije godine, imate pravo na otpremninu i to u iznosu jednu trećinu plaće isplaćene tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, a za svaku godinu rada kod poslodavca, dakle dvije trećine jedne plaće.

Također imate pravo na otkazni rok u trajanju jedan mjesec i dva tjedna koliko prema članku 120. Zakona o radu, iznosi otkazni rok za dvije godine rada kod poslodavca. Ovo je neovisno o tome što Vam u ugovoru o radu stoji da otkazni rok iznosi samo 30 dana, jer u ovom slučaju obavezno se primjenjuje navedeni članak Zakona o radu, koji određuje za radnika povoljnije pravo.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.