Share
Tweet
Share
Send to friend

Plaćeni dopust za sklapanje braka

Negdje sam načula da neke firme daju ekstra godišnji odmor za vjenčanje (5 dana). Zanima me da li to nalaže Zakon o radu, kolektivni ugovor ili međusobni dogovor poslodavca i posloprimca?

Prema tome, za sklapanje braka svakako imate pravo na plaćeni dopust. Koliko će točno on iznositi nije riješeno Zakonom o radu, jer prema Zakonu o radu ukupni plaćeni dopust za sve te potrebe može biti do sedam dana godišnje, a koliko će radnik imati za svaki pojedini slučaj određuje se ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Točno je da u mnogima kolektivnim ugovorima plaćeni dopust za sklapanje braka iznosi pet dana, ali za Vas je bitan samo onaj kolektivni ugovor koji obvezuje Vašeg poslodavca (ako takav kolektivni ugovor uopće postoji).

Ako trajanje plaćenog dopusta za sklapanje braka uopće nije riješeno (dakle, ako to nije određeno niti ugovorom o radu, niti kolektivnim ugovorom niti pravilnikom o radu), imate pravo na najmanje jedan dan plaćenog dopusta.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.