Share
Tweet
Share
Send to friend

Zaštićenost trudnice pri reorganizaciji firme

Je su li u slučaju reorganizacije u firmi i zbrinjavanja tehnoloskog viška trudnice automatski zaštićene od mogućnosti dobivanja otkaza, odnosno da li formalno trebaju nešto napraviti da bi dobile zaštićeni status?

Svaki takav otkaz je ništav ako je poslodavac na dan davanja otkaza bio upoznat s postojanjem neke od pobrojanih okolnosti ili ako ga radnica/radnik o tome upoznaju u roku od 15 dana po primitku otkaza te o tome dostave potvrdu ovlaštenog liječnika.

Jedina iznimka (ako je možemo nazvati iznimkom) odnosi se na prestanak rada u slučajevima isteka ugovora o radu na određeno vrijeme.

Naime, istekom vremena na koji je ugovor sklopljen radniku se utvrđuje prestanak ugovora o radu pa okolnost da je radnica trudna ili se koristi nekim od rodiljnih prava ne utječe na prestanak ugovora.

S obzirom da se u Vašem slučaju radi o reogranizaciji u poslovanju Vaše tvrtke koje bi moglo rezultirati redovitim otkazom ugovora o radu radi poslovno uvjetovani razloga, zaštićeni ste od otkaza dok traje trudnoća te tijekom trajanja rodiljnog dopusta i petnaest dana po prestanku istog.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.