Share
Tweet
Share
Send to friend

Privremena nesposobnost za rad

Zaštita radnika koji su radi bolesti u nemogućnosti obavljati ugovorene poslove za svog poslodavca predmet je i Zakona o radu.

Ovo stoga jer je nužno potrebno da radnik tijekom liječenja ili oporavka od bolesti bude zaštićen u smislu nemogućnosti otkazivanja ugovora o radu radi oboljenja odnosno materijalne sigurnosti za vrijeme dok bolest traje.

Ono što je s aspekta Zakona o radu potrebno znati su prava ali i obveze radnika koji su privremeno nesposobni za rad.
Radnik je dužan u što je moguće kraćem roku obavijestiti svog poslodavca o privremenoj nesposobnosti za rad.

Zakon je odredio rok od tri dana od nastanka privremene nesposobnosti kao vrijeme u kojem radnik treba obavijestiti svog poslodavca o privremenoj nesposobnosti za rad i njezinom očekivanom trajanju.

Ova obavijest daje se u vidu liječničke potvrde (potvrda o privremenoj nesposobnosti za rad). Potvrdu izabrani liječnik izdaje radniku osobno, a u slučaju da je radnik na bolničkom liječenju, potvrda se izdaje članovima radnikove obitelji.

Zakon o radu dalje određuje da ako zbog opravdanog razloga radnik nije mogao ispuniti svoju obvezu u roku od tri dana od dana nastanka privremene nesposobnosti za rad, da je to dužan učiniti čim prije, a najkasnije u roku od tri dana od dana prestanka razloga koji ga je u tome onemogućavao.

Nepoštivanje ove Zakonske odredbe može dovesti do izricanja pisanog upozorenja radniku od strane poslodavca, a samim time stječu se uvjeti da pri prvom sljedećem nepoštivanju odredbi Zakona o radu, pravilnika o radu odnosno kolektivnog ugovora, radniku može biti redovito otkazan ugovor o radu radi skrivljenog ponašanja.

Naš je savjet da u slučaju kada iz bilo kojeg opravdanog razloga niste u mogućnosti obavijestiti svog poslodavca o privremenoj nesposobnosti za rad u roku od tri dana od dana nastanka razloga za privremenu nesposobnost za rad na način da poslodavcu dostavite liječničku potvrdu svakako obavijestite poslodavca na drugi pogodan način (pismo, brzojav, telefax).

Iako je zakonska obveza dostaviti upravo obavijest o privremenoj nesposobnosti za rad mišljenja smo da u slučaju istinske nemogućnosti da se odmah po nastanku privremene nesposobnosti ne može pribaviti liječnička potvrda da je korisno na bilo koji način izvijestiti poslodavca, a liječničku potvrdu dostaviti čim to bude moguće.

Kod privremene nesposobnosti za rad važno je naglasiti da Zakon o radu posebno štiti kategoriju radnika koji su pretrpjeli ozljedu na radu odnosno oboljeli od profesionalne bolesti.

U tim slučajevima dok je radnik na oporavku odnosno dok je god nesposoban za rad ne može mu se otkazati ugovor o radu, a nakon povratka na rad radnicima kojima bi bila utvrđena profesionalna nesposobnost za rad ili neposredna opasnost od nastanka invalidnosti ugovor o radu se može otkazati samo uz prethodnu suglasnost radničkog vijeća.

Isto tako ozljeda na radu ili profesionalno oboljenje ne može utjecati na pravo radnika da se vrati na svoje poslove koje je obavljao prije oboljenja odnosno da napreduje u poslu.
Ovo međutim ne znači da u drugim slučajevima privremene nesposobnosti za rad poslodavac ne može otkazati ugovor o radu.

U svim drugim slučajevima privremene nesposobnosti za rad Zakon ne zabranjuje mogućnost otkazivanja ugovora o radu uz napomenu da dok god traju te okolnosti ne teče otkazni rok ( naravno uz ispunjenje svih ostalih uvjeta za otkazivanje ugovora o radu).

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.