Share
Tweet
Share
Send to friend

MojCoach: Važno je govoriti o stvarima koje su važne

Ako Vi nećete, tko će? Pitanje koje Vam želim postaviti je sljedeće: što Vam je važno? Mislim, što Vam je uistinu, zaista važno u životu?

MojCoach: Važno je govoriti o stvarima koje su važne

Pitam, jer toliko smo spremni govoriti o potezima drugih, dobrim ili lošima, dijeliti savjete, donositi mišljenja, ili jednostavno očekivati da netko drugi napravi ono "što bi trebalo". Ne znam kako je Vama, ali oduvijek mi je smetala ta izjava. Sigurno znate, onaj trenutak kada upravo pred Vama stoji osoba koja treba napraviti ono što već treba napraviti, pa kaže: "Trebalo bi napraviti…" – gledajući ravno u Vas, ili širu skupinu, odmičući tom izjavom čin radnje što dalje od sebe. Odmah se sjetim savršenog slogana upravo za te prilike: "Just – do it!"  Primjenjivog u svim sferama društva, zar ne?

No, vratit ću se opet pitanju vrijednosti, i tome što uistinu činimo da ih gledamo kako žive u svakodnevnici, ili kako je rekao Martin Luther King: "Naši životi počinju završavati onoga dana kada prestanemo govoriti o stvarima koje su važne."

Moćna izjava, zar ne? Važno je govoriti, ali isto tako i činiti, u okviru onog što možemo.

Što ste učinili danas ili u ovom mjesecu a da se odnosi na stvari za koje tvrdite da su Vam uistinu važne u životu? Kažete li, sami sebi, "ništa", onda promislite: jesu li Vam zaista te stvari važne, ili ste ih proglasili važnima jer se "čini zgodnim i oh-tako-prikladnim?"

Stvari koje činite i o kojima govorite drugima informiraju svijet oko Vas o Vašem sustavu vrijednosti. Da li je važno ono što je Vama važno? Možda da, možda ne. No, ono što jest važno je da ne ostanemo nijemi u odnosu na pitanja koja smatramo ključno važnima.

Za što ste spremni dovesti u pitanje svoj ego i svoju zamišljenu "sigurnost" (financijsku, radnu ili osobnu)? To su stvari koje su zaista važne. Pa, ako se Vi sami nećete zauzeti za njih, tko će? I nemojte mi reći, "neću, ionako ništa ne mogu napraviti", jer ste samim tim stavom sebi oduzeli mogućnost da nešto napravite, zar ne?

Ja zaista mislim da poduzetnici trebaju više pomagati jedni drugima, surađivati više, iznalaziti nova područja zajedničke suradnje. Što činim u tom smislu? Pokušavam i sama biti promjena koju želim vidjeti: upravo od prošlog mjeseca odlučila sam pomoći jednoj mladoj poduzetnici, na samom početku, u okvirima svojeg rada. Mogla sam se, u razgovoru, nasmiješiti, klimnuti glavom s razumijevanjem, i nastaviti svojim putem. Mogla sam reći da nemam vremena, jer imam klijente koji tu istu uslugu plaćaju. Ali nisam. Jer je to jedna od vrijednosti koje zagovaram (a koju sama, na svom poduzetničkom početku, nisam osjetila). Zato što mi je to važno. Činiti, a ne samo govoriti.

No, ne progovorite li glasno o stvarima koje su Vam važne, onda možda i nisu uistinu bitne.

O čemu ćete danas govoriti i što napraviti u skladu s izgovorenim?

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.