Share
Tweet
Share
Send to friend

Pravnik odgovara: Korištenje godišnjeg odmora nakon otkaza

Trenutno sam na otkaznom roku koji završava 14. 07. 2011. (poslovno uvjetovan otkaz). S poslodavcem je dogovoreno da nakon završenog otkaznog roka iskoristim godišnji odmor iz 2011. godine u trajanju od 22 dana na koja imam pravo. Međutim, bila sam na razgovoru za novi posao gdje mi je rečeno da oni, ukoliko me budu izabrali između ostalih kandidata, žele da počnem raditi ubrzo nakon isteka otkaznog roka. Znam da po novom zakonu nemam prava prijenosa neiskorištenog godišnjeg odmora na novog poslodavca. Što mi je za činiti? Da li mogu od starog poslodavca zahtjevati isplatu godišnjeg iz 2011. umjesto njegovog korištenja. Da li oni imaju pravo odbiti moj zahtjev? Već smo se ranije dogovorili o isplati dijela godišnjeg iz 2010. kojeg nisam mogla u potpunosti iskoristiti zbog obima posla.

Iz Vašeg pitanja nije sasvim jasno koji dan će u Vašem slučaju biti posljednji dan rada. Naime, u pitanju ste napisali kako ste u otkaznom roku koji istječe 14.7.2011.g., te da ćete nakon toga iskoristiti godišnji odmor u trajanju od 22 dana, na koje imate pravo.

Sukladno odredbama članka 113. Zakona o radu, otkazni rok ne teče za vrijeme korištenja godišnjeg odmora. Dakle, u Vašem slučaju ili će otkazni rok završiti na zadnji dan korištenja Vašeg godišnjeg odmora od 22 dana, ili će otkazni rok isteći kako ste napisali 14.7.2011.g., ali tada više nećete moći koristiti godišnji odmor kod tog poslodavca jer više nećete biti u radnom odnosu.

Dakle prvenstveno morate sa svojim trenutnim poslodavcem razriješiti situaciju kada Vam točno prestaje radni odnos.

U slučaju da ste dogovorili s novim poslodavcem da počnete rad što prije (tj. odmah nakon 14.7.2011.g.), možete se pokušati dogovoriti sa trenutnim poslodavcem da ne iskoristite godišnji odmor od 22 dana nakon 14.7.2011.g., već da umjesto toga radni odnos prestane na taj dan, a da Vam poslodavac isplati naknadu za neiskorišteni godišnji odmor u skladu s odredbom članka 61. Zakona o radu.

Naime, raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu radnika i Zakonom o radu, ali najkasnije do 30. lipnja, te o rasporedu obavještava radnike. Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima. Poslodavac mora obavijestiti radnika najmanje 15 dana prije korištenja godišnjeg odmora o trajanju godišnjeg odmora i razdoblju njegovog korištenja.

Stoga, i u Vašem slučaju poslodavac mora najkasnije do 30.6.2011.g. utvrditi raspored korištenja godišnjih odmora, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije određeno.

Financijski je Vašem poslodavcu svejedno da li će Vam isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor od 22 dana ili ćete isti godišnji odmor iskoristiti. Dakle, pokušajte s poslodavcem dogovoriti da ipak ne iskoristite tih 22 dana godišnjeg odmora nakon 14.7.2011.g., već da Vam umjesto toga isplati naknadu.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.