Share
Tweet
Share
Send to friend

Multitasking je neproduktivan

Raditi više stvari istovremeno može biti dvosjekli mač osim ako ne koristite različite strane mozga ili vam za jedan zadatak uopće ne treba pozornost.

Multitasking je neproduktivan

Zašto možemo voziti auto i slušati tečaj engleskog na radiju,  no teško nam je telefonirati  i tipkati izvještaj na kompjuteru u isto vrijeme?  Hvaljena sposobnost multitaskinga predstavlja dvosjekli mač za produktivnost na poslu – puno je bolje naizmjenično se posvećivati samo jednom zadatku.

Kako objašnjava Nancy Bistritz iz kompanije Norun,  znanstvenici su utvrdili da se dva zadatka mogu simultano obavljati samo ako jedan ne zahtijeva veliku pozornost te ako uključuju različite dijelove mozga.

Tako možete voziti i slušati glazbu ili čitati i slušati glazbu bez riječi, no svi mailovi i poruke na mobitelu koje pregledavate tijekom razgovora s nekim negativno djeluju na vašu sposobnost da aktivno sudjelujete na sastanku ili slušate klijenta.

Čineći to, tjerate vaš mozak u petu brzinu, a znamo da to nije najbolji način da dođemo od točke A do točke B.  Ako želite što prije dovršiti posao,  ugasite i pospremite sve što vam ometa pažnju, a nije od esencijalne važnosti.

Privremeno se isključite iz chata na mailu, zatvorite Facebook,  javite prijateljima da ćete  se čuti kasnije i potpuno se uključite u zadatak koji trenutno obavljate.  Postavite si vremenska ograničenja i dozvolite si kratke pauze u radu kada ćete odmoriti mozak prije slijedećeg zadatka.

Iako je multitasking  u našoj kulturi cijenjena sposobnost, najčešće vodi do zbrke i  usporava vas više negoli da se prepustite svakom zadatku pojedinačno. Nismo programirani da sve radimo u isto vrijeme i nepažljivi multitasking može nas dovesti do skupih grešaka.

Izvor: Mashable

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.