Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako preživjeti posao nakon godišnjeg odmora

Spadate li u većinu kojoj nakon godišnjeg odmora treba još jedan čim se vrate na posao, ovo su pravi savjeti za vas smiješani po irskom receptu.

Kako preživjeti posao nakon godišnjeg odmora

Vratili ste s godišnjeg, inbox vrišti, ne smijete pokazivati svoj ten zbog dress coda ili hladnoće, a sve što vidite su mjeseci turobnog rada u sve kraćim danima? Preživjet ćete uz vodič iz Irske gdje je vrijeme ipak puno gore nego kod nas, a more im uglavnom služi samo za gledanje.

PRETRPANI MAIL: Poslovne stvari koje su bile hitne vjerojatno su riješene i bez vas. Pišite, pišite i pišite odgovore na ono najnužnije, a oni koji zahtijevaju posebnu pozornost, ionako će pisati ponovno. Dio mailova možete riješiti i pozivima, ugodnije je i brže.

RAZGOVORI O PRAZNICIMA S KOLEGAMA: Iako vam idu na živce, što vas drugo  mogu pitati? Recite svoje pustolovine, ljubomora je manji dio kolača koji dijelite šireći radosti godišnjeg odmora sa svojim suradnicima. Ako imate neke suvenire ili bombone s lokalnim alkoholnim pićem za sve, tim bolje. Kad vam je „puna kapa“, ovlaš spomenite nešto neugodno, na primjer, proljev. Potom promijenite temu razgovora.

ČUDNI POGLEDI: Dva tjedna na poslu bez vas nisu vječnost, ali već primjećujete nove odnose, neobjašnjene poglede, a ako je nešto pošlo po zlu, najlakše je bilo optužiti onog koga nema - vas. Ili će netko biti previše prijateljski raspoložen, vjerojatno zato što se o vama pričalo i dok vas nije bilo. Pokažite im da ste jednako djelotvorni i stabilni kao šte ste bili.

NAGLA LISTA DOSADNIH ZADATAKA: Nemojte se iznenaditi sitnim poslovima iznimno dosadne naravi koje bi vam netko mogao pokušati natovariti na vrat. Zanimljive zadatke već su preuzeli drugi ljudi. Udarite o suprotnu stranu, komplimentirajte, činite im sitne usluge – teško će se netko otresati na vas kroz gomilu posla koju niste dužni obaviti ako vas cijeni.

ODLASCI NA PAUZU: S kim si takav si – odaberite marljivog, ali popularnog kolegu, neradnici i šefovi mogu odati dojam da ste i vi počeli s neradom ili da vam šef sprema otkaz. Ako je netko promoviran, najbolje ga je izbjegavati i raditi svoj posao dok ne dođe u fazu kad ga nitko ne voli zbog treniranja strogoće i cijenit će svako prijateljsko lice.

NOVI KOLEGE: Njima je puno teže nego vama, no potrudite se barem uvjeriti kako su oni doista pristigli u posljednja dva tjedna da ne vide svi kako već dva mjeseca niste skužili nova lica. Novi ljudi donose novu pozitivu, drugačije šale i kolače za rođendane stoga budite pozitivi, otvoreni i spremni pomoći, no nemojte postati osobni turistički vodič po tvrtki, to bi se moglo protumačiti kao da nemate dovoljno posla.

POSLOVNI STIL: Osunčani ste od glave do pete, koža vam sjaji i navikli ste samo na pareo ili bermude, no možda na poslu neće cijeniti vašu naglo probuđenu ležernost. Čuvajte to za vikende, a svoj preplanuli ten pokažite jeansom i bijelom majicom. Izbjegavajte crno, bolje ćete se osjećati u raznobojnoj odjeći.

POSLJEDNJA UTJEHA:  Nema je osim da se svi nalazite u istom brodu. Razveselite se tako da nasmiješite kolege, a svoje slobodno vrijeme uvijek nastojte iskoristiti za druženje. Prava sreća ionako leži u popodnevnoj pivi i roštiljanju nakon planinarenja, shopingu s prijateljicom. No, planirajte svoj novi odmor, kažu da je planiranje zabavnije od samog godišnjeg. (M.D.)

Izvor: Herald.ie

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.