Share
Tweet
Share
Send to friend

Lider mora imati viziju i poštovati zaposlenike

Menadžeri smatraju da su poštovanje i moć dva ekskluzivna puta do utjecaja pa mnogi biraju moć.

Lider mora imati viziju i poštovati zaposlenike

U menadžmentu je pravednost vrlina. Brojne akademske studije pokazale su da su najučinkovitiji lideri oni koji svojim zaposlenicima daju pravo glasa, odnose se prema njima s dostojanstvom i dosljedno, te temelje odluke na točnim i potpunim informacijama. Međutim, postoje skriveni 'troškovi' takvog ponašanja.

Iako takvi menadžeri zadobivaju poštovanje, čini se da su manje utjecajni od drugih, te su manje sposobni nagraditi ili kazniti, piše Harvard Business Review, a prenosi Business.hr. U članku se spominje istraživanje koje je obuhvatilo odgovore na stotina menadžera i zaposlenika na pitanje – treba li lidere voljeti ili ih se bojati. Anketa je otišla i korak dalje s pitanjem – može li se imati poštovanje i moć. Rezultati su pokazali da je teško postići oboje.

Kao primjer se navode Hank McKinnell i Karen Katen koji su devedesetih godina bili zvijezde u usponu u Pfizeru. McKinnell je vodio prekomorske poslove kompanije, a bio je poznat po upornom pregovaračkom stilu, povremeno i drskih manira. Karen Katen je za svoj rad dobivala mnoga promaknuća te je vodila primarnu operativnu jedinicu tvrtke. Prema podređenima i kolegama odnosila se s poštovanjem, što je i ona dobivala zauzvrat.

Kada je 2001. došlo vrijeme za novog predsjednika uprave, njih dvoje bilo je među top kandidatima, a izabran je McKinell. Jedan je analitičar tada rekao Bloombergu: 'Hank je pravi čovjek za posao, ima potrebnu čvrstoću i grubost.'

Takav je stav izražen u većini kompanija. Odluke o visokopozicioniranim promaknućima najčešće se temelje na percepciji moći, a ne pravednosti. Nešto slično otkriveno je i u istraživanju u kojem su sudjelovali studenti. Svatko je svjedočio situaciji u kojoj je menadžer priopćio zaposleniku neku odluku, pri čemu je menadžer A to učinio grublje, a menadžer B s poštovanjem. Studenti su zatim raspoređeni u grupe koje su vodili menadžeri koje su promatrali, nakon čega su ocijenili moć menadžera.

Bezobrazan menadžer A dosljedno je dobivao bolje ocjene nego pun poštovanja menadžer B iako nije bilo razlike u tome kako su se odnosili prema sudionicima grupe. Samo svjedočenje grubom ponašanju i onom s poštovanjem bilo je dovoljno za stvaranje mišljenja.

Menadžeri smatraju da su poštovanje i moć dva ekskluzivna puta do utjecaja pa mnogi biraju moć. Iako se to može učiniti razumnijim izborom, nije uvijek ispravan i veliki je rizik za kompanije.

U Pfizeru je tako grupa perspektivnih menadžera povezanih s Karen Katen odstupila kada je McKinnell preuzeo čelno mjesto. On je pak morao odstupiti 2006. zbog razočaravajućih rezultata kompanije.

Pri ocjenjivanju rada menadžera kompanije bi trebale stavljati veći naglasak na pravednost jer menadžeri čiji je stil temeljen na poštovanju mogu postići moć. Njihov put može biti težak, ali isplati se pomučiti zbog njih samih, ali i zbog kompanije za koju rade. (T. B.)

Izvor: Business.hr 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.