Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako priznanja i nagrade pomažu u zadržavanju zaposlenika?

Nematerijalna priznanja za dobro odrađen posao i dobar odnos s nadređenim ključni su za zadržavanje zaposlenika u organizaciji.

Kako priznanja i nagrade pomažu u zadržavanju zaposlenika?

Tretirati zaposlenike dobro je zdravorazumski, no treba postati i uobičajena praksa. Danas je zaposlenicima nematerijalno priznanje za dobro odrađen posao važnije no ikada. To uobičajeno ne zahtjeva mnogo, ili uopće ne zahtjeva financijska sredstva, ali ima snažan učinak.

Pa kako priznanja i nagrade mogu pridonijeti zadržavanju kvalitetnih zaposlenika? Nagrade su uzak skup povlastica, koje su uobičajeno financijske prirode: povećanje plaće, bonus ili napredovanje. U današnje vrijeme, kada tvrtke raspolažu ograničenim financijskim sredstvima, takav vid nagrađivanja im je sve manje dostupan – ali je i manje efikasan – u motiviranju zaposlenika.

Mnoga istraživanja mjere učinak dobrog upravljanja ljudima na njihovo zadržavanje u organizaciji. Prema istraživanju Gallupa, provedenom među dva milijuna zaposlenika, kvaliteta odnosa s neposredno nadređenim glavni je faktor za predviđanje hoće li zaposlenik ostati u kompaniji ili će ju napustiti.

Prema tvrtki Robert Half International, glavni razlog zbog kojeg zaposlenici napuštaju svoj posao je "ograničeno priznanje za posao koji obave". Taj je faktor čak utjecajniji od novca.

Stoga je za poslodavce danas važnije nematerijalno priznanje zaposleniku za dobro obavljen posao. Takvo priznanje uključuje malu ili nikakvu financijsku obvezu za poslodavca, ali ima snažan učinak. A uključuje:

  • Pomoć zaposlenicima da se razvijaju na svom poslu
  • Uvažavanje zamisli zaposlenika o tome kako poboljšati poslovanje (i omogućavanje da rade na ostvarenju tih zamisli)
  • Uključivanje zaposlenika donošenje odluka (posebno onih koje se tiču njih i njihovog posla)
  • Omogućavanje zaposlenicima autonomije u radu zato što im vjerujete i poštujete ih
  • Pomoć zaposlenicima da uče iz svojih pogrešaka
  • Sustavno dodjeljivanje malih, iskrenih nagrada za dobro obavljen posao

Menadžeri koji se sustavno tako ponašaju, u većini slučajeva imaju dobar odnos sa svojim podređenima i zaposlenici ih gledaju u pozitivnom svjetlu. Oni su 'magnet za talente' i predstavljaju tip menadžera kojeg zaposlenici neće olako napustiti.

Postoji izreka: "Ako imate dobrog šefa, imate dobar posao". I još jedna: "Ljude privlače tvrtke, ali napuštaju menadžere". Obje ove izreke govore o važnosti izgradnje odnosa sa zaposlenicima koji će im omogućiti da cijene svoj posao i radno mjesto. Rezultat toga je nastojanje zaposlenika da svakoga dana na poslu daju najbolje od sebe. (T. B.)

Izvor: WorldAtWork 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.