Share
Tweet
Share
Send to friend

MojCoach: Rujan - dobar mjesec za nove početke

Nije svaka promjena rast, niti je svaki pomak unaprijed.

MojCoach: Rujan - dobar mjesec za nove početke

Volim rujan. U stvari, to mi je najdraži mjesec, iz više razloga. Kao prvo, ljeto ulazi u onaj krasan i ugodan period topline koja ne opterećuje. Povratak s godišnjeg uvijek znači i nekakav novi početak u poslovanju, pokretanje projekata koji su stavljeni na čekanje "jer-su-svi-na-godišnjem-u-kolovozu", škola počinje, aktivnosti se ubrzavaju, druženja obnavljaju. S druge strane, oni koji tek odlaze na zasluženi odmor početkom rujna, kao da su ove godine najbolje prošli: nema gužve, vrijeme je izvrsno, more toplo: opet, dobar početak…

Dok je siječanj formalni početak nove godine, rujan mi uvijek nekako ostavlja trag novog ciklusa, možda i zbog duboko ukorijenjenog osjećaja, "ljeto je završilo, opet dolazi vrijeme za učenje"… U svakom slučaju, "novi početak" je nešto što često čujem od klijenata u procesu coachinga, nekakav novi ciklus nastaje, kao da se okreće stranica kalendara ili otvara novi list u rokovniku. Čist i neispisan. I često – najesen.

Ponekad moji klijenti misle da će promjena posla, novi posao, davanje otkaza ili nova veza biti ono "nešto" što donosi promjenu, promjenu koja liječi sve što je bilo sporno ranije. Ponekad je i to istina, no promjena koja dolazi "iznutra" umjesto "izvana" kao da je zahtjevnija: novi početak koji zahtijeva "pospremanje" nakupljenog, zaustavljanje kako bi se promislilo gdje smo i kuda idemo – druga je opcija, često neiskorištena. Kao da je jednostavnije sva svoja očekivanja pridodati uzbudljivosti i servisiranju "velike" promjene koja dolazi – izvana.

Kaže i jedna stara izreka, početak je najteži dio posla. A kako ćete znati da li vam je zaista potreban dramatičan preokret ili samo malo "preslagivanja"? Budite radoznali. Pomaže i ako se priupitate:

  • Što uistinu, ali uistinu želim postići u ovom trenutku u kojem jesam?
  • Koja je moja uloga u kreiranju mogućnosti da se to i dogodi?
  • Koji će me osjećaj pratiti kad se ostvari željena promjena?
  • Po čemu ću znati da je cilj postignut?

Za bilo koji novi početak od velike je pomoći ako pouzdano znate gdje se trenutno nalazite, zar ne? Ukoliko se već tu gdje jeste pojavljuje puno "Trebao/la bi…", "Ne mogu…", "Ne smijem…" ili "Jednostavno moram…" – e, onda imate na čemu raditi.

A onda još jedna stara izreka, za promišljanje: "Motivacija nas pokreće, a navika vodi dalje." Možete li prepoznati kada je motivacija postala navika? Neproduktivna, ali prisutna? Prepoznate li svoju privrženost samoograničavajućim ili neproduktivnim navikama, naći ćete se na početku promjene, one vrste promjene koja će postati rast i kretanje unaprijed. Za pomoć na tom putu – tu je MojCoach! 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.