Share
Tweet
Share
Send to friend

Pazite što mislite: znanstvenici pročitali slike iz ljudskog uma

Znanstvenici su stvorili nevjerojatan proces uz pomoć kojeg mogu vidjeti mentalne slike drugih ljudi. Iako je tehnologija još u povojima, možda ćemo u dalekoj budućnosti morati paziti što mislimo.

Pazite što mislite: znanstvenici pročitali slike iz ljudskog uma

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji uspjeli su dešifrirati aktivnost mozga mjereći krvotok kroz vizualni korteks, te su onda tu informaciju iskoristili kako bi konstruirali slike onoga što osoba vidi.

Tehnologija za sada može prepoznati samo dijelove filmova koji su korisnicima ove naprave pušteni prije korištenja skenera. Ipak, uvjereni su kako su na dobrom tragu da ubrzo otkriju način kojim će na ekranu moći prikazati mentalne slike koje nikada nitko nije vidio osim te osobe.

Znanstvenici se nadaju kako će ova metoda pomoći u ostvarenju komunikacije s osobama koje su preživjele moždani udar ili pale u komu. Ipak, trebat će nam još barem nekoliko desetljeća prije nego ovaj stroj bude u mogućnosti čitati misli ili namjere osoba.

Znanstvenici su svoj uspjeh postigli tako da su programirali kompjuter da prepoznaje određene vizualne infomacije i njihov odnos s krvotokom u vizualnom korteksu. Dobrovoljci su gledali trailere za filmove, a računalo je 'učilo' što se dešava u mozgu osobe dok gleda taj film.

Nakon toga je u kompjuter stavljena baza podataka od 18 milijuna sekundi slučajno odabranih videa s YouTubea. Taj materijal se iskoristio kako bi računalo samo pokušalo složiti sliku iz infomacija koje je dobijalo iz mozga dobrovoljaca.

Na kraju eksperimenta računalo je uspjelo stvoriti mutnu, ali prepoznatljivu verziju onoga što se doista odvijalo na ekranu. (M.D.)

Izvor: Daily Mail

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.