Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako će izgledati tržište rada 2020. godine?

Poslodavci će tražiti više, a plaćati manje. Zahtijevat će se fleksibilnost, lako ćemo mijenjati poslove, a nagrađivat će nas kliznim radnim vremenom, dodatnim obrazovanjem umjesto materijalno.

Kako će izgledati tržište rada 2020. godine?

Kriza je svima jasno pokazala da obrazovanje i znanje nisu presudni za posao. „Nema više sigurnog radnog mjesta“, rekla je Corinne Ripoche iz agencije Adecco na nedavnom predstavljanju studije o tržištu rada budućnosti koju je izradio njemački institut Future.

Obrazovni sustav morat će se mijenjati

Od zaposlenika će se u budućnosti tražiti više, dok će plaće biti manje zbog jeftinih proizvoda s Dalekog Istoka, tvrdi Ripoche. Trend su fleksibilniji oblici zapošljavanja, a više će cijeniti sloboda, samostalnost, kreativne mogućnosti i veće umrežavanje od statusnih simbola.

Obrazovni sustav morat će se mijenjati inače ćemo školovati ljude kakve smo trebali prije deset godina. Traže se nove vrijednosti i novi tip radnika pri čemu je naglasak na kreativnosti i fleksibilnosti.

„Tehnološka evolucija dopušta nove vidove komunikacije i povezivanja, a time i izvršavanja posla“, komentirao je Bojan Poljiček, direktor Adecco u Hrvatskoj.

Pronalazak posla preko Facebook-a

Jedan od ključnih trendova individualnost: karijere će nam biti individualizirane, a kompanije će poslovati u uvjetima nesigurnosti i nestabilnosti djelomice i zbog sve starije populacije.

No, zaposlenici će imati više samopouzdanja za mijenjanje poslova što znači da će ih poslodavci morati pridobiti kliznim radnim vremenom, dodatnim obrazovanjem ili bonusima za dobar radni učinak.  Ukratko, poslodavci trebaju biti privlačni, pokazuje studija njemačkog instituta.

Također, mnogi se zaposlenici uopće neće nalaziti na službenom tržištu rada nego će tvrtke kod traženja zaposlenika upotrebljavati izvore poput Facebook-a ili događanja namijenjena zapošljavanju zaposlenika. Tajna uspjeha bit će u održavanju dobrih kontakta. (M.D.)

Izvor: Business.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.