Share
Tweet
Share
Send to friend

20 najboljih načina da iskoristite slobodno vrijeme

Čekajući u redu, tramvaju, autobusu, za štednjakom ili dok vam kompjuter na poslu odbija poslušnosti, iskoristite brojne slobodne minute koje inače puštate da prolete „u vjetar“.

20 najboljih načina da iskoristite  slobodno vrijeme

Imate pristup kompjuteru i internetu?

  1. Čitajte sačuvane stvari. Kad u žurbi pronađete vrijedan članak ili e-knjgu, sačuvajte ga u folderu „Obavezno pročitaj kasnije“.  I čitajte. Ili uvijek sa sobom nosite džepnu knjigu.
  2. Očistite inbox. Čisteći stare mailove, opustit ćete se, a vaš će kompjuter to cijeniti.
  3. Stvarajte novac. Lako reći, teško učiniti, pomislit ćete, no ako zarađujete pisanjem, uređivanjem fotografija, bilo čime što možete raditi za stolom ili čekajući u redu s laptopom,  iskoristite te minute za produktivan rad.
  4. Posvetite se networkingu. Ako imate samo dvije minute, pošaljite mail podrške, pozdrava, zahvala ili samo kratki vic vašem kolegi ili zaboravljenom prijatelju. Nekoliko takvih na dan i već redovito održavate kontakte.
  5. Internet bankarstvo. Vratite novac koji ste posudili, preselite one eure, uplatite policu životnog osiguranja, platite račune…

S mobitelom, bilježnicom i kemijskom u ruci?

  1. Nazovite sve kojima ste dužni poziv. Ako morate s nekim dulje razgovarati, a nemate vremena, zapišite ga u svoj rokovnik i odradite to kad ste slobodni.  Razgovarati na mobitel možete gotovo uvijek.
  2. Razmišljajte o svojim ciljevima.  Osobni ili profesionalni, ciljevi su lako dostižni ako planirate kako ćete ih osvojiti.  Ili napišite novu listu ciljeva i razmislite o koracima koje morate poduzeti da bi ih ostvarili.
  3. Sredite rokovnik. Sve one silne, a nevažne obveze (nazovi tetu, kupi baterije, čestitaj rođendan) ne ostavljajte za zadnji trenutak već  ih ostvarite i i križajte s liste. A vrijeme je i da se podsjetite na dugoročne zadatke.
  4. Vježbajte sažimanje. Znate ona uobičajena pitanja na razgovoru za posao – odgovorite sažeto na njih, a možete i razmišljati o kompliciranom teksu koji upravo čitate i sažeti ga za vježbu.
  5. Pišite dnevnik. Nema veze što nemate svoj dnevnik ili laptop sa sobom, list papira dovoljan bit će dovoljan za zapis vaših doživljaja i mentalno čišćenje.

Samo vi i vaše tijelo?

  1. Prošećite. Osim što ćete prikupiti dnevnu dozu vitamina D, možete porazgovarati s ljudima ili se jednostavno opustiti. A svaka šetnja ubraja se u fizičke aktivnosti.
  2. Vježbajte. Nekoliko čučnjeva gore dolje, istezanje,  plesanje - ako tako iskoristite svakih slobodnih deset minuta, ispunit ćete dnevnu normu za vježanje.
  3. Meditirajte. Usredotočite se na disanje i ne razmišljajte o ničemu, a ako imate mogućnosti, možete malo i prileći, desetominutno dremuckanje blagoslov je svakom danu.
  4. Dođite ranije. Rani dolazak na sastanak ili razgovor na posao silno se cijeni stoga iskoristite tu priliku za vlastitu promociju.
  5. Brainstorming. Razmišljajte o nečemu što vam je važno i kako to poboljšati.  Ako vježbate razmišljanje, bolje ćete razmišljati.

Za radnim stolom?

  1. Očistite radni stol i ladice. Dobar je osjećaj i ostavlja bolji dojam o vama pred vašim kolegama, strankama i poslovnim partnerima.
  2. Organizirajte hrpe papira. Stol može izgledati organizirano, no samo vi znate što skriva uredna hrpa papira. Ako to nije slučaj, vrijeme je da ih pregledate i ono što vam ne treba bacite u kutiju za recikliranje, a ostalo iskoristite ili preselite.
  3. Istražite Google ili poslovne knjige. Nove poslovne ideje, pojmovi koji vam se motaju po glavi, a niste sigurni u njihovo značenje, lijepi citati za nadolazeće rođendane i ili jednostavno sve objavljeno  o vašim poslovnim partnerima – na internetu riješite svoje nedoumice.
  4. Pripremite se za nadolazeću aktivnost. Očistite cipele, poravnajte kosu, pregledajte prezentaciju, provjerite detalje kod kolega, pripremite se za nadolazeće zadatke.
  5. Napravite nešto lijepo za druge. Donesite kavu kolegama, promijenite žarulju ili zalijte cvijeće, a možda možete napraviti i neku spačku. Sve opcijesu otvorene ako im je cilj bolji suživot i veća zabava na poslu. (M.D.)

Izvor: Lifehack

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.