Share
Tweet
Share
Send to friend

Što su europski lideri radili kao svoj prvi posao?

Vatrogasci, čistači, stjuardese, skladatelji, sportaši, klinički psiholozi, novinari, dugačak je i raznolik niz zanimanja koje su europski lideri obavljali prije negoli su zasjeli u političarske fotelje.

Što su europski lideri radili kao svoj prvi posao?

Zapitate li se ponekad kako je netko došao do svoje visoke profesionalne pozicije? Novinari se često sjete političara i njihovih početaka koji mogu zapanjiti svojom raznolikošću stoga vam donosimo presjek najranijih poslova poznatih europskih lidera iz Business Insidera.

Prodavači limunade, čistači, vatrogasci, zaštitari, stjuardese

Jedan od najpoznatijih europskih predsjednika, Nicholas Sarkozy, radio je kao čistač u France Air Force, odslužio vojnu službu, a s diplomom prava prebacio se u odvjetnički ured. U zračnoj kompaniji bila je zaposlena i današnja islandska premijerka samo što je ona radila kao stjuardesa.

Boiko Borisov, bugarski premijer, najprije je radio kao vatrogasac da bi kasnije osnovao vlastitu zaštitarsku tvrtku dok je susjedni turski premijer, Tajip Erdogan, prošao put od uličnog prodavača limunade do gradonačelnika Istanbula. Gradske ulice, ali s visoke pozicije, gledao je i poljski premijer Donald Tusk koji je kao mladić farbao dimnjake.

Cavaco Silva, portugalski predsjednik također je radije boravio na svježem zraku umjesto da ide u školu stoga je iz nje bio izbačen s 13 godina. Njegova baka odlučila se na pedagošku mjeru prisilinog rada na farmi. Odluka je bila dobra jer je kasnije Silva postao marljiv student.

Merkel radila na akademiji znanosti, Cameron bio na praksi u Hong Kongu

Dobri studenti imali su više šanse da postanu moćne europske figure, sudeći po britanskim, njemačkim i estonskim liderima, ali i našem predsjedniku Ivi Josipoviću. On se dugi niz godina bavio glazbom i predavao na pravnom fakultetu dok je Angela Merkel nakon studija fizike počela karijeru na Akademiji znanosti u Istočnom Berlinu. Estonski predsjednik Tomas Hendrik Llives radio je i na Sveučilištu Columbia u Americi kao asistent i kasnije postao estonski veleposlanik u SAD-u.

Uz njega, vrijedno iskustvo u inozemstvu stekao je i austrijski premijer Heinz Fischer: godinu dana volontirao je u izraelskom kibucu, dok je David Cameron, britanski vođa, otišao u Hong Kong na praksu u brodarsku kompaniju. No, u drugoj zemlji najdulje je boravio je Putin koji je više godina radio za KGB u Istočnoj Njemačkoj.

Naši i susjedni lideri aktivni u sportu, medijima i modi

Vodeći političari iz susjednih nam zemalja  bili su aktivni u sportu i medijima: Berlusconi je tako najprije radio na kruzeru da bi se kasnije prebacio u medije kojima je neslužbeno zavladao Italijom i prije nego što je postao premijer. Gjorge Ivanov, makedonski predsjednik, napredovao je do uredničke fotelje na makedonskoj televiziji, a i naša premijerka Kosor bila je aktivna novinarka u Večernjem listu i na Hrvatskom radiju.

Poznati bivši sportaši dolaze iz Mađarske i Srbije. Pál Schmitt, mađarski predsjednik, osvojio je dvije zlatne medalje na Olimpijadi kao mačevalac davnih sedamdesetih dok je Boris Tadić aktivno igrao vaterpolo za srpski klub “Partizan” nakon čega je stekao diplomu na studiju socijalne psihologije.

Slovenski premijer Borut Pahor zalazio je u modne vode tijekom studija, zarađujući poziranjem kako bi pokrio troškove studija, sudeći po slovenskom tisku, dok je susjedna Bosna i Hercegovina nedavno „proslavila“ točno godinu dana bez vlade stoga ćemo njihove prve zasad poslove ostaviti po strani. (M.D.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.