Share
Tweet
Share
Send to friend

MojCoach: Ja sam ono što radim?

Povratak na početak: što je moja misija, vizija i koje su moje vrijednosti?

MojCoach: Ja sam ono što radim?

Ritual upoznavanja, pozdrav, predstavljanje imenom i prezimenom, nazivom tvrtke…a odmah iza toga već vidite pitanje u smislu „Čime se bavite?/“Gdje  radite?“ ili „U kojoj ste tamo funkciji?“. U redu, to i nije loš početak konverzacije, onaj koji prelazi u dalje sfere upoznavanja, nekako ta pitanja sama od sebe dolaze, baš tim slijedom. S druge strane, to nam pomaže „smjestiti“ ljude. Već od malih nogu, zar ne? S pitanjem: „Što želiš biti kad odrasteš?“

Ponovo mogu pričati o važnosti prvih sedam sekundi tijekom upoznavanja ili predstavljanja, upravo onih koje su najvažnije prilikom ostavljanja (dobrog) prvog dojma, no ovog puta namjera mi je potaknuti na razmišljanje o tome koliko nas, zapravo, rad određuje kao ljude. I sami znate priče ljudi koji su na radnom mjestu „od jutra do sutra“, kojima je posao=život – i koji, u konačnici, kad ih to pitate, nisu u stanju definirati sebe izvan posla kojeg obavljaju.  

Svi stereotipi koji isplivaju u trenutku kad čujemo, na primjer, „Ja sam liječnik/pravnik/arhitekt/radnik/poduzetnica/pjevačica/građevinski tehničar/informatičar – i glasno govore o našim predrasudama. Za neke ćemo osjetiti trenutno poštovanje, za druge da su statusno „ispod“ nas, žalac zavisti ili posvemašnju ravnodušnost.

Reagirate li na isti način kad netko kaže „Ja sam kirurg.“ ili  „Dostavljam pizze.“? Kada dopustite da Vas vode ovakvi stereotipi, pa i prema sebi samima, što se događa kad ono „što radimo“ – nestane? Što kad ostanete bez posla, silom prilika promijenite radno mjesto ili jednostavno ne znate na koje bi, uopće, radno mjesto poslali prijavu? Kako onda možete sebe definirati prijateljima, kolegama ili ljudima koje susrećete? U čemu ćete pronaći samopoštovanje?

Iako je, nesumnjivo, rad svakom od nas bitno stanje koje nas na više načina i određuje, naročito ako ste njime sretni i ispunjeni kao osobe, uvijek je dobro opet i ponovo osvijestiti sebe, koje su naše vrijednosti, uvjerenja i što je ona strast koja nas pokreće – sve ono što ne određuje visina primanja, titula ili društveni ugled. Vi ste puno više od jednodimenzionalnog bića određenog nazivom radnog mjesta!

Promislite:

  • Što je moja misija? Tko sam? Što želim biti?
  • Mojih pet temeljnih vrijednosti:
  • Pokreće me:
  • Moje snage i najizraženije sposobnosti:
  • Kako vidim svoj karijerni put?
  • Gdje želim biti i kako to mislim postići?
  • U kojim područjima osobnog razvoja mogu rasti i napredovati?

Bez obzira na to imate li posao iz snova ili ste nezadovoljni na trenutnom radnom mjestu, nezaposleni ili na kraju karijernog puta – prepoznajte svoj potencijal, svoju jedinstvenost, mogućnosti rasta i osobnog razvoja. Ne zaboravite, pritom, maštati! A onda se itekako potruditi da to i postane stvarnost, ona vrsta stvarnosti na koju možete biti ponosni.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.