Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako se nositi sa smanjenjem plaće?

Zamislite sljedeću situaciju – vaš šef vam kaže da će vam smanjiti plaću. Osim otkaza, što možete učiniti? Ima li uopće mjesta za pregovore prije nego što to prihvatite?

Kako se nositi sa smanjenjem plaće?

U vašem najboljem interesu bi moglo biti da prihvatite smanjenje, ali istovremeno možete biti proaktivni. Sastavite listu pitanja koja ćete postaviti šefu:

  • Koliko dugo će smanjenje trajati? Na to pitanje može biti teško dati odgovor, posebno ako je smanjenje rezultat općenitog pada poslovanja.
  • Hoće li smanjenje imati utjecaja na vaše ostale povlastice? Ako da, koje i koliko? Povlastice, poput primjerice dopunskog zdravstvenog osiguranja, od velike su važnosti za mnoge. Smanjenje se uobičajeno odnosi samo na plaću i nije vjerojatno da će se odnositi na povlastice.
  • Hoće li se smanjiti plaće svima u tvrtki ili samo nekim odjelima? Uobičajeno, smanjenja plaća se provode u cijeloj tvrtki. Ako to nije slučaj, možda biste 'potiho' trebali početi tražiti drugi posao.
  • Od kada će smanjenje početi? To morate znati kako biste unaprijed mogli planirati svoje financije.

Još jedna stvar koju trebate istražiti jest hoće li smanjenje utjecati i na bonuse. Ponekad, posebno za one zaposlene u prodaji, bonusi ne podliježu smanjenjima budući da su određeni na osnovu ostvarenja prodajnih ciljeva. Ako se pak bonusi isplaćuju svima, to znači da se određuju na osnovu profitabilnosti cijele tvrtke, pa je moguće da budu ukinuti dok dobit ne poraste. Na bonuse, posebno ako ne radite u prodaji, biste trebali gledati kao povlastice koje nisu stalne.

Pored plaće i povlastica, najvažnije za većinu ljudi je vrijeme. Ako je smanjenje plaće neizbježno, možda možete ispregovarati dodatne neplaćene slobodne dane. Na primjer, ako se traži da pristanete na 10 postotno smanjenje plaće, možete pitati za jednako smanjenje radnog vremena.

Možete, primjerice, predložiti da vam petak popodne bude slobodan dok traje smanjenje plaće. Ne radi se o dodatnoj zaradi, već je u pitanju vrijeme koje možete odvojiti za druge stvari. S druge strane, valja naglasiti da je jako važno biti timski igrač u teškim vremenima. Većina poslodavaca će upamtiti zaposlenike koji su dovoljno predani da odrade isti broj sati za manju plaću.

Iako to nitko ne želi, smanjenja plaća se događaju. No, kao i sa svakom preprekom u karijeri, najvažnije je kako na to reagirate. (T. B.)

Izvor: Monster

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.