Share
Tweet
Share
Send to friend

Emocionalni vampiri na poslu

Vampirski kostim ne čini vampira na Haloweeen, no emocionalni vampiri česta su pojava u međuljudskim odnosima. Ili ste možda i sami takvi? Prepoznajte vampire oko sebe i maknite svaki trag vampirizma u svom ponašanju.

Emocionalni vampiri na poslu

Osjećate li ponekad da vam drugi rasipaju energiju bez vašeg odobrenja? Ako se žalite na razgovorima za posao, suradnici vas umaraju svojom kontrolom i negativnošću ili ste  u potencijalnom poslodavcu prepoznali egoističnog manijaka, možda vas prati virus emocionalnog vampirizma.

Prepoznajte vampire u ljudima oko sebe i maknite se od negativnog utjecaja. Emocionalni vampiri najčešće se pojavljuju u slijedećim oblicima.

Žrtva

Vaš suradnik provodi toliko vremena gunđajući o svom životu (uključujući i nedavni razvod, bolesnu mačku i majku s kojom živi), da jedva pronalazi vrijeme da obavi svoj posao. Vi morate obaviti i njegov posao, a samo ga želite izbaciti kroz prozor.

Ljubitelji kontrole

Susreli ste ga prvi put na poslu, ali on misli da zna točno kako bi trebali napraviti nešto što nije njegovo područje. Takav vampir nikada nije bio u krivu, a jedino ispravno mišljenje je ono njegovo.

Kritičar

Iako vas zabavlja  svojim sarkastičnim komentarima, njegove omalovažavajuće primjedbe i osuđujući stav zapravo samo vrijeđaju. Ponižava vas kako bi poboljšao svoje samopoštovanje, ali ste umorni od niskih udaraca i najradije bi da se makne iz vaše blizine čim progovori.

Narcis

Kad ne nabraja svoj popis najnovijih postignuća ili se ne hvali zauzetim rasporedom i savršenim ljubavnim životom, ne zanima ga ništa što ima veze s vama. Izbjegavate privatne razgovore s njim jer doista umaraju i ne donose vam ništa osim njegove samohvale.

Podvojena ličnost

Ovo su jedni od najzahtjevnijih vampira. Jeckyll i Hyde vas jednom pozdravljaju s otvorenim rukama, a sljedeći put vam nimalo suptilno spominju da ste preplaćeni i precijenjeni na poslu. Zapravo ni sami ne znate kako se postaviti jer ne znate kakvog će biti raspoloženja kada se sljedeći put sretnete. (M.D.)

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.