Share
Tweet
Share
Send to friend

Elena Cvjetković: Sedam grijeha pri pisanju životopisa

Pogreške koje zatvaraju rajska vrata novog posla. Oholost, lijenost, neumjerenost, vrludanje, povratak u daleku prošlost i lažan iskaz vaše životopise vraćaju u ladicu bez daljnjeg odgovora.

Elena Cvjetković: Sedam grijeha pri pisanju životopisa

Neću reći „smrtnih“, no sasvim je sigurno – ako ih počinite, neće Vam se otvoriti „vrata Raja“, odnosno mogućnost razgovora za posao. Preneseno govoreći, Vaš životopis završit će u „čistilištu“ odbačenih, već nakon prvog, letimičnog čitanja.

Mislim da je dobro, opet i još jednom, ponoviti stvari na koje treba obratiti pozornost prilikom pisanja životopisa. Znam, možda ste ih čuli nebrojeno puta, možda čak i jučer ponovo pregledali, no nakon što sam danas ujutro opet primila jedan životopis koji vrvi ovim „grijesima“, vjerujem da nije zgorega opet malo na tu temu.

Stoga, nastavimo, na ovaj način. Sedam smrtnih grijeha ili sedam glavnih grijeha, kako ih definira katolička kršćanska praksa su: oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost i lijenost. Odrješenju prethodi spoznaja grijeha, preuzimanje odgovornosti i korektivne aktivnosti.

Sedam najčešćih „grijeha“ pisanja životopisa, iako ne posve identična gore navedenima, mogu biti, na primjer:

  1. Oholost: može se vidjeti u „ja-pa-ja-pa-ja“ rečenicama. U redu, govorite o sebi, pa to je Vaš životopis, ali zaista svaka rečenica ne mora početi sa „ja“! I preuzimanje tuđih zasluga pripada u ovu kategoriju: nemojte sebi pripisivati zasluge za koje je zaslužan tim kojem ste pripadali, ili Vaši podređeni/nadređeni, kolege ili suradnici. Imate hobije/obitelj/dodatne aktivnosti? Izvrsno, no zar stvarno mislite da im treba pripasti par stranica detaljne razrade?
  2. Lijenost u izradi: gramatičke pogreške, č/ć, -ije/-je, razne vrste i veličine fontova, pisanje odlomaka velikim slovima, ispuštena slova, riječi i rečenice bez kraja i početka. Niste sami sigurni da je sve ispravno? Pitajte, zatražite pomoć, potrudite se napraviti uredan, jasan, čitak i profesionalan životopis!
  3. Neumjerenost u količini: životopis bi trebao biti kratak presjek Vaše karijere, znanja, vještina i kompetencija. Ništa ne postižete ako nadugo i naširoko opisujete radne zadatke koje ste obavljali na prethodnom radnom mjestu, u nekoliko odlomaka. Izvucite važne činjenice, naglasite ono što se podudara s zahtjevima poslodavca, istaknite svoje snage (vrline)!
  4. Vrludanje“ po raznim radnim mjestima: nitko Vas neće optužiti da ste „sagriješili bludno“ ako ste mijenjali poslove, pa čak i smjer u karijeri. No, morate priznati, ako je jedino vidljiva učestala promjena raznolikih radnih mjesta, može se pojaviti pitanje o Vašoj mogućnosti zadržavanja posla, zar ne? Kad i imate upravo ovakav slučaj, možda je bolje poslove u životopisu podijeliti prema područjima rada, umjesto kronološki, kako bi se razni poslovi povezali u smislene cjeline.
  5. Povratak u prošlost: Vaš odgovor koji zanima ljude koji iščitavaju Vaš životopis je odgovor na pitanje „Što ste radili u zadnje vrijeme?“. U životopisu je dobro naglasiti deset do petnaest godina radnog iskustva, s naglaskom da treba biti vidljiva razlika u onome što ste činili na svom zadnjem radnom mjestu, u odnosu na ono prije dvadeset godina. Vremena se mijenjaju, tehnologije također: iskustva koja ste možda, poput mene, stekli prije dvadeset i pet godina radeći ugovorno za Student Servis, možda zaista više uopće nisu niti važna niti primjenjiva.
  6. Propust: ako Vaš životopis ima „rupe“ u godinama, možda će to postati područje o kojem će poslodavac htjeti znati više. Pripremite odgovor: ako ste u nekom razdoblju bili nezaposleni, navedite, na primjer, tečajeve ili seminare koje ste završili…
  7. Lažno svjedočenje: pročistite svoj životopis odmah, temeljito. Laganje o točnom nazivu radnog mjesta, zaduženjima, nagradama, brojčanim podacima ili slično – ima kratke noge. I vrlo se lako može primjetiti, ali i provjeriti. (M.D.)

Pokora? Pažljivo pregledajte svoj životopis – prepoznate li neke od opisanih „grijeha“, unesite ispravke čim je to prije moguće…

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.