Share
Tweet
Share
Send to friend

Prvi put na testiranju osobnosti?

Ok, riješavali ste testove inteligencije, pokazali svoje numeričke, prostorne ili verbalne sposobnosti i na red je došao 'personality' test. Iako može zvučati zastrašujuće, najčešće postane jedan od ugodnijih dijelova selekcijskog procesa.

Prvi put na testiranju osobnosti?

Testovi osobnosti postaju jedna od najvažnijih karika na putu do posla iz milijunskog tržišta rada. Za njima uglavnom posežu velike tvrtke i dio su duljeg selekcijskog postupka. Ukoliko se pripremite unaprijed smanjiti ćete stres i povećati si šanse za zapošljavanje.

Isprobajte testove online i u knjižnici

Ponajprije, čim krenete u borbu sa nezaposlenošću, krenite u potragu za psihologijskim testovima na internetu ili u knjižnici.  Odjel psihologije, stranica  Psychometric-Success.com, ali i MojPosao nude brojne konkretne testove na kojima možete bolje razumjeti funkcioniranje njihove selekcije.

Upoznajte sebe još bolje

Isprobavanje ispita dobro će vam doći i da upoznate sebe. Što više znate o svojoj osobnosti, lakše ćete je prezentirati, a skužit ćete kako su tesotvi često napravljeni od niza sličnih pitanja. Vaš odgovor na svakom od pitanja u sličnom području određuje vaš konačni rezultat. Ukoliko vaša osobnost ne odgovara jednom radnom mjestu, možda bi bili traženi negdje drugdje?

Prepoznajte obrasce koji se ponavljaju

Dok vježbate za test, zapišite ključne riječi koje se ponavljaju u testovima. Ukoliko mislite da bi poslodavci primjerice, mogli ispitati vašu pouzdanost ili pedantnost, smislite primjere iz vlastitog života jer bi se ta pitanja lako mogla pojaviti usred intervjua ksd vam koncentracija nije na visini.

Iskreni odgovori bolji su od namještanja

Na pitanja odgovarajte iskreno i pažljivo. Ako vas upitaju jeste li ikad u životu nešto ukrali, odgovor je uglavnom pozitivan kod većine ljudi jer to može biti i jedna trešnja ili olovka stoga će negativan odgovor izazvati sumnju. Ukoliko vaš radni stol pršti od neurednosti, nema smisla da se pravite uredni, ali to ne znači da vam nedostaje organizacije. Jako je teško varati na intervjuu sposobnosti stoga je najbolje biti iskren i pažljivo odgovarati na pitanja.

Nemojte zastajati na teškim pitanjima, krenite dalje

Ukoliko vam se neko pitanje čini besmisleno, preskočite ga i krenite dalje. Kao i testovi inteligencije,  upitnici koji ispituju osobnost često su vremenski ograničeni. Vratite se na ta pitanja kasnije, a ukoliko osjećate da nešto doista nije u redu, slobodno uputite primjedbu ispitivaču, to pokazuje da primjećujete detalje.

Prema psihologijskom testiranju ponašajte se kao prema ozbiljnom ispitu

Iako vam to tako ne izgleda, svim testiranjima za posao trebate se posvetiti kao ispitu na faksu. Oslobodite um, spavajte dovoljno, pojedite nešto zdravo i dođite ranije. Svakako izbjegavajte stres, a nakon što sve prođe planirajte neku ugodnu aktivnost. Tehnike opuštanja mogu vam pomoći i usred testa ukoliko se odjednom zablokirate. Na kraju, provjerite svoje odgovore, ali samo ako imate vremena, važnije vam je da sve odgovorite. Čak i ako ne prolazite dobro na testovima osobnosti, to je nešto što najteže možete mijenjati, a na vašu stručnost u obavljanju posla utjecat će ipak vaše druge kompetencije. (M.D.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.