Share
Tweet
Share
Send to friend

Poslovni „horoskop“: Kako komunicirati? (2. dio)

Jeste li proučili svoje zaposlenike i otkrili što ih motivira na poslu? Sada je vrijeme da to znanje iskoristite u svrhu ostvarivanja maksimalnog radnog učinka.

Poslovni „horoskop“: Kako komunicirati? (2. dio)

Ponekad nije toliko važno ono što kažemo, već način na koji smo to rekli. Ako razumijete što motivira važe zaposlenike u obavljanju posla, znat ćete i kako s njima razgovarati. Riječ je o pristupu u kojem su svi na dobitku. Zaposlenici će cijeniti vašu pronicljivost i dobiti 'vjetar u leđa' dok ćete vi, uz minimalan trud, dobiti kvalitetne saveznike u obavljanju posla.  Lijepa riječ otvara svaka vrata!

Kontinuirano usavršavanje

On je pravi stručnjak - razgovarajte s njim kao sa stručnjakom a ako i sami posjedujete znanje iz njegovog područja, pokažite to. Nemojte se pretvarati. Stručnjak će vas brzo razotkriti i izgubit ćete kredibilitet u njegovim očima. 

Ambicija za upravljačkom foteljom

S ovim zaposlenikom nije teško razgovarati ali teško ćete mu udovoljiti ako ne postoji mogućnost promaknuća ili povišice. Kompenzirajte to komunikacijom: pitajte ga za mišljenje o vođenju poslovanja i zajedno komentirajte očekivane poslovne rezultate. osjećat će se važno kada vidi da vam je stalo do njegovog mišljenja.

Samostalnost prije svega

Ovaj zaposlenik je samostalan ali voli raditi sam stoga, ne pričajte previše. Zadajte mu rokove i definirajte raspored viđanja - ponekad ćete morati provjeriti kako posao napreduje. Držite se dogovora.    

Igra na sigurno

On voli sigurnost i zato će često imati potrebu razgovarati s vama. Potražite ga ponekad i razgovarajte s njim, kako se ne bi osjećao napuštenim. Potaknite ga na učenje i usavršavanje – mala je vjerojatnost da će se sam odvažiti na tako nešto.

Poduzetnička kreativnost

Pokušajte iskoristiti njegov entuzijazam. Potaknite ga da vam iznosi svoje ideje na 'brainstorming' sastancima. Ovaj zaposlenik voli istraživati – postavljajte mu izazove, a ne specifične zadatke. Pustite ga da se sam snalazi!

Osjećaj dužnosti

Ovaj čovjek želi raditi posao s 'višim ciljem'. Kada pričate o poslu, objasnite mu na koji način može doprinijeti većem dobru obavljanjem tog konkretnog zadatka. Naglasite cilj.

Avanturizam

On je zanimljiv jer je izravan i često žuri prema novom izazovu. Njegova je prednost što može rješavati komplicirane zadatke i jako se trudi oko toga. Prag uspješnosti podignite koliko god želite! Ipak, ovog zaposlenika ponekad treba obuzdati. Inzistirajte na dodatnim pojašnjenjima i provjerite ide li posao u pravom smjeru.

Privatni život

Razgovarajte s njim o njegovim željama, kako najbolje organizirati posao da bi i on mogao zadovoljiti svoje potrebe. Budite jasni i izravni: definirajte potrebe posla, nagradite ga za dobro a kaznite za loše obavljen posao. Ovaj zaposlenik ne živi za posao već radi da bi živio pa od njega nemojte očekivati da radi više od onoga što mu je u opisu posla. (M.M.)

 

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.