Share
Tweet
Share
Send to friend

Ah, ti novinari!

Mediji vole stručnjake. Pozvani ste na intervju? To može biti korisno, ugodno pa čak i zabavno iskustvo ako mu prethodi dobra priprema i imate na umu nekoliko osnovnih pravila.

Ah, ti novinari!

Mediji prenose informacije, mišljenja, stavove ili kreiraju zabavne sadržaje. Ako imate priliku dati intervju za neki medij, dobro je znati njegovu svrhu. Je li u pitanju zabava, informiranje javnosti ili iznošenje Vašeg mišljenja? Prilagodite svoj nastup.  

'Mjere osiguranja'

Prije intervjua dobro je prikupiti osnovne informacije:  

1) Uvjerite se da novinar zna tko ste Vi i čime se bavite.

2) Raspitajte se o kontekstu i trajanju intervjua kako biste znali koliko dugo možete odgovarati na pojedina pitanja.

3) Hoće li biti još sugovornika, osim Vas? Doznajte tko su oni i kakav je njihov stav o temi razgovora?

4) Zatražite novinara da Vam unaprijed pošalje osnovna pitanja, kako biste se mogli pripremiti za razgovor.

Uvijek tražite autorizaciju

To je najbolji način da na vrijeme spriječite neugodnosti. Pritom imajte na umu da i novinarska struka mora poštivati određena pravila:   

1) Mnoge teme novinari obrađuju po naputku urednika. To znači da je tema već stavljena u određeni kontekst, a takva će biti i pitanja. Ako Vam to ne odgovara, pokušajte pregovarati o izmjeni konteksta.

2) Novinarski uradak ima zadane okvire (npr. tri kartice teksta u novinama, dvije minute televizijskog priloga, pola sata radijskog intervjua) pa novinar ponekad ne može objaviti intervju u cijelosti.  Naglasite novinaru ono što je posebno važno i korisno objaviti ili ga zamolite da Vam kaže koje dijelove intervjua planira upotrijebiti.

3) Ako gostujete uživo, odgovarajte kratko, jednostavno i informativno. Inače se može dogoditi da Vam voditelj/novinar uzme riječ, kako bi dao prostor ostalim sugovornicima ili stigao obraditi sva pitanja/teme u okviru trajanja intervjua.   

'Vađenje iz konteksta'

Nagore je kada Vi kažete jedno, a novinar drugo. Ipak, treba razlikovati 'kraćenje izjave/citata' i 'vađenje iz konteksta'.

Vi (gospodin X) izvorno ste rekli: „Riječ je o problemu koji traje već deset godina – sve je počelo (….) da bi na kraju (….) i sada imamo štetu od pola milijarde kuna. Nadležni nisu učinili ništa kako bi to spriječili jer i nisu mogli – nije postojao zakon koji bi to sankcionirao.“

Za loše stanje gospodin X krivi nadležne jer tvrdi da nisu učinili ništa kako bi spriječili nastalu štetu.  (vađenje iz konteksta)

…Cijelo to vrijeme nastajala je šteta čije vrijednost danas iznosi nevjerojatnih pola milijarde kuna. Gospodin X u toj priči vidi samo jednog krivca: „Riječ je o problemu koji traje već deset godina, a nadležni nisu učinili ništa kako bi to spriječili.“Gospodin Y tvrdi suprotno… (vađenje iz konteksta)

Gospodin X ističe kako je riječ o problemu koji traje već deset godina: „Nadležni nisu ništa učinili kako bi to spriječili jer i nisu mogli – nije postojao zakon koji bi to sankcionirao.“… (nije izvađeno iz konteksta)

Na kraju, nije svejedno dajete li intervju za novine/internetski portal, radio ili televiziju. Svaki od ovih medija ima svoje posebnosti, prednosti i mane. (M.M.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.