Share
Tweet
Share
Send to friend

Sloboda: drugo ime za izostanak povišice?

Je li moguće da je novoj generaciji radne snage novac manje važan od društvenih mreža? Nekim će poslodavcima ovo zvučati primamljivo no, pripazite - samosvjesna 'Y generacija' već je sada pravi poslovni izazov!

Sloboda: drugo ime za izostanak povišice?

Brojna istraživanja pokazala su da takozvana „Y generacija“ (mladi rođeni između 1980. i 2000. godine) u poslu očekuje manje stege i kontrole, a žele više slobode, rad od kuće i korištenje društvenih mreža na radnom mjestu. 

Želite usrećiti 'Y generaciju'? Nemojte im dati povišicu već mogućnost korištenja smartphone-a! 

Ovo je zaključak koji bi se mogao izvući iz brojnih istraživanja na temu 'Y generacije'  i njihovih očekivanja od posla. Velik broj mladih, do 30 godina starosti (njih 33% prema 2011 Cicsco Connected World Technology Report) potvrdili su da bi radije odabrali posao u kojem postoje veća sloboda, fleksibilnost i mobilnost nego - veću plaću.

To je dobar vijest za sve koji misle da su jedino plaća i povišica ono što motivira mlade zaposlenike. To bi značilo da si poslodavac može priuštiti kvalitetne radnike i da pritom ne mora izdvojiti ogromne količine novca za njihove plaće. 

Ipak, oprez – 'Y generacija' itekako je svjesna svojih vrijednosti i posao ne doživljava kao privilegiju već nešto što se 'podrazumijeva'! Podrazumijeva se i 'prikladna (dobra)' plaća, proporcionalna opsegu posla.

Mobilnost i fleksibilnost kao trajne vrijednosti 

Ako ste poslodavac, nemojte se iznenaditi ako vas na razgovoru za posao otvoreno pitaju mogu li dio posla raditi od kuće, koristiti društvene mreže na radnom mjestu i možete li fleksibilnije pristupiti njihovom radnom vremenu, ako to neće ugroziti obavljanje posla i poštivanje rokova? Zapravo, ovo su neke od prednosti koje biste i sami trebali istaknuti na razgovoru za posao, ako želite privući mlade i kvalitetne radnike!  

Malo i srednje poduzetništvo posebno bi trebalo obratiti pažnju na ove uvjete, nuditi ih zaposlenicima i prakticirati što je više moguće. Riječ je poduzetništvu koje u svojoj srži mora biti fleksibilno i inovativno, kako bi ostalo konkurentno. Kvalietan poslovni kadar u tome će igrati ključnu ulogu.

Naravno, to ne dovodi u pitanje vaše pravo da imate uvid u ono što zaposlenici rade i kontrolu nad rokovima te rezultatima no, fleksibilnost i mobilnost ne bi trebali biti zapreka u tome.  

Jeste li spremni na promjene? 

Ako ste pripadnik 'stare garde' možda se pitate: Želim li zaista imati zaposlenika kojem je važnije biti na Facebooku nego zarađivati novac? Možda nećete imati izbora.

Prema gore navedenom globalnom istraživanju, 29% mladih ističe da bi pristup društvenoj mreži (ili nedostatak istog) mogao utjecati na njihove poslovne odluke poput napuštanja tvrtke ili prihvaćanja posla. Čak dvije trećine mladih smatra da nije potrebno biti non-stop u uredu, kako biste posao obavili kvalitetno i na vrijeme!

Hrvatska 'Y generacija'

'Y generacija' u Hrvatskoj teškom mukom 'krči' svoj put na tržištu rada: to je prva generacija čije se težnje i očekivanja direktno sukobljavaju s uvriježenom poslovnom praksom. Npr. društvene mreže poslodavci nerijetko koriste za 'špijuniranje' budućih i sadašnjih zaposlenika, a njihovo korištenje ne vide kao prednost već - 'rasipanje resursa'.

S druge strane, mladi se teško nose s krutim poslovnim pravilima: smeta ih 'unoformiranost' razgovora za posao, ne žele sjediti u uredu osam ili više sati dnevno, poslodavcima zamjeraju manjak interesa za ulaganje u edukaciju i stručno usavršavanje.

Pripadnici 'Y generacije' su znatiželjni i fleksibilni. Zbog toga često mijenjanju posao i pogađa ih činjenica da to u životopisu izgleda 'loše', a ne 'svestrano' (brojna svjetska istraživanja pokazala su da je prosjek rada mladog čovjeka '3 do 4 godine - za jednog poslodavca', a Hrvatska prati te trendove). 

Razmijevanje problematike, dijalog te kompromis i ovdje će se pokazati ključnim elementima u savladavanju razlika i nesporazuma između poslodavaca i generacije koja, po brojnim najavama inozemnih stručnjaka, unosi korjenite promjene u tržište rada kakvo smo poznavali do sada. (M.M.)

Izvor: AllBusiness 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.