Share
Tweet
Share
Send to friend

Preporuka: kako je napisati?

Želite preporuku. Što sad? Mogu vam je napisati poslodavac, stručnjak za ljudske resurse ili kolega koji je vaš nadređeni. Ili to možete učiniti - sami. Pogledajte primjere preporuke i naučite kako je napisati!

Preporuka: kako je napisati?

U Hrvatskoj mnogi poslodavci još uvijek ne traže preporuke ili ih čak ne znaju niti napisati. To ne znači da morate čekati 'bolja vremena' – ako želite preporuku, a vaš poslodavac nije siguran kako je treba napisati, slijedi niz korisnih savjeta.

Preporuku vam može napisati i kolega ili nadređeni (koji nije poslodavac), a u najgorem slučaju, možete je napisati sami i dati odgovornoj osobi („autoru preporuke“) na uvid i potpis, ako se slaže sa sadržajem.  

Pogledajte primjere preporuke!

Temelj preporuke

Najbolja je ona preporuka koja jasno opisuje kvalitete pojedinca i njega kao osobu. Uzmite si vremena – ne postoje pravila oko duljine pisma preporuke no, poželjno je da bude kratko ( max pola ili jedna stranica).

Osoba koja čita preporuku trebala bi dobiti jasnu predodžbu o 'preporučenoj osobi'.   Zato preporuka mora biti dobra i slat pozitivnu poruku - inače nema smisla.

Posvetite vrijeme razmišljanju o sebi i svojoj karijeri, ako preporuku sastavljate sami ili, ako preporuku pišete za nekog drugog, dobro promislite o svemu dobrom što možete navesti o toj osobi. Važno je da se, prilikom pisanja, osjećate ugodno i da stojite iza onoga što ste napisali.  

Prvi korak: vrsta preporuke 

1) Preporuka zaposlenika – profesionalno pismo preporuke zaposlenika najbolje će napisati njegov šef ili nadređeni. Pismo treba sadržavati analizu zaposlenikovih sposobnosti i budućem poslodavcu uštedjeti vrijeme koje bi inače sam 'potrošio' u postavljanje pitanja kroz može doznati više o bivšem poslu i sposobnostima kandidata.

2) Preporuka osobnosti – ovu vrstu preporuke može napisati bliski priatelj, obitelj i druge osobe koje su pojedincu važne. Ovo pismo ističe nečije osobne kvalietet i može biti korisno u različitim slučajevima.

3) Akademska preporuka – preporuka koju piše učitelj, profesor ili trener govori o sposobnostima i kvalitetama zaposlenika u kontekstu obrazovnog sustava i pritom ne mora isticati dobre rezultate (ocjene) tijekom obrazovanja.

Drugi korak: opće postavke

Što je pismo preporuke više personalizirano, imat će bolji odjek. To ne mora podrazumijevati kreativan stil pisanja (ali je dozvoljeno, ako je u pitanju osoba koja se bavi umjetničkim i/ili kreativnim zanimanjem i treba preporuku za nastavak rada u takvoj struci - vidi Neobične životopise).

Osoba koja će u budućnosti čitati preporuku ima vrlo malo vremena za to. Ukratko, zanimat će je autor (pismo predsjednika Uprave ima veću težinu od pisma kolege nadređenog), koliko dobro autor poznaje osobu koju 'preporuča' (njenu osobnost, godine poznanstva) te zna li prirodu posla u čiju svrhu je preporuka napisana.

Treći korak: važno je dobro početi – i dobro završiti

Za predložak (papir, PDF ili Word dokument) uzmite onaj koji koristi i vaša tvrtka u poslovnoj komunikaciji s trećima (preporuka pisana na papiru ili dokumentu koji sadrži logo tvrtke, adresu i druge osnovne podatke djeluje vjerodostojno i ima kredibilitet). Autor preporuke mora navesti svoju titulu ili funkciju (ako je pišete sami, vrijedi isto pravilo za osobu koju ćete potpisati kao autora).  

Prva rečenica mora biti upečatljiva. Ako vam je posebno drago ili ste počašćeni što nekom pišete preporuku – napišite to! Neutralna ili hladna prva rečenica čitatelju će ostaviti dojam da niste bili zainteresirani za pisanje preporuke.

Na kraju preporuke ukratko dajte zaključak onog što ste napisali i naglasite ' čitatelju' da vas slobodno može kontaktirati ako ima dodatnih pitanja.

Četvrti korak: vodič kroz sadržaj

U preporuci je tema 'osoba' – razdijelite 'osobnost', o kojoj pišete, u odlomke koji će činiti smislene cjeline tako da svaka od njih pokriva jedan dio osobnosti:

1. odlomak – uvodna izjava. Iz prve rečenice mora biti vidljiva namjera autora preporuke. U drugoj rečenici autor navodi koga preporuča, koliko dugo poznaje osobu ili s njom surađuje.

2. i 3. odlomak – 'srce' teksta navodi konkretne primjere ili kvalitete pojedinca (subjekta preporuke).  Što su primjeri bolji i primjereniji onome zbog čega je preporuka napisana (novi posao, upis doktorata i sl.) – to bolje!

4. odlomak – zaključna izjava autora naglašava razlog zašto je odlučio dati preporuku. Pokazuje autorovo povjerenje u istaknute kvalitete pojedinca o kojem piše.  (M.M.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.