Share
Tweet
Share
Send to friend

Vi ste šef 1: Uzmite malo vremena – za sebe!

Jedna prednost šefa je što – nema šefa. Sami možete donijeti poslovnu odluku, sami postižete uspjehe ili neuspjehe. No imate li vremena za sebe?

Vi ste šef 1: Uzmite malo vremena – za sebe!

Ne morate napredovati i svakodnevno se dokazivati kolegama i nadređenima. Vaša jedina i najveća briga su drugi šefovi – vaša konkurencija na tržištu. Biznis ste razvili do savršenstva, ali zapostavili svoj nastup i komunikacijske vještine? Čitajte dalje…

Tko sam ja?

Sjednite, promislite i kritički pristupte ocjeni svog nastupa. Postavite si osobne ciljeve do kraja ove ili u novoj poslovnoj godini. Evo zašto:

Ne možete postaviti ciljeve, ako ne znate kamo idete.

Kako bi ljudi, koji za vas rade, mogli dati najbolje od sebe u obavljanju svog posla, moraju znati kakvi su vaši planovi. Razmislite o svim segmentima svog poslovanja: razvoj, marketing, proizvodnja, logistika – ima li nejasnoća?

Vaši zaposlenici vam neće reći istinu.

Naravno, niste zaposlili ljude koji samo znaju bespogovorno klimati glavom. Ipak, zaposlenik će rijetko doći šefu u ured i reći „Čuj, Marko, nemaš jasne ciljeve po pitanju X, Y i Z projekata i to stvara ozbiljne A, B i C probleme.“ Umjesto toga, veća je vjerojatnost da će vam zaposlenici reći kako su projekti X, Y i Z problematični, ali ne i da ste Vi razlog tome! Doza samokritike nije na odmet.

Vaši klijenti također vam neće reći istinu.

Ako posao ide dobro možete pretpostaviti da izlazite u suret potrebama svojih klijenata, zar ne? Možda. A što ako ste samo bili 'na pravom mjestu u pravo vrijeme' i samo je pitanje dana kad će se pojaviti nova tvrtka koja to radi bolje od vas i polako vam preuzima sve klijente?

Klijenti vam neće reći da su 'u fazi pregovora' s vašom konkurencijom (osim ako ne žele ispitati koliko ste daleko spremni ići u nastojanju da ih zadržite i osigurate bolje uvjete). Zato morate sami promišljati o svojim kratkoročnim ciljevima – kao tvrtka i kao osoba.

Niste savršeni.

Svatko ima neku slabost ili manu – niste iznimka. Sigurno postoje neke stvari koje biste mogli poboljšati ili usavršiti. Ako nemate vremena promišljati o tome što biste mogli učiniti još boljim - nećete to raditi dobro. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.