Share
Tweet
Share
Send to friend

6 'minusa' u pismu zamolbe i kako ih izbjeći

Dotjerali ste svoj životopis i doveli ga do savršenstva. No, jeste li jednako toliko vremena posvetili svom pismu zamolbe?

6 'minusa' u pismu zamolbe i kako ih izbjeći

Pismo zamolbe dokument je podjednako važan koliko i vaš životopis. Bez obzira što životopis jasno ističe vaše dobre poslovne i dr. rezultate, pismo namjere pokazuje vaše komunikacijske vještine, stil izražavanja i stupanj motiviranosti u zapošljavanju (traženju ili mijenjanju posla).

Donosimo vam najčešće pogreške prilikom pisanja zamolbe za posao.

1) Uvijek ista špranca

Postoje dosadna i zanimljiva pisma zamolbe. Ako ste napisali samo jedno i šaljete ga na bilo koji oglas za posao, nemojte se čuditi ako vam se nitko ne javi s povratnom informacije.

Pismo zamolbe zahtijeva vrijeme i individualiziran pristup. Za radno mjesto tajnice ili osobe koja radi u direktnom marketingu, ne možete poslati istu zamolbu, koliko god vam se činilo da to može proći!

U pismu zamolbe, upućenom jednom konkretnom poslodavcu, istaknite svoje vrline, ali ukratko prokomentirajte i njegova očekivanja, koja je naveo u oglasu za posao. Na taj način pokazat ćete da ste pročitali oglas, ali i da ste mu posvetili određeno vrijeme sastavljajući zamolbu vezanu baš za taj konkretan posao. To će vašu zamolbu izdvojiti iz mase uniformiranih zamolbi.

2) Dosadna uvodna rečenica

Dosadno: „Ja sam profesorica matematike i imam 5 godina radnog iskustva.“ Ili „Javljam se na Vaš oglas za posao i prilažem svoj životopis.“

Umjesto ovog, pokušajte zainteresirati čitatelja zanimljivim, odvažnim pitanjem: „Mislite li da bi netko, s 5 godina radnog iskustva u direktnoj prodaji i tko je mjesečnu stopu prodaje povisio za 52%, mogao doprinijeti Vašem pozicioniranju na listi uspješnih teleopreratera?

Cilj je govoroti precizno, istaknuti svoje prošle uspjehe i ukazati budućem poslodavcu da bi mu takav radnik dobro došao.

3) Pokažite da ste vi lijek za njihove probleme

Mi Hrvati prilično smo samozatajni kada treba govoriti o vlastitim vrlinama i upregnuti malo 'samoreklame'. A upravo je to suština pisma zamolbe. Morate naučiti reklamirati sebe, čak i onda kada mislite da je to 'glupo' ili da se kvalitete poput 'marljiv', ¨sposoban', 'elokventan' – podrazumijevaju!

Govorite o svojim kvalitetama na način da tvrtki ukažete kako ste upravo vi najsposobnija osoba za rješavanje njihovih problema.

Pronjuškajte malo po povijesti tvrtke, priopćenjima, godišnjim izvješćima i drugim vijestima te pokušajte otkriti njezine slabosti. Na temelju tih informacija lakše ćete istaknuti i vlastite prednosti:

„Moja sposobnost povećanja poslovnih razultata (za 30%, u domeni prodaje novim klijentima, tijekom trećeg kvartala 2011. godine) može značajno doprinijeti Vašem proboju na IT tržište i prema novim klijentima. Jeste li zainteresirani za razgovor?“

 4) Istaknite one vrline koje se poklapaju s očekivanjima poslodavca

Baš kao što životopis ponekad treba prilagoditi oglasu za posao na koji se javljate i pismo namjere traži prilagodbu te mora biti jednako jasno i izravno. Čitatelju morate dati razlog zašto bi trebao zaposliti baš vas.

Tijekom pisanja zamolbe pratite natuknice koje je poslodavac naveo – što očekuje od zaposlenika na radnom mjestu za koje je objavio oglas. Zatim promislite o vlastitim vrlinama i kvalifikacijama koje bi mogle ispuniti ta očekivanja.

Npr. „Istaknuli ste da tražite voditelja prodaje i dostave. Moja trogodišnja karijera temelji se na rezultatu od 97% uspješnosti u poboljšanju zadovoljstva klijenata pruženom uslugom te smanjenim brojem reklamacija za do 70%. Odgovorno i kvalitetno pružanje usluge prvo je na listi mojih poslovnih prioriteta.“

5) Slanje na pravu adresu

Ako šaljete otvoreno pismo zamolbe, možda nećete biti sigurni kome ga treba poslati. Srećom, Internet to može olakšati. Pretražite službene stranice tvrtke. Pomoću tražilice potražite nedavne tekstove ili vijesti u kojima se tvrtka spominje. Pretražite na sličan način imena direktora, članova Uprave ili voditelja za ljudske resurse. 

Ako svoju otvorenu zamolbu šaljete putem e-maila, a riječ je o adresi za koju niste sigurni tko bi je mogao primiti (npr. ured@tvrtka.hr) obavezno je naslovite na konkretno ime i prezime (npr. Poštovani gospodine Horvat) - kako bi osoba, koja će primiti zamolbu, znala kome je pošta namijenjena. 

Ne zaboravite navesti svoje kontakt podatke! 

6) Upečatljiv završetak 

Poslodavac voli stav koji poručuje 'imam kontrolu', posebno ako se javljate na poslove višeg ranga ili veće odgovornosti. Ako vaša zaključna rečenica nije snažna i upečatljiva, mogli biste ostaviti dojam da ste previše pasivni. 

Pristojno ali nedovoljno upečatljivo: "Zahvaljujem na vremenu koje ste izdvojili za mene." 

Upečatljivo: "Veselim se našem susretu, kako bih Vam mogao izložiti na koji način mogu doprinijeti Vašoj tvrtki kao stručnjak za financije." ili "Ponudite mi termin za intervju, kako bih Vam mogao istaknuti na koji način moj rad za 'Tvrtku d.o.o.' može doprinijeti i Vašoj osiguravajućoj kući!" 

Ukratko, nema smisla pisati pismo zamolbe, pa čak ni otvorenu zamolbu, ako će ona nalikovati ostalima. Umjesto toga, uložite malo više vremena i truda kako biste sastavili individualnu zamolbu za jednog konkretnog poslodavca (a ne njih dvadeset). 

Neka vam ne bude neugodno u cijelu priču uložiti malo 'samoreklame', kako biste poslodavcu pokazali na koji se način vaše vrline uklapaju u poslovanje njegove tvrtke i kriterije koje očekuje od osobe na tom konkretnom radnom mjestu. 

I zapamtite, nitko vas neće hvaliti, ako to sami ne učinite. Poslodavac, kojem se obraćate, vas - ne poznaje. Ako želite da stekne pozivitan dojam o vama, najbolje je početi tako što ćete se sami prikazati u najboljem svjetlu. Tko će vas hvaliti, ako ne vi sami? (M.M.) 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.