Share
Tweet
Share
Send to friend

Dakle, vaš šef je…'grozan'?

Osim ako niste 'rijetki među najrjeđima' vjerojatno ste puno puta pomislili da je vaš šef gnjavator, grozan, naporan, pametnjaković itd…

Dakle, vaš šef je…'grozan'?

Čekajte malo. Prije nego što nastavite s kritikama, pokušajte razumijeti zašto je tako?

Ne želimo tražiti opravdanje za loše ponašanje vašeg nadređenog, ali razumijevanje problema može vam olakšati 'suživot' sa šefom, pa čak i pomoći u daljnjem napredovanju.

1) Moj šef ne zna biti šef.

Možda nije on kriv. Ove pozicije nerijetko se popunjavaju nedovoljno kvalificiranim kadrovima. Vaš šef možda je naprosto imao sreću što je dovoljno dugo radio ovdje pa je već na temelju toga stekao uvjete za hijerarhijski uspon.

2) Moj šef je 'glup ko stup'!

Možda i je, ali veća je mogućnost da rješavanju problema naprosto pristupa drugačije od vas (što ne znači - krivo).

3) Ponekad je mrzovljan i čangrizav. Nikad ne znaš što možeš očekivati.

Nema opravdanja za takvo ponašanje, ali vaš šef zaista ima mnogo briga. Vjerojatno i sam ima nadređene koji na njega vrše pritisak i imaju velika očekivanja u poboljšanju poslovnih rezultata. Ili možda prolazi kroz teško razdoblje u privatnom životu?

4) Uvijek želi da sve bude po njegovom.

Uzmite u obzir da vaš šef vjerojatno bolje od vas poznaje situaciju i poslovno okruženje u kojem mora donositi poslovne odluke. Ili možda niste dovoljno dobro objasnili zašto je vaš prijedlog bolji?

5) Skriva informacije 'ko zmija noge'.

Možda nema nikakve informacije za podijeliti s vama? Ili ima zabranu govoriti o nekim stvarima jer je u pitanju poslovna tajna.

6) Nikad ne obraća pažnju na ono što radim.

Kad vas šef ignorira, možda to možete shvatiti kao neku vrstu komplimenta: smatra vas dovoljno sposobnim i kvalitetnim zaposlenikom te vjeruje da ćete posao obaviti dobro i bez njegovog nadzora.

7) Pripisuje si sve zasluge. Ljubomoran je kad 'svjetla pozornice' nisu uperena u njega.

Ovo je siguran znak kompleksa inferiornosti. Njegovom egu nedostaje poticaj. Vidi li vas ili ostale kolege kao konkurekciju i prijetnju svom autoritetu? Tražite li možda vi previše pažnje?

Trzavice sa šefovima gotovo su neizbježne. Duboko udahnite i pokušajte se naviknuti na to – uvijek ćete imati šefa (osim ako ne pokrenete vlastiti posao i postanete 'sam svoj šef'). S druge strane, odnos koji ostvarite sa svojim šefom činit će dobro ili loše vašem napredovanju i karijeri.

Ako razumijete zbog čega se vaš šef ponaša na određeni način, na dobrom ste putu da popravite vaš odnos. Ponekad mu pružite potporu kako bi se i sam osjećao bolje; ponudite pomoć ako je 'zapeo' u rješavanju nekog problema i pokažite mu da vam može vjerovati.

Možda svom šefu i sami možete pomoći u daljnjem napredovanju što znači da jednog dana vi možete doći – na njegovo mjesto. (M.M.) 

Izvor: 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.