Share
Tweet
Share
Send to friend

Mame se vraćaju na posao

Mnoge žene se nakon prodiljnog vrate na posao, no postoje i one koje u tom trenutku odluče odustati od svoje karijere i posvetiti se isključivo obitelji. Ali, ne doživotno…

Mame se vraćaju na posao

Sve ove godine bili ste uz svoju obitelj no, djeca su narasla i krenula u školu, a vaša stalna prisutnost više im nije potrebna. Osjećate kako je vrijeme da ponovo počnete raditi, ali brine vas što će poslodavci misliti o činjenici da ste u jednom periodu života karijeru odlučili zamijeniti majčinstvom?   

Vrijeme je za promjene

Teško vam pada i pomisao da zbog ove odluke iza sebe ostavljate neke obiteljske dužnosti na koje ste sada već potpuno navikli. Nakon trčkaranja za klincima ovo će biti velika promjena. Neke žene smatrat će to pravim osvježenjem, druge obavezom koju ne mogu izbjeći. 

Koji god razlozi bili u pitanju, jedno je sigurno: vaš povratak na tržište rada traži određenu pripremu. Morate dotjerati svoj životopis, probrati i pripremiti odjeću koju ćete nositi na razgovore za posao. A upravo su oni poseban dio priče – već ste zaboravili kako to izgleda, zar ne? Dobro će vam doći par savjeta koji olakšavaju put kroz cijelu ovu proceduru…

1) Razjasnite sami sa sobom: zašto se vraćate na posao, koliko želite zarađivati i kakvo radno vrijeme vam najviše odgovara?

Postoje li područja u kojima možete pokazati fleksibilnost? Ili područja gdje nema mjesta za kompromise (npr. ne želite česta poslovna putovanja)? Važno je na vrijeme promisliti o ovim stvarima kako biste se mogli fokusirati na traženje posla koji neće stati na put vašim obiteljskim obavezama.

Najgore što se može dogoditi je da dobijete posao koji nije kompatibilan s vašim obiteljskim obavezama. Počet ćete odbijati neke poslovne zadatke što se neće svidjeti vašim kolegama, a ni poslodavcu. Ili ćete zapostaviti obitelj radi posla, što je jednako loše. Potražite posao koji ispunjava vaša očekivanja kako biste zadržali mir 'u oba tabora'.

2) Nemojte misliti da vam tvrtka, koja vas je odlučila zaposliti, radi uslugu.

Promislite o svojim sposobnostima i vještinama. Istina je da majke od poslodavca traže određeno razumijevanje i fleksibilnost u slučaju bolesti djeteta, školskih događanja ili drugih obiteljskih obaveza ali, jednako tako, vi ste od velike koristi svom poslodavcu.

Ako poslodavac ima razumijevanja za vaše obiteljske dužnosti, sigurno ćete to znati cijeniti i biti odan zaposlenik – to je veliki plus za tvrtku u kojoj radite.

3) Brine vas 'rupa' u životopisu?

U tom slučaju nemojte stavke u svom životopisu razdijeliti po datumima, već naglastite poslove koje ste radili i vještine koje ste usavršili.

Nemojte lagati, ali nemojte se niti opravdavati zbog svoje odluke da prekinete s karijerom radi odgoja djece. Umjesto toga, navedite što ste radili u vrijeme kada ste bili doma. Jeste li organizirali neke dječje aktivnosti? Jeste li imali hobi ili možda čak posao od kuće?

4) Razgovarajte sa suprugom/dečkom o svojim planovima.

Ima li on kakva očekivanja od vašeg posla? Smatra li da biste trebali više zarađivati, čak i ako posao nije dovoljno fleksibilan?

Dogovorite neka pravila: tko će odlaziti po djecu u vrtić ili školu; značli li to da on mora odlaziti ranije s posla ili uzeti slobodan dan ako se neko dijete razboli?

Možda mu se ne sviđa ideja da idete raditi. Ako vam treba novac, može li on raditi više ili dva posla? Na sva ova pitanja dobro je potražiti odgovore prije nego što krenete u potagu za poslom.

5) Razgovarajte s djecom.

Bilo bi idealno da ste doma u vrijeme kada su i djeca doma (kad se vrate iz škole ili vrtića). Objasnite im tko će dolaziti po njih u vrtić ili školu, zašto? Hoćete li biti doma kada i oni ili ćete doći malo kasnije?

Nemojte ih opterećivati ozbiljnim pojašnjenjima, ako su još uvijek premali da bi to mogli shvatiti. Pokušajte pojednostaviti priču i naglasiti da ćete imati dovoljno vremena i za njih. 

6) Pripremite se na razgovor za posao.

Vježbajte s prijateljima. Prokomentirajte s njima pitanja kojih se najviše bojite ili užasavate, kako biste zajedno smislili ili pripremili neke odgovore. Vježbajte s njima razgovor – neka vam potavljaju pitanja, vi odgovarajte. Vježba mora biti ugodna i u prijateljskom tonu, a ne 'policijsko ispitivanje'.

7) Ako posao i obitelj ne idu zajedno, prokušajte promijeniti posao, potražiti posao od kuće ili se naprosto vratiti majčinstvu na 'puno radno vrijeme'.

Zapamtite: vi trenutno niste nezaposleni. Već imate važan i zahtjevan posao. Vaš cilj ne bi trebao biti traženje posla pod svaku cijenu već traženje posla koji će vam ostaviti dovoljno prostora za obiteljske dužnosti i brigu o djeci.

Morate raditi u sredini koja će imati razumijevanja za vaše obaveze, te koja će vas cijeniti, kako biste i nakon posla imali dovoljno energije za svoju obitelj. (M.M.) 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.