Share
Tweet
Share
Send to friend

Ignorirajte ove savjete…

Savjeti za traženje posla ili razgovor za posao koji su bili korisni prije deset ili više godina, danas uglavnom nisu dobri. Zapravo, neki su toliko loši da vam ozbiljno mogu upropastiti priliku za posao – ako ih poslušate.

Ignorirajte ove savjete…

Donosimo vam popis deset savjeta u traženju posla, koji su zastarjeli i slobodno ih možete zanemariti:

1) Za telefonski intervju moraš koristi fiksni telefon.

Ovih dana većina ljudi ne koristi, a neki uopće nemaju fiksni telefon, što ovaj savjet čini zastarjelim. Dobro je koristiti fiksni telefon ako ga imate no, ukoliko koristite mobitel, razgovor obavite na mirnom, tihom mjestu s dobrim signalom.

2) Tvoj životopis mora stati na jednu stranicu.

Nekad davno od životopisa se očekivalo da stane na max jednu stranicu papira. Kako su se vremena promijenila zastarjelo je i to pravilo. Danas je uobičajeno sastaviti životopis na dvije stranice. Ako imate vrlo malo radnog iskustva, pokušajte se držati jedne stranice no, u svim ostalim slučajevima na tome ne morate inzistirati.

3) U životopis uvrsti svaki posao, kako bi istaknuo svoju svestranost i profesionalnost. 

Vaš životopis je neka vrsta marketinškog dokumenta -  njegova je svrha prikazati vas u najboljem mogućem svjetlu. Zato ne mora biti sažetak baš svih poslova koje ste do sad radili. Istaknite one poslove koji su bliski poslu na koji se prijavljujete sada, te poslove koji će najbolje istaknuti one vaše vrline, koje biste morali pokazati i u novom poslu.

4) Napiši 'preporuke su dostupne na Vaš zahtjev' na dno svog životopisa.

Ovo ne treba napisati jer se podrazumijeva. Možda u Hrvatskoj još nismo došli do tog stupnja, no preporuke će u budućnosti biti sve važniji dokument prilikom traženja novog posla i svakako se pobrinite za nekoliko primjeraka. Ako tražite posao u inozemstvu, preporuka će vam biti od posebno velike koristi.

5)  Opis posla ima važno mjesto u životopisu.

S ovom praksom bilo bi dobro – prestati. Poslodavce to ne zanima, zanima ih što vi možete učiniti za njih. Opisi poslova ne pomažu, ali zato odmažu – ako nisu kompatibilni s poslom za koji ste se prijavili, ostavit ćete dojam osobe koja ne zna što želi i nema jasnu predodžbu posla koji želi. Umjesto ovoga radije istaknite u životopisu svoje posebne vještine, skup vještina ili općenito 'svijetle trenutke' svoje karijere. 

6) Papir za životopis mora biti kvalitetan.

Životopis više ne mora biti na papiru, već na računalu - u obliku Word ili PDF dokumenta i šalje se elektroničkom poštom.

7) Pošalji životopis poštom kako bi privukao pažnju.

Napravite ovo danas i svakako ćete ostati zapamćeni – kao osoba koja 'kaska' za novim tehnologijama. Ako vas poslodavac želi uvrstiti u svoju bazu podakata (a ona se obično nalazi na računalu) riskirate mogućnost da vas izostavi iz cijele priče.

8) Ako te poslodavac pita koje su tvoje slabosti, vrline istakni kao mane.

Ok, ovo je klišejizirano pitanje. Ali to su i odgovori poput „Moja najveća mana je perfekcionizam i što jako puno radim.“ Pokušajte s nečim originalnijim.

9) Životopis i pismo zamolbe moraju biti napisani standardnim jezikom.

U današnje vrijeme dobar životopis ili pismo zamolbe ne zvuče 'standardno' već kao 'vi'! To jest, vi u najboljem izdanju (ne dok mljackate čips i držite daljinski u ruci). Neka pravopisna i gramatička pravila treba poštivati, ali dozvolite si malo 'neformalnog' stila, pogotovo ako radite u struci gdje takav način izražavanja nije neuobičajen (npr. IT sektor).

10) Nakon što si poslao životopis, nazovi poslodavca i dogovori intervju.

Posloprimci ne dogovaraju termine razgovora za posao – to rade poslodavci. Ako baš inzistirate, ostavit ćete dojam osobe koja stvara pritisak. Danas je uobičajeno da na jedno radno mjesto stigne 50 do 100 prijava kandidata. Zamislite samo kako bi to izgledalo kada bi svaki od njih zvao poslodavca i pokušavao dogovoriti sastanak. (M.M.)

Izvor: CareerKnowHow  

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.