Share
Tweet
Share
Send to friend

Za sramežljive: učimo od Amerikanaca (2.dio)

Američki poslovni entuzijazam dobro vam je poznat iz filmova, posebno komedija. Iako je riječ o karikaturalnim prizorima, slične ideje u praksi vam mogu biti od velike koristi.

Za sramežljive: učimo od Amerikanaca (2.dio)

U prvom dijelu govorili smo o tome kako pristupiti traženju posla te pisanju životopisa i zamolbe. Sada je na redu drugi dio priče – priprema i sam razgovor za posao.

Prije razgovora za posao

Prošli ste prvu selekciju i dobili poziv na razgovor? Vjerovali ili ne, 90% posla je iza vas!

Možda toga niste svjesni, ali poslodavac vas želi zaposliti. Njemu su razgovori za posao jednako stresni, naporni ili dosadni koliko i vama. Njegova iskrena želja je čim prije pronaći idealnog kandidata, zaključiti oglas i nastaviti s poslom. Ako ovo imate na umu, intervju može zaista biti ugodno iskustvo.

Promislite o svemu što biste mogli reći o sebi u kontekstu radnog mjesta za koje ste se prijavili – govorite o tom poslu kao da ga već radite.  

Vježba za razgovor za posao

Zamislite 'igrokaz' u kojem s poslodavcem razgovarate o svom novom poslu:

Što biste sve htjeli reći?

Što vam je u tom poslu najzanimljivije?

Kako se taj posao nadovezuje na vaše dosadašnje radno iskustvo?

Posjedujete li neke vještine koje će vam pomoći u obavljanju tog posla?

Kakve će koristi od toga imati vaš budući poslodavac?

Postoji li nešto što biste zaista jako željeli naučiti?

Ako ste u svom zamišljenom 'igrokazu' bili puni samopouzdanja i dobrih ideja, zapišite ih na komad papira i ponesite taj šalabahter na razgovor. Sama pomisao da ga nosite u džepu dat će vam samopouzdanje tijekom razgovora i motivirati vas da dijalog usmjerite na teme o kojima sami želite razgovarati.  

Tijekom razgovor za posao

Osmijeh na licu, opuštenost, samopouzdanje – 'naoružajte' se takvim stavom i zapamtite: poslodavac koji sjedi preko puta vas zaista iskreno želi da upravo vi budete njegov budući zaposlenik.

Niste ovdje samo zato jer nešto trebate već i zato jer ovaj poslodavac treba vas i vaše znanje, kako bi poboljšao rezultate svog poslovanja. Pokažite što znate.

Vi niste zaposlenik – vi ste poslovni partner 

U razgovoru za posao ne postoje nadređeni i podređeni. Čovjek s kojim razgovarate nije vaš šef već ravnopravna stranka u razgovoru. Vi ste dvije osobe koje žele 'sklopiti posao' i zato cijelu ovu priču  možete shvatiti kao razgovor dva poslovna partnera, a ne kao formu u kojoj jedan postavlja pitanja (šef), a drugi odgovara, brani se ili opravdava (vi).  

Sudjelujte u razgovoru za posao – ne s ciljem da posao dobijete nego kao da ga već svakodnevno obavljate. Manje je važno ono što ste radili u odnosu na ono što možete ili želite napraviti za novog poslodavca.

Istaknite konkretne primjere, ponudite konkretna rješenja – pritom ne morate riskirati krađu ideje, samo naglasiti da ste upravo vi osoba koja nešto može i zna napraviti (samoreklama).

Npr. ako ste se javili za posao prodavača možete reći „Znam uvjeriti ljude u kvalitetu proizvoda, a da pritom nisam agresivan ili naporan. Jednostavno, dobro proučim svaki proizvod i njegove karakteristike pa znam istaknuti njegove prednosti i dobro ih argumentirati. Kad ljudi vide da znam o čemu govorim i  da sam iskren, steknu povjerenje i u većini slučajeva se zaista odluče na kupnju.

Na kraju razgovora za posao

Jeste li rekli poslodavcu da želite i znate raditi ovaj posao? Ako niste, svakako to naglasite. Nemojte misliti da se to podrazumijeva ili da je 'glupo'. Upravo suprotno, poslodavac želi čuti nešto takvo  (dobrim dijelom i zato jer to nitko ne govori).

Npr. „Znate, ja bih zaista volio raditi ovaj posao – mislim da imam puno dobrih ideja i rješenja koja bi vam mogla pomoći u daljnjem poslovanju.“

Sve mi je ovo malo 'too much'

Ako do sada niste na ovaj način pristupali traženju posla ili razgovorima za posao, možda vam se cijela priča čini pomalo pretjeranom ili napadnom. Tog ćete se stava najlakše osloboditi ako:

1)      javljate se na oglase za one poslove koji vas zaista zanimaju

2)      pošaljete životopis i pismo zamolbe prilagođene baš tom konkretnom poslodavcu, umjesto da svima šaljete isti obrazac  

3)      odradite u svojoj mašti razgovor prije samog razgovora, koncentrirajući se na sve ono što biste iskreno željeli reći (a ne ono što mislite da morate reći)

4)      tijekom razgovora bez imalo srama istaknete sve svoje vrline, prednosti i želju da radite baš taj posao

Na kraju, zapamtite: ništa se ne podrazumijeva i poslodavci ne znaju čitati misli. Svoje vrline morate istaknuti sami. Pritom vam ne treba biti neugodno – umjerena doza samohvale ne znači da ste 'narcis' ili 'naporni' već svjesni svojih kvaliteta – to može biti samo plus.   

Želimo vam puno uspjeha u traženju posla, s iskrenom željom da vaša potraga završi već prvom sljedećom prilikom! (M.M.) 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.