Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako izaći na kraj sa 'zaista groznim' šefovima

Malo koji zaposlenik je zadovoljan svojim šefom. To je neizbježno – šefovi po definiciji ne spadaju među najomiljenije likove u poslovnim pričama. Ipak, nema razloga da vas to tjera u očaj.

Kako izaći na kraj sa 'zaista groznim' šefovima

Postoje situacije u kojima vam se čini da je vaš šef 'grozna' osoba, no možda je samo riječ o tome da imate različite poglede na poslovanje (što ne mora značiti da ste vi u pravu). Zaposlenici ne razumiju uvijek odluke šefova – na neki način imaju sreću – poslovna svakodnevnica prosječnog šefa nije laka. Osim što mora osigurati posao i dobre poslovne rezultate, mora brinuti o tome da zaposlenici primaju plaću na vrijeme i osigurati im kvalitetne uvjete rada. Sve je to jako stresno.

Da, ali to ne mijenja činjenicu da je on 'grozan'!

Uzeli ste sve u obzir, ali previše argumenata ide u prilog tvrdnji da je vaš šef zaista 'grozan'? Vrijeme je da usavršite svoje diplomatske i vještine poslovne komunikacije.

'Definirajte' problem

Jedna stvar vam mora biti jasna – vaš šef vjerojatno neće promijeniti svoje ponašanje. Čak i ako je svjestan da neke stvari radi krivo, postoji mogućnost da će ih nastaviti raditi. Ako niste u mogućnosti mijenjati posao, pokušajte razviti taktike 'preživljavnja' kako biste 'lakše disali' na poslu, neovisno o tome za koga radite.

Povećajte priljev informacija

Iako vam se čini da bi komunikaciju sa šefom bilo najbolje svesti na minimum, to može izazvati negativne posljedice. Manjak komunikacije nadređenima može ostaviti dojam da gube kontrolu. To će im dati ideju da pojačaju nadzor, kako bi ponovo dobili osjećaj kontrole.

Kako biste to spriječili, dajte šefu dovoljno informacija o svom radu, kako ne bi izgubio osjećaj kontrole. Pokušajte komunicirati pismenim putem (e-mail). Pritom imajte na umu da pisana forma može podnijeti standardne poslovne izvještaje (napredak projekta, dovršavanje zadatka, dnevni plan rada), ali ne i teme oko kojih ste emotivno angažirani (riskirate nesporazum).

Postoje šefovi koji uporno donose loše poslovne odluke. Ako u opisu svog posla i sami morate donositi poslovne odluke koje bi vaš šef mogao 'uprskati' možda nije loše da ga o tim odlukama informirate tek onda, kada postoji minimalna šansa da bi se šef mogao umiješati i pokvariti dobre poslovne planove.

Pazite što pitate

Nikada nemojte postaviti pitanje na koje ne želite čuti odgovor. Jednom kad čujete „Ne“- povratka nema. Ovo pravilo moglo bi vam dobro služiti, ako marljivo radite i imate dobar ugled u svojoj poslovnoj sredini.

Uključite (nadređene) kolege

Ako imate dobru ideju, a ona se ne poklapa s vizijama vašeg šefa, nema potrebe da s njim ulazite u konflikt. Umjesto toga, potražite mišljenje drugih kolega ili nadređenih. Ako odobravaju vašu alternativu, a imaju autoritet, prepustite im da vašu ideju predstave šefu.

Zaštitite se

Neki šefovi ili nadređeni imaju potrebu raditi na vašem neuspjehu tako što namjerno 'stopiraju' sve vaše (dobre) prijedloge. Ovo je delikatna situacija. Svakako zapisujte sve svoje ideje, uključujući i one koje nisu prihvaćene. Na taj način dokumentirat ćete svoj rad i imati dokaz da ste marljivo radili bez obzira što su (ne vašom krivicom) izostali konkretni rezultati.  

Izgradite 'mrežu' kontakata

Morate razmišljati o alternativi za slučaj da situacija postane neizdrživa. Izgradite 'mrežu' kontakata – ljude s kojima ste u dobrim odnosima i koji su dobro upoznati s vašim radom. Učinite to prije nego li vam zatreba. Na taj način možete si osigurati dobre preporuke i biti među prvima koji će saznati kad se otvori novo radno mjesto.

Možete se i sami informirati o mogućnostima promjene posla. Pritom naglasite povjerljivost svog upita – u poslovnom svijetu diskrecija takve vrste obično se poštuje.

Poslovna politika katkad zna biti okrutna i nepravedna. Čak i kada zaista zaslužujete priznanje, pohvalu ili povišicu, sve vas to može zaobići. To nije pošteno, ali nemojte dozvoliti da vas obeshrabri. Postoji još mnogo drugih, zaobilaznih putova do cilja – samo ih trebate savladati.

Izvor: AllBusiness  

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.