Share
Tweet
Share
Send to friend

Elena Cvjetković: Hoće li godina pred vama biti – vaša godina?

Ako su novogodišnje odluke koje dobro zvuče, a nikad ne postanu stvarne vaša realnost, postavite ciljeve s razlogom i učinite prvi korak nakon pisanja.

Elena Cvjetković: Hoće li godina pred vama biti – vaša godina?

Aha, da: novogodišnje odluke. Krasna navada koja je postala popularna i u nas, mnogima iritantna, za većinu – dobro zvuči, ali ništ' koristi. Lijepo je i samodopadno drugima priopćiti neke zvučne odluke koje pružaju ljepšu sliku o nama, no valja imati na umu da zaista postaju smiješne kad se ne održe na životu dulje od tjedan dana.

Još je jedna godina iza nas. Za neke, ispunjena izazovima, za druge, pak, puna iznenađenja, a neki su jedva dočekali da završi i dok je još nova, nova godina zvuči obećavajuće. Pravo vrijeme za želje i nove, nove odluke! Još samo da se same od sebe i dogode…Prava idila. A znamo da nije tako: bit će upravo onakva kakvom je sami sebi napravimo!

Možda ste već definirali neki svoj cilj. Možda ćete radije pričekati da vidite kako se stvari kreću prije nego što se odlučite kako formulirati svoje ciljeve. A možda ste već, unaprijed, kako bi izbjegli potencijalni neuspjeh (ili uspjeh!) - sami sebi rekli da je postavljanje ciljeva bezveze i da nije vrijedno uloženog vremena.

Ciljevi su precijenjeni?

Neki kažu: put prema postizanju ciljeva je, zapravo, jednostavan. Kažete što želite, napravite svoj plan, radite na tome da plan ostvarite, imajući krajnji cilj pred očima vrijedno i uporno ostvarujete željeno. Rekla bih, i da, i ne: i nije baš tako jednostavno!

U sasvim dobrim namjerama izričemo i definiramo svoj cilj. Onda se stvari počnu kretati, prilike se putem promijene i život nam baci loptu ravno natrag u lice. Ili, počinjemo se pitati da li uopće možemo postići željeni cilj, sumnjati u to da ga uopće zaslužujemo ostvariti. Pa se onda počnemo samooptuživati zato što smo dali obećanje koje ne možemo ispuniti ili se osjećati krivima zato što nismo postigli ono čemu smo se nadali. I eto dobrog izgovora: ciljevi su precijenjeni.

Hoće li ova godina biti vaša godina? Vjerujem da hoće – ako ste odlučili svoje odluke, ili bar jednu svoju odluku sprovesti do kraja. Možete razraditi svoj cilj i onda kad niste sigurni da li će se promijeniti putem, možete se pripremiti za ono što osjećate da zaista možete, možete izgovoriti što želite i početi raditi na tome da to i bude, možete izaći na igralište iako niste sigurni da će lopta baš svaki put pronaći put do vas. Vremenom ne možete upravljati, no možete upravljati sobom u vremenu, ali i onim što činite!

Učinite prvi korak

Izrazite svoj cilj, napišite ga, izvadite „iz glave“ i stavite na papir. Pogledajte ga još jednom, promislite i napišite sami sebi zašto ga želite postići. Trenutak istine, zar ne? Je li taj cilj dobar samo za nas? Ili pomaže još nekome? Jeste li ga postavili kako bi ugodili sebi ili zato da se dokažete pred drugima? Odluka koja u sebi sadrži cilj ne može se pokrenuti iz faze koncepta u fazu stvarnog događanja sve dok nema iza sebe dobre i prave razloge.

Kad se uskladite sa svojim ciljem, zamislite sebe u fazi ostvarenja. Što je drugačije? Imate li (novi) posao? Kako se na njemu osjećate? Možete li vidjeti, vizualizirati?

Dok radite vježbu vizualizacije, ne „minirajte“ sami sebe. Ako se pojavi strah ili neki novi razlozi zašto to što želite ne bi mogli postići, ako isplivaju sumnje – nemojte dopustiti da preuzmu vlast. Osvijestite ih, zahvalite svojim strahovima na izrečenom mišljenju, a onda – poželite im sretan put! Ne možete izbjeći negativne misli, no itekako možete postići to da nestanu.

Zašto radimo ovu vježbu? Za vaš uspjeh važno je jasno definirati ono što želite i onda vizualizirati rezultat, spoznati kako se ostvarenje odnosi na vas, i osjetiti taj slatki okus uspjeha. Sve dok vidite ciljnu liniju i imate dobar razlog proći kroz nju, vi ste u utrci.

Što kažete? Već ste u „niskom startu“? 2012. je čitava pred nama, neponovljiva, kao i sve druge godine naših života. Neka bude vaša godina!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.