Share
Tweet
Share
Send to friend

Na putu prema uspjehu...novi posao!

Dobili ste svoj prvi posao? Promijenili ste posao? Svatko je početnik na svoj način jer novi poslodavac uvijek znači – novi početak.

Na putu prema uspjehu...novi posao!

Već od prvog dana iznimno je važno dobro 'startati' na poslu. Prvi dojam teško je promijeniti - pa tako i u poslu. Zato će i vaše ponašanje u prvim danima biti ključno za dojam koji će kolege i nadređeni stvoriti o vama. Ako ostavite dobar dojam, dugoročno to može imati pozitivne posljedice na vaš poslovni uspjeh. 

Od početka je važno - dokazati se!

Donosimo vam nekoliko osnovnih pravila – kako biste se trebali ponašati u prvim danima svog prvog/novog posla i na taj način si osvijetliti poslovnu budućnost.

1) Radite, radite i samo - radite! 

Nema odugovlačenja i izmotavanja. Odradite svoje puno radno vrijeme, a ako je potrebno, ostanite dulje. Kako biste se čim prije uhodali dio posla radite i doma. Jednom kada rješavanje svih zadataka postane stvar rutine, više neće biti potrebe za tim, ali u početku vam rad od kuće može olakšati boravak na poslu i smanjiti pritisak.  

2) Dolazite ranije na posao i ostanite malo dulje

Prvih par mjeseci dolazite na posao 15 do 30 minuta prije početka radnog vremena. Tako ćete na vrijeme obaviti rutinske zadatke (provjera pošte, pregled dnevnih zadataka i aktivnosti, priprema za sastanak) i ostatak radnog dana provesti ležerno, bez gomilanja zaostataka. 

Po završetku radnog vremena nemojte otići iste sekunde. Ostanite i pospremite svoje radno mjesto. Ako vam je dodijeljen zadatak na kojem ćete morati raditi dulje vrijeme, ponesite papire doma kako biste mogli napraviti kratak osvrt. Zabilježite aktivnosti i zadatke koji vas čekaju sutra. 

3) Ne očekujte da ćete 'pokoriti svijet' u 6 mjeseci

Ali imajte na umu da se rezultati bilježe od prvog dana.

4) Ne bojte se postavljati pitanja i tražiti pomoć

To nije slabost već dokaz da ste zainteresirani za posao, inteligentni i ulijevate povjerenje kolegama. Potražite kolegu s više radnog iskustva, koji će vam u prvim mjesecima biti ¨mentor' i pomoći u savladavanju osnova. To nije teško – većina ljudi voli kada ih netko pita za savjet ili pomoć.

5) Doznajte kako stvari funkcioniraju - zaista! 

Proučite kako zaista funkcionira tvrtka u kojoj ste se zaposlili. Promatrajte ponašanje zaposlenika, usvojite pravila poslovnog ponašanja.

6) Izbjegavajte 'klanove' u radnoj sredini

Tračanje prepustite drugima.

7) Poštujte hijerarhiju

Organizacija je veća iz snažnija od pojedinca. Novi 'klinac u kvartu' to ne može promijenite. Doznajte tko vam je nadređeni osim šefa (menadžer, voditelj itd.) i pokažite poštovanje.

8) Sagledavanje šire slike posla 

Upoznajte se s osnovnom idejom tvrtke, njezinom misijom, vrijednostima do kojih drži – usmjerite svoj rad prema tome. Ovdje ste kako biste doprinijeli ostvarenju zajedničkih ciljeva i dijelili iste vrijednosti.

9) Prilagodite se 'okolišu'

Promatrajte svoje kolege, njihovo ponašanje, stil odijevanja i pokušajte se uklopiti. Kakva je komunikacija: postoje li stroga pravila poslovnog komuniciranja ili ležeran ton? To ne znači da morate mijenjati svoj modni stil ili ponašanje, ali određena prilagodba svakako vam može ići na ruku. (M.M.)

Izvor: CareerKnowHow 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.