Share
Tweet
Share
Send to friend

Šansa za posao i 10 fraza koje će je 'uprskati'

Ako želite ostaviti dobar dojam tijekom razgovora za posao, važno je reći – prave stvari. A mi vam donosimo one, koje nipošto ne biste smjeli izgovoriti.

Šansa za posao i 10 fraza koje će je 'uprskati'

Razgovor za posao je stresna procedura. Postoji već mnogo Savjeta koji vam mogu pomoći u što boljoj pripremi kao i odgovori na neka od najškakljivijih pitanja koja poslodavci postavljaju. No, postoje i rečenice koje ne moraju biti vaš odgovor na direktno postavljeno pitanje, već komentari koji su vam neoprezno 'izletjeli', a pritom uopće niste razmišljali o posljedicama.

Ovo su neke od rečenica koje biste svakako morali izbjegavati na razgovoru za posao:

„Oprostite što kasnim.“

Kašnjenje je odličan način da vaš intervju na samom početku krene krivo! Dođite na vrijeme ili čak malo ranije. Kada kasnite, sugovorniku šaljete poruku da ne cijenite njegovo vrijeme i da ste neorganizirani. Najvažnije od svega, ako razgovor započinjete s ovakvom isprikom, sugovornika stavljate u superioran položaj. Intervju je razgovor koji se vodi između dvije ravnopravne stranke, a vi ste upravo propustili tu priliku. To će se posebno odraziti na pregovore (npr. o radnom vremenu, plaći i sl.)

„Napustio sam bivši posao jer je šef bio _______.“

Koliko god puta ponovili, moramo još jednom: nijedan poslodavac ne želi čuti kako govorite loše o svom bivšem poslodavcu jer to znači da biste jednog dana i o njemu mogli tako govoriti! Čak i ako su vaše tvrdnje na mjestu, budući šef ne želi zaposliti osobu koja ima negativne stavove, ne slaže se dobro s ljudima i nije timski igrač (da, sve se ovo može zaključiti o vama samo na temelju te jedne rečenice!).

Klonite se negativnih komentara i koncentrirajte se na ono pozitivno. Npr. nudi li ovo radno mjesto bolje mogućnosti, veću odgovornost i mogućnost napredovanja? To je ono što vam budući šef želi čuti.

„Radio bih ovdje samo dok ne nađem nešto bolje.“

Ponekad u životu moramo prihvatiti posao koji se ne uklapa u našu viziju 'posla iz snova', kako bismo mogli platiti račune, prehraniti obitelj – drugim riječima, preživjeti dok ne naiđe nešto bolje. Ipak, vaš novi poslodavac ne mora znati da je zaista tako. On vjeruje u svoju tvrtku i smisao poslovanja, bez obzira čime se bavi. Svaka kompanija na svoj način doprinosi tržištu roba i usluga te zajednici. Kada vas poslodavac pita – zašto želite raditi za njega? – želi vidjeti da razumijete filozofiju njegove tvrtke te poštujete i cijenite njezine vrijednosti.

„Nemam radnog iskustva.“

Ako ste se prijavili za posao koji do sada niste radili i nemate radnog iskustva, morat ćete se dodatno potruditi, kako biste se prikazali u najboljem svjetlu i dobili posao. To nije nemoguća misija. Stav i entuzijazam mogu biti od velike koristi. Ako nemate iskustva, nemojte to prešutjeti ili lagati već izvucite najbolje što možete iz dosadašnjeg iskustva. Npr. prisjetite se, jeste li radili nešto slično ovom poslu?

Možda nikad niste bili nadređeni, ali odgojili ste djecu i godinama vodili kućanstvo (ili kućni budžet). Možda ste preuzeli na sebe organizaciju aktivnosti, sportskih događanja, tim building-a. Pokažite entuzijazam. Niste se prijavili na ovaj posao bez jasne predodžbe o tome jeste li kvalificirani – pokažite da posjedujete određene vještine i iskustvo koji vas čine kvalificiranim kandidatom.

„Ako treba, mogu raditi i besplatno.“

Nemojte nuditi svoje vrijeme i znanje – besplatno iz dva razloga. Prvo, to znači da sami sebe ne cijenite dovoljno pa zašto bi vas onda cijenili drugi? Drugo, kad pristanete raditi besplatno velika je vjerojatnost da možete potpuno zaboraviti na plaću tijekom tog radnog odnosa. Prije razgovora za posao informirajte se o prosječnoj plaći za to konkretno radno mjesto i pritom uzmite u obzir svoje dosadašnje radno iskustvo. Morate znati koliko vrijedite.

„Nisam spreman raditi prekovremeno.“

Poslodavci ne žele zaposliti ljude koji samo žele odraditi svoje radno vrijeme i pokupiti plaću. Žele zaposlenike koji su posvećeni poslu i kojima nije teško ¨potegnuti', ako je to potrebno. Ovo ne znači da ćete svaki dan morat ostajati po dva ili tri sata dulje na poslu, ali ako u potpunosti odbijate pomisao da ostanete dulje – ovo nije posao za vas.

„Tražim manje stresan posao gdje mogu raditi manje, ali za veću plaću.“

Ovo nijedan poslodavac ne želi čuti. Čak i ako je riječ o poslu gdje su uvjeti rada bolji nego na bivšem radnom mjestu. Vašeg budućeg šefa zanima jeste li pristojni, volite li izazove i jeste li uzbuđeni zbog novih mogućnosti koje vam se otvaraju – rast, veća odgovornost i razvoj karijere.

„Ne volim biti dugo na jednom mjestu.“

Ako povijest vaše karijere pokazuje da ste često mijenjali posao, neki poslodavci ovo bi mogli smatrati problematičnim. Pripremite se na pojašnjenja. Je li neka tvrtka, u kojoj ste radili, propala? Jeste li prerasli okvire kompanije i svoje radno mjesto? Jeste li promijenili posao na poziv druge tvrtke, koja je ponudila bolju plaću i mogućnost napredovanja? Vašeg novog poslodavca jako će zanimati zašto ste otišli s nekog posla, jer na temelju toga izvodi zaključak koliko ćete dugo njemu ostati 'vjerni'.


„Želim visoku plaću, vlastiti ured i tajnicu.“

Tijekom razgovora za posao vi ste prodavač – prodajete sebe. U ovom trenutku nije toliko važno što tvrtka može učiniti za vas već što vi možete učiniti za nju. Realno ocijenite vlastite sposobnosti. Ako ste u poziciji gdje možete postavljati pravila (poput vlastitog ureda ili tajnice) – odlično! No čak i tada morate jasno istaknuti – što nudite zauzvrat?

„Radno vrijeme od 9 do 5? Hm. To zbilja oduzima najljepši dio dana, zar ne?“

Ponekad kandidati na ovaj način pokazuju svoj 'entuzijazam' na razgovoru za posao. Možda nije loše naglasiti: ako u bilo kojem trenutku, tijekom razgovora za posao, sami shvatite da vam se ne sviđaju ponuđeni uvjeti – recite to bez ustručavanja, ako znate da ne želite dobiti posao. Budite iskreni, ali pristojni jer nikad ne znate – ista tvrtka možda će uskoro otvoriti natječaj za novo radno mjesto, koje više odgovara vašem iskustvu, osobinama i očekivanjima te gdje su uvjeti rada nešto bolji. (M.M.)

Izvor: New Grad Life

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.