Share
Tweet
Share
Send to friend

Molim, ne ignorirajte moj životopis!

Dobro pogledajte svoj životopis. Kome ste ga namijenili – tko spada u vašu ‘ciljanu publiku’? Koga pokušavate zadiviti?

Molim, ne ignorirajte moj životopis!

Životopis ne pišemo kako bismo fascinirali sebe ili ’stručnjaka’ kojem će taj životopis u jednom trenutku proći kroz ruke. Pišemo ga kako bismo zadivili potencijalnog poslodavca.

Teorija je jedno, a praksa drugo

Sigurni ste da svaki poslodavac želi pronaći najboljeg mogućeg kandidata za otvoreno radno mjesto. Uvjereni ste da će uspješno iščitati sve važne stavke vašeg životopisa i da će njegova koncentracija biti usmjerena na pomno birane i podcrtane riječi, impresivne brojke i rezultate. U idealnim uvjetima tako bi trebalo biti, ali nije.

Faktori koji će 'presuditi' vašem životopisu

Hoće li neki životopis ‘zapet za oko’ poslodavcu, dobrim dijelom ovisi i o psihološkim faktorima. Imajte ih na umu prilikom pisanja/prilagođavanja svog životopisa:

1) "Ajme, koliko prijava!"

Čitatelji životopis uglavnom su umorni, zatrpani poslom i relativno zlovoljni. Na stolu ih čeka par stotina životopisa koje treba pročitati, a to ne spada u opis poslova koji se dodatno plaćaju. 

U stisci s vremenom moraju čitati ‘sve i svašta’ pa su više ’rezignirani’ nego ‘ushićeni’. Čitanje životopisa odvlači ih od drugih 'pametnih' poslova.

2) “Priprema, pozor...start!”

U pravilu, nitko ne čita životopise u cijelosti prilikom prve selekcije. Prosječan vijek životopisa u rukama čitatelja iznosi 20 sekundi. Ili manje.

Čitatelje obično zanimaju nazivi bivših poslova i vaš stupanj obrazovanja. Ako to nije dovoljno jasno istaknuto ili atraktivno - prelaze na drugi životopis.  

Postoje i oni koji će u životopisu prvo potražiti ‘mane’ (npr. pauze između dva posla), posebne vještine ili koliko ste dugo radili kod jednog poslodavca.  

3) “Ok, u smeće i s ovim.”

Što biste učinili da imate 300 životopisa, a morate izdvojiti njih 10? Za to imate točno 1 sat. Po kojim biste kriterijima vi odradili brzu selekciju?...Upravo tako: pod pretpostavkom da nemate namjeru detaljno pročitati svaki životopis, ovo nije nemoguća misija.

Tipičan čitatelj životopisa ima jedan cilj: čim prije izdvojiti par zanimljivih životopisa. Tako će jedan odbaciti tekstove samo na temelju vizualnog dojma (ne sviđa mu se izgled, veličina slova i sl.) Drugi će čitati životopise, ali ne i zamolbe (ili obrnuto).

Nijedan nema namjeru otvarati 'zip' datoteke ili desetak privitaka.  

4)  “Da, naravno...”

Čitatelji životopisa su mudri, ali i skeptični ljudi. Znaju da se polovica sadržaja prosječnog životopisa sastoji od neistine, pretjerivanja, uljepšavanja i raznih trikova i takve pokušaje ‘skeniraju’ u sekundi.

Sjećate li se školskih dana, kad bi vam profesor postavio pitanje na koje pokušavate  ‘smuljati’ odgovor? Niste ga uspjeli zavarati (čak i onda kada ste mislili da jeste - niste, samo je bio previše umoran da bi vam to i rekao). S poslodavcima je jednako – brzo otkrivaju ’muljaže’ – izbjegavajte ih.

5) “Dobro, ok...wow...delete!”

Nisu fascinirani vašim opisom poslova. Glagoli ih ne zanimaju (iako bi to bilo za očekivati s obzirom da glagol podrazumijeva ‘rad’, ‘akciju’ i sl.)

Brojevi. Ne pretjerujte s datumima i brojevima – nitko vas neće shvatiti ozbiljno, a očekivani ‘stupanj fasciniranosti’ će izostati.

6) “Baš lijepo...Sljedeći?”

Nažalost, malo tko je zainteresiran za vaše osobne želje, snove, privatne i profesionalne ciljeve. Zanima ih samo – kako možete unaprijediti njihovo poslovanje, riješiti aktualne probleme i dostići zadane ciljeve? Ako ste vi rješenje za njihove probleme – zaposlit će vas.

Čini se kako ne obraćaju pažnju na sve one kvalitete i vještine koje ste istaknuli u životopisu. To je zato jer se u većini životopisa takav sadržaj krije negdje u sredini teksta. Istaknite svoje kvalitete na vidljivom mjestu – to su početak ili kraj životopisa.

7) “Ima vremena...”

Nekim poslodavcima naprosto se ne žuri sa zapošljavanjem. Čak i ako ste im se svidjeli, neće se žuriti s povratnom informacijom.

Kada sastavljate životopis imajte na umu ove natuknice. Istaknite ono što čitatelj želi vidjeti ili smatra važnim. Ako postoji nešto vi smatrate važnim - naglasite to (vizualno izdvojite, posebno označite, ali nemojte pretjerivati). Ako sve ovo imate na umu, raste mogućnost da će netko pročitati vaš životopis. (M.M.)

Izvor: New Grad Life

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.