Share
Tweet
Share
Send to friend

„Otpušten si!“

Zamislite sljedeći scenarij: u jednom trenutku osjećate se sigurno na poslu koji volite, a u drugom dobijete otkaz! U nevjerici se pitate: što se, zaboga, dogodilo?

„Otpušten si!“

Zahvalili su vam na suradnji zbog nečeg što (ni)ste učinili. Drugim riječima: otpušteni ste.

Mnogi su doživjeli ovakav scenarij, a nekima zaista nije bilo jasno zašto su točno dobili otkaz. Kao da to nije dovoljno, na razgovoru za novi posao pitat će vas „Zašto ste otišli s bivšeg posla?“. Ako kažete da ste dobili otkaz, zanimat će ih - zašto? Ova pitanja nije moguće izbjeći, ali ako pripremite kvalitetan odgovor manje će boljeti.

Treba li navesti otkaz u životopisu?

Ne. Međutim, ukoliko ste zbog otkaza 'zaradili' pauzu između dva posla, a niste skrivili otkaz, možete to navesti (npr. nestala je potreba za tim radnim mjestom).  

Možete navesti i neki drugi razlog. Budite iskreni, ali pritom ne morate otkrivati više informacija nego što je potrebno.  

Što ako me to pitaju na razgovoru za posao?  

Pitanja „Zašto ste napustili (bivši) posao?“ ili „Zašto ste dobili otkaz?“ gotovo je neizbježno, ali nije razlog da vam zapne knedla u grlu. Ovdje su neki od odgovora koje možete iskoristiti ili prilagoditi svojoj konkretnoj situaciji, ako ponuđeno odgovara istini – nemojte lagati na razgovoru za posao.

Odgovor  br. 1: „Moje vještine i očekivanja poslodavca ponekad se nisu podudarali. Vjerujem da bi moje sposobnosti puno bolje došle do izražaja na ovom radnom mjestu.“

Odgovor br. 2: „Od početka sam znao da prihvaćam posao koji možda i nije najbolji izbor za mene. Sretan sam što sada imam priliku istražiti nove mogućnosti. Ipak, iz dosadašnjeg iskustva dosta sam naučio. Sada bolje razumijem što je prikladno za mene te u kojim poslovima mogu dati najbolje od sebe.“

Odgovor br. 3: „Izgubio sam posao zbog razloga koji nisu u izravnoj vezi s mojim obavljanjem posla: poslodavac je odlučio da više nisam prikladna osoba za organizaciju. Moji poslovni rezultati nisu dorasli njegovim očekivanjima, ali imam preporuku u kojoj je pohvalio moju radnu etiku.“

Odgovor br. 4: „Došlo je do nesporazuma tijekom obavljanja posla: mislim da nisam najbolje razumio očekivanja nadređenih, ali kasnije sam shvatio u čemu je bio problem i poradio na tome.“

(ovaj odgovor možete proširiti. Npr. „U to vrijeme nedostajalo mi je radnog iskustva pa se to odrazilo na kvalietu mog rada međutim, do danas sam stekao potebno iskustvo i više nemam tih problema.“ Ili „Shvatio sam da sam prilično ambiciozno prihvatio zadatke/poslove za koje mi je nedostajalo iskustvo, a bilo mi je to neugodno reći. S vremenom sam poradio na tim tome i uspješno savladao neke probleme, a usavršio sam i dodatne vještine koje su mi pomogle da uspješno obavljam poslove čak i onda kada mi je možda nedostajalo stručnog znanja.“)

Odgovor br. 5:  „U to vrijeme prolazio sam kroz teško privatno razdoblje, što se odrazilo na obavljanje posla. Srećom, ti problemi su riješeni. Na temelju tog iskustva naučio sam odvajati privatne probleme od poslovnih obaveza. Zato se veselim novim mogućnostima.“

Izbjegavajte kritike na račun bivšeg poslodavca

Najveći izazov prilikom odgovaranja na pitanje „Zašto ste napustili bivši posao?“ svakako je: odoljeti napasti da govorite loše o bivšem poslodavcu, ako je zaista on kriv za sve što se dogodilo.

Nitko ne želi zaposliti osobu koja govori loše o bivšem šefu, čak i ako su vaši argumenti istiniti. To nije pošteno, ali je nepisano pravilo koje je u praksi najbolje jednostavno - poštivati.      

Prekid radnog odnosa uvjetovan lošim međuljudskim odnosima ili konfliktima prilično je teško 'lijepo upakirati', ali nije nemoguće.

Promislite o konkretnim razlozima zašto ste dobili otkaz i napišite ih na komad papira. Možete li neke činjenice ublažiti? Da niste dobili otkaz baš iz toga razloga, biste li ga dobili zbog nekog drugog?

Npr. izravan povod otkazu bio je vaš sukob sa šefom. Gledano u širem kontekstu, oduvijek ste imali različite poglede na posao i njegova očekivanja rijetko su se poklapala s vašim prijedlozima, mogućnostima ili naprosto – glasom zdravog razuma. Vaš odgovor može biti 'odgovor br. 1' – niste rekli neistinu, samo ste ublažili istinu.

Zapamtite, dobra priprema uvelike olakšava razgovor za posao. Pripremite unaprijed odgovore na teška pitanja. Možete ih vježbati i pred ogledalom - to će vam dati samopouzdanje, uvjerljivost i mogućnost da, unatoč lošem iskustvu, ostavite dobar dojam pred novim poslodavcem. (M.M.)

Izvor: HubPages  

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.