Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako prepoznati loše zaposlenike – prije zapošljavanja!

Neki zaposlenici već prvih dana na novom poslu pokažu svoje pravo (negativno) lice, a tada je obično kasno za pitanje – kako sam mogao tako pogriješiti?

Kako prepoznati loše zaposlenike – prije zapošljavanja!

Konkurencija je jaka, stupanj obrazovanja i dodatnih vještina visok, broj prijava ogroman, a vi tražite samo jednu osobu, koju ćete zaposliti. Neke stvari moguće je ustanoviti prilikom razgovora za posao: stručnost kandidata, kvalitetno radno iskustvo, njegov nastup tijekom razgovora za posao.

No čak i tada mogu vam promaknuti neke stvari, zbog kojih će se vaš ‘izabranik’ dugoročno pokazati – lošim izborom. Po mogućnosti onda, kada ste već potpisali ugovor o radu.

“Trebao sam ovo predvidjeti..”

Bolne greške učinjene prilikom zapošljavanja kasnije je nemoguće ili barem jako teško ispraviti. Ako se nalazite u takvoj situaciji, nemojte biti preoštri prema sebi: neke mane naprosto niste mogli otkriti na vrijeme, a druge vam nisu bile nakraj pametni.  

Srećom, postoji nekoliko smjernica koje će vam ubuduće olakšati zapošljavanje najboljih kandidata:

1) Uključite svoje zaposlenike u selekcijski postupak

Dvije glave pametnije su od jedne. Vjerojatno ste jako stručni u svom poslu i znate odabrati kvalitetne zaposlenike (dosadašnje iskustvo toj tvrdnji sigurno ide u prilog), ali sitni propusti uvijek su mogući.

Možda ste baš ovih dana baš opterećeni važnim projektom i niste dovoljno koncentrirani na selekcijski postupak. Potražite drugo mišljenje – u postupak selekcije uključite i zaposlenike koji će u budućnosti morati blisko surađivati s kandiatom. Prilikom sklapanja suradnje uvedite probno razdoblje.

2) Uvijek provjerite preporuke

Nemojte se ustručavati nazvati bivše poslodavce radi provjere kandidata za kojeg ste ozbiljno zainteresirani. Provjerite je li kandidat napravio ozbiljne propuste u obavljanju bivšeg posla (pogotovo ako je poslovanje njegovog bivšeg poslodavca slično radu vaše kompanije), je li često odlazio na bolovanje ili koristio slobodne dane?

Provjera je posebno važna ukoliko vam se čini da kandidat na prvi pogled ostavlja dojam ‘idealnog zaposlenika’ ali vi svejedno imate ‘neki čudan osjećaj’ kada s njim razgovarate.  

3) ‘Guglajte’ ime kandidata

Na ovaj način možete doznati korisne i zanimljive informacije, koje nisu sastavni dio životopisa ili zamolbe za posao, a koje kandidata mogu prikazati u boljem svjetlu. Na ovaj način imate si priliku bolje dočarati o kakvoj je osobi riječ.  

Prilikom lutanja web-om nemojte biti previše kritični na sadržaje koje pronađete. Svatko ima pravo na malo zabave u slobodno vrijeme, osim ako nisu u pitanju izuzetno negativni sadržaji (uvrede, psovke, svađalački ton ili fotografija u alkololiziranom stanju).

4) Vjerujte ‘šestom čulu’

Kažu da prvi dojam ne vara. Ako vas kopka ono što ste osjetili prilikom upoznavanja kandidata, a kandidat u razgovoru ostavlja suprotan dojam, riječ je o ‘podsvjesnom alarmu’ čiji je uzrok mudro istražiti.

Ako možete jasno definirati što vas točno smeta kod kandidata, postavite mu neka pitanja koja će razjasniti vaše sumnje (npr. ako kandidat daje idealan odgovor na neko pitanje, a njegov govor tijela pokazuje nelagodu, zadržite se još malo na ovoj temi i pokušajte otkriti pravu istinu).

5) Zakomplicirajte stvar  

Podpitanja mogu biti diskretna, pristojna, a istovremeno otkriti važne podatke: “Zašto?” ili “Zašto to kažete?” natjerat će kandidata da vam kaže više od odgovora koji je pripremio.  

Evo još nekih ’teških’ pitanja koji mogu puno otkriti o kandidatu:

  • Kada bismo kontaktirali vašeg sadašnjeg/bivšeg poslodavca ili kolege, što mislite, što bi oni rekli o vama?
  • Je li vaš rad ikada naišao na kritike?
  • Što ste konkretno radili u svrhu svog daljnjeg stručnog usavršavanja?
  • Kakve ste si nove poslovne ciljeve postavili u zadnje vrijeme?
  • Što ste naučili o sebi kroz bivše radno iskustvo ili u posljednjih nekoliko godina, tijekom svoje karijere?

Vrijeme je važan faktor prilikom zapošljavanja

Nemojte čekati ‘zadnju sekundu’. Ako naslućujete da ćete u budućnosti otvoriti novo radno mjesto ili morat potražiti zamjenu za nekog zaposlenika, učinite to na vrijeme. Izbor idealnog kandidata stresan je sam po sebe – nemojte ga shvaćati olako kao posao koji se može odraditi u ’10 minuta’.

Što je rok zapošljavanja kraći veća je mogućnost pogreške: kritičnost pada, a prostor za ozbiljne propuste raste. Osim toga, ukoliko nijedan kandiat ne zadovoljava uvjete, nećete biti u poziciji ponoviti natječaj – što je ponekad puno bolja odluka nego zapositi lošeg radnika i ‘zadovoljiti formu’. 

Izvor: AllBusiness  

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.