Share
Tweet
Share
Send to friend

Znate li što znače neki oglasi za posao?

Kontroleri ne moraju biti pogrešan naziv za kontrolore. Copywriteri se ne bave pravima ni fotokopiranjem. Niz mitova koji vladaju u oglasima za posao nastojimo skinuti s trona istine.

Znate li što znače neki oglasi za posao?

Novinske ankete među ljudima koji smatraju da se copywriter bave fotokopiranjem kod drugih izazivaju smijeh. Isto možemo reći za doživljene prijave vatrogasaca na oglase u kojima se spominje Firefox iako je riječ o IT sektoru. Jeste li ikad naišli na oglas za posao koji niste razumjeli od prve?... Da, to smo i mislili.

Kontroleri ne moraju biti kontrolori

Gle kako su krivo napisali, mogli biste komentirati kad vidite naslov ovog oglasa za posao. No, controlling je funkcija u menadžmentu koju sve češće prepoznaju kao potrebu. Onaj tko tumači financijske izvještaje, ugovore i budget, pomaže ostalim članovima uprave svojim analitičkim i pravodobnim komentarima koji su usmjereni na financijske aspekte, uglavnom nemaju posebnog šefa, no odgovorni su za pojedine dijelove posla uz niz drugih zaduženja – to su kontroleri.

Copywriteri ne fotokopiraju niti se bave ljudskim pravima

Cjepidlake će dodati, i oni to povremeno čine, no njihova je funkcija pisanje reklamnih tekstova. U realnosti, često samostalno osmišljavaju reklame uz jednog dizajnera i kreativnog direktora ukoliko dotični postoji. Slogani koji se pamte, reklamni tekstovi na brošurama, posmrtni govori, imena proizvoda.. sve su to područja na kojima tvrtke često zatrebaju nekoga tko zna riječima prikazati proizvod, uslugu ili osobu u željenom svjetlu.

Brand i product manageri – koja je razlika?

Brand manageri u hrvatskom se jeziku nazivaju voditelji marke (iako ih malo tko tako zove). Ukoliko su vam neke marke, kozmetika, slatkiši ili odjeća posebno prirasli srcu, a riječ je o većoj proizvodnji, vjerojatno je za to dijelom zaslužan i brand manager. Oni vode marketinške planove i kampanje vezano za brendiranje proizvoda ili usluge kao što je navedeno u nedavnom oglasu za posao. S druge strane, product manageri brinu se o jednom ili više proizvoda (primjer). Usmjereni su na detalje, odlučuju o svojstvima proizvoda i nastoje mu osigurati dug i sretan život dok ga brand manageri trebaju 'marketinški' prodati.

Community manageri postaju sve traženije zanimanje

Koordinatori internetskih zajednica, suprotno nazivu, uglavnom ne silaze s kompjutera i ne vide nijednu osobu s kojom komuniciraju, no sve su važniji u tvrtkama koje drže do internetskog marketinga. Oni komuniciraju s potrošačima na društvenim mrežama i u stalnoj su potrazi za većim brojem lajkova, klikova i komentara. Dakle, kad vam slijedeći put neka tvrtka napiše simpatičan status, sjetite se da to predstavlja jednu ili nekoliko stvarnih osoba, a nek vam to bude na pameti i kad poželite odgovoriti. Evo kako izgleda tipičan oglas za posao.

Key account manager ne može biti svatko

Jedno od odgovornih zanimanja na visokoj funkciji predstavlja i pozicija voditelja odnosa s ključnim kupcima koju možete pogledati u ovom oglasu za posao koji je još uvijek aktualan. Glavne odgovornosti odnose se na razvijanje i održavanje visoko kvalitetnih odnosa s ključnim kupcima i ostalim klijentima. Tko će biti ključni kupci, ovisi o djelatnosti, a za dobivanje posla poželjno je široko iskustvo u prodaji i radu s klijentima.

Chief: šefove smo ostavili za kraj

Ako na riječicu chief mislima odlazite u kuhinju, niste jedini. No, ona se probila u sve sfere poslova i zanimanja, a poanta tog naziva leži u tome da vam nitko nije nadređen u vašem području. Glavni izvršni direktor, direktor razvoja, direktor pravnih poslova..da ne nabrajamo dalje. Uskoro donosimo razgovore s ljudima koji su svoj životni poziv pronašli u nekom od ovih zanimanja! (M.D.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.