Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako biti prihvaćen na novom poslu?

Budite pretjerano prijateljski raspoloženi prema svima, postat ćete nametljivi, nemojte se nametati, stiže vas titula umišljene osobe. Kreirajte na poslu prijateljsko okruženje.

Kako biti prihvaćen na novom poslu?

Stjecanje prijateljskih odnosa jedna je od najtežih, ali i najljepših stvari koja vam slijedi na novom poslu. Nije nužno da vam kolege postanu prijatelji nakon radnog vremena. No, zamislite lakoću komunikacije bez uštogljene atmosfere..., isplati se.

Ne pretjerujte s intimnim upitima

Nikad nemojte sami započeti paljbu s pitanjima na temu ljubavnog života, obitelji, zdravlja, politike, vjere ili drugih osjetljivih pitanja. Čak i ako vam se ljudi čine dragi i želite s njima podijeliti stvari iz privatnog života, sačekajte dok se ne uvjerite 'tko je tko'. Dobra mjesta za radni ručak, nedavna vikend putovanja, sport, zabava, novosti iz vašeg područja rada dobre su teme za početak.

Pažljivo slušajte i pamtite (ili zapisujte detalje)

U početku je teško procijeniti što je prikladno ponašanje stoga pažljivo slušajte. Ne libite se zapisati kad je nečiji rođendan ili ime kućnog ljubimca i pazite na interakciju između vaših kolega. Možda ćete primjetiti da se neka tema zaobilazi iako biste je najradije izvukli na svjetlo dana. A svakako izbjegavajte prekide razgovora.

Ispričajte stvari samo jednom, 'pokvarene ploče' nitko ne voli

Nema dosadnijeg načina za uništenje ugleda od stoput ispričanog vica ili anegdote. Ukoliko niste sigurni kome ste prepričali događaj s vašom ludom susjedom, radije odustanite od te priče. Isto se odnosi na vječite (a dosadnjikave) teme za razgovor. Dobro ili loše vrijeme, gužva u prometu, kašnjenje dostave... koga briga, ionako ne možete utjecati na to.

Greška? Pokažite zube i stav ili servirajte spremnu ispriku

Čak i najboljima se dogodi gaf. Mnogi novopridošli zaposlenici lako zamijene imena, uđu u krivu prostoriju ili razgovaraju s nekim o svom kućnom ljubimcu ne znajući da je dotični upravo izgubio psa. Ne morate umrijeti od srama, našalite se na svoj račun i promijenite temu. Ili se ispričajte ako je to potrebno.

Cinici, dežurni negativci, komedijaši s crnim smislom za humor..suzdržite se

Isprobali ste svoje zlosutne komentare na deset prijatelja, no tijekom radnog dana, nije potrebna dodatna prgavost u vidu novog zaposlenika. Možda s vremenom postanete smiješni i prihvaćeni, uostalom, samopouzdanje i samopoštovanje najbolja su ulaznica za nova prijateljstva. Ali na samom početku, zlosutan i politički nekorektan vic mogao bi vam donijeti skriveno negodovanje vaših kolega.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.